Fed Ocak toplantısında temkinli bir yaklaşım sergileyerek aceleci olmayacağı sinyalini vermiş, politika faizinde değişiklik yapmamıştı. Ancak Ocak ayına kadarki görünümde, yetkililerin enflasyonun yanında güçlü ekonomik göstergeler nedeniyle kısıtlayıcı önlemlerin gevşetilmesinde aceleci olunmaması görüşü hakimde. Toplantıdan bu yana ekonomik göstergelere ilişkin zayıflık, fiyat gelişmelerinin ise görece katı kalmaya devam ettiği izlendi. Enflasyon Ocak ayında 3% ile Temmuz’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşmasının ardından Şubat’ta 2,8%’e yavaşladı. Çekirdek enflasyon ise aynı dönemde 3,3%’ten 3,1%’e yavaşladı.
Tarifelerin oluşturduğu risk ile birlikte özellikle projeksiyonlarda yapılacak revizyonlar önemli olacak. Ancak önceki toplantıda tarifelerin oluşturduğu risklerle ilgili yorum yapmaktan kaçınılmıştı. Bu toplantıya kadar tarifelerin uygulanması dışında teoride beklentiler dışında bir gösterge mevcut değil. Dolayısıyla Fed’in çekimser kalma ihtimaline karşın, projeksiyonlardaki güncellemeler şüpheli görülen göstergelerin incelenmesi için daha net ipuçları sunabilir.
Piyasalar Fed’in faizi sabit bırakacağına neredeyse kesin gözüyle bakıyor. İlk faiz indirimi için ise Haziran ayı görülüyor. Swap piyasaları Haziran toplantısındaki faiz indirimini yaklaşık 67% ihtimalle fiyatlıyor. Bu hafta gerçekleşecek toplantı, yıl boyunca iki veya üç faiz artırımı olacağı beklentilerini etkileyebilir. Ancak bu aşamada faiz indirimine ilişkin beklentilerin yoğunlaşması için acele edilmemesi gerektiği görüşümüzü koruyoruz.
Swap piyasalarında sonraki faiz indirimi 67% ihtimalle Eylül toplantısı için fiyatlanıyor. Yıl sonu için ise 3,62 faiz düzeyi fiyatlanıyor.
ABD’de perakende satışlar Ocak ayında bir önceki aya göre 0,9% gerilerken, bu oran beklentilerin oldukça üzerinde bir daralmayı işaret etmişti. Ocak ayındaki sert hava koşullarına ek olarak, Kaliforniya’daki yangın harcamaları etkiledi. Aynı dönemde otomotiv satışları hariç tutulan perakende satışlar 0,4% daralmış, otomotiv ve akaryakıt satışları hariç tutulan satışlar 0,5% daralmıştı.
Perakende satışların Şubat’ta 0,7% artması bekleniyor. Çekirdek perakende satışların ise aynı dönemde 0,4% artmış olması bekleniyor.
Japonya Merkez Bankası BoJ para politikası beyanatını 19 Mart Çarşamba günü gerçekleştirecek. Banka’nın bu toplantısında herhangi bir değişiklik yapması bekleniyor. Ancak toplantı, sonraki dönemde atılabilecek adımlara dair verilebilecek ipuçları açısından önemli olabilir.
Trump’ın tarife politikalarının Japon ekonomisi üzerinde de olumsuz etki oluşturması bekleniyor. Bunun öncesinde BoJ, Ocak ayında faiz artırımına gitmiş ve enflasyonla mücadele için bir adım atmıştı. Ancak tarife belirsizliği, Haziran ayına ilişkin yeni bir faiz artırım beklentisini törpüleyebilir.
Bu şartlara rağmen BoJ yetkililerinin büyük kısmı enflasyonda riskin yukarı yönlü olduğunu düşünüyor. Tabi bunda tarifelerin maliyetleri yükseltme riski ön planda. Ülkede enflasyon Ekim’de 2,3% olurken, sonraki aylarda aralıksız şekilde yükselerek Ocak ayında 4%’e ulaştı. Aynı dönemde çekirdek enflasyon 2,3%’ten 3,2%’ye yükseldi.
Faizin sabit kalmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Bu nedenle mevcut ekonomik görünüm ve özellikle faiz seviyelerine ilişkin yorumların karardan daha çok etkili olması beklenebilir.
Çin’de haftanın ilk işlem gününde yılın ilk önemli verileri açıklanacak. Şubat ayında perakende satışların yıllık bazda 3,7%’den hafif iyileşme ile 3,8%’e yükselmesi bekleniyor. Aynı dönemde endüstriyel üretimin ise 6,2%’den 5,4%’e yavaşladığı tahmin ediliyor. Perakende satışların 4% civarında kalma çabası dengeleyici olabilecekken, sanayi üretiminin sürpriz 6,2%’lik artış ardından 5 – 5,5% aralığına dönmesi panik havası yaratmayacaktır. Ancak beklentiden sapma gösteren rakamların fiyatlanma süreci doğal karşılanabilir.
Öte yandan Perşembe günü de 1 ve 5 yıllık ana kredi faiz oranları açıklanacak. Sırasıyla 3,10% ve 3,60% olarak uygulanan bu oranlarda değişiklik beklenmiyor.
İngiltere Merkez Bankası BoE, Perşembe günü para politikası beyanatını gerçekleştirecek. Banka’nın Şubat toplantısında politika faizini 25 baz puan düşürerek 4,50% bölgesine çekmesi ardından bu kez beklemede kalacağı öngörülüyor. Swap piyasaları Mayıs toplantısında 25 baz puan faiz indirimine 77% civarında ihtimal veriyor. Yıl sonu için ise 3,84 faiz düzeyi fiyatlanıyor.
Geçtiğimiz toplantıda faiz indirimi için dokuz üyenin tamamı aynı görüşü bildirirken, bu kez iki üyenin faiz indirimi yönünde görüş bildirmesi, kalan üyelerin faizin sabit kalması yönünde oy kullanması bekleniyor. Ekonomi Ocak ayında daraldı. Enflasyon ise Mart’ta 3% ile son bir yılın en yüksek seviyelerine ulaştı. Trump tarifeleri risk oluşturuyor. Dolayısıyla Mart toplantısının etkilerin gözlemlenmesi için bir mola oluşturması sürpriz olmayacaktır.
Yine de hem üyelerin görüşlerindeki değişimler, hem de ekonomiye ilişkin değerlendirmeler Sterlin üzerinde etkili olabilir.
İsviçre Merkez Bankası SNB, son altı para politikası toplantısının dördünde piyasa beklentilerine sürpriz yapan açıklamalar gerçekleştirdi. Ancak yine de toplantı kararına ilişkin belirsizlik, özellikle son dönemde tarifelerin yol açtığı risklerle birlikte artıyor.
Swap piyasaları Perşembe günü gerçekleşecek toplantıda SNB’nin 25 baz puan indirimle politika faizini 0,25’e getireceğini yaklaşık 77% ihtimalle fiyatlıyor.
Bu süreçte İsviçre ekonomisine ilişkin dinamikler dışındaki riskler politika belirsizliği oluştururken, İsviçre’de enflasyonun kademeli şekilde düşüşü faiz indirim beklentilerine dayanak oluşturuyor. Enflasyon Şubat ayında 0,3% ile pandemiden bu yana en düşük seviyelere ulaşmıştı.
Ancak bu aşamada Banka’nın Trump ile birlikte gelen riskleri ne ölçüde değerlendirdiği oldukça önemli olacak. Büyümeye yönelik riskler ve tarifelerin fiyatlarda oluşturabileceği yukarı yönlü riskler nedeniyle faizin kısıtlayıcı olduğu düşünülen seviyelerde bir süre daha tutulma ihtimali oluşabilir.
Kanada’da enflasyon Ocak’ta yıllık bazda 1,8%’den 1,9%’e sınırlı bir yükseliş gerçekleştirmişti. Enflasyon son üç ay boyunca 2%’nin altında kalarak faiz indirimleri için olanak tanımıştı. Piyasa beklentisi Şubat’ta enflasyonun 2,2%’ye çıkarak Temmuz’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştığı yönünde. Aynı dönemde aylık TÜFE’nin ise 0,1%’den 0,6%’ya yükselmesi bekleniyor.
Önümüzdeki süreçte özellikle tarifelerin etkileri yakından takip ediliyor olacak.