ABD’de para politikası beklentileri için önemli göstergelerden TÜFE, Ekim ayında yıllık 2,6%’ya yükselmişti. Bu da Eylül ayında görülen ve 2021 başlarından bu yana en düşük oran olan 2,4%’ten yükselişi işaret etmişti. Enerji fiyatlarındaki düşüşün yavaşlamasının yanı sıra, hizmet enflasyonundaki katılık bu tabloda etkili olmuştu. Çekirdek enflasyon aynı dönemde 3,3% olarak kalmış ve bu göstergede katılığın sürdüğünü göstermişti. Aylık TÜFE 0,2%, çekirdek TÜFE 0,3% olarak kayda geçmişti.
Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi çekirdek PCE Ekim’de yıllık 2,8%’e yükselmişti. Fed ise Eylül toplantısında yayımladığı projeksiyonlarda yıl sonu çekirdek PCE tahminini 2,8%’den 2,6%’ya indirmişti. Dolayısıyla yıl sonuna doğru beklenen enflasyon değişimlerinde uyumsuzluk, Fed’in indirim politikasına tezat oluşturacak şekilde ilerliyor. Benzer durum TÜFE verisi için de geçerli görünüyor.
6 Aralık 2024 itibariyle Fed’in 18 Aralık’taki para politikası beyanatında 25 baz puan faiz indirimi yaklaşık 70% ihtimalle fiyatlanıyor. Ancak TÜFE verisi bu oranlarda değişimi etkileyebilecek önemli başlıklardan biri. Yine 6 Aralık 2024 Bloomberg anketi katılımlarına göre TÜFE beklentisi yıllık 2,7%, aylık 0,3% olarak görülüyor. Çekirdek göstergede ise yıllık veri için beklenti 3,3%, aylık 0,3% olarak karşımıza çıkıyor. Bu durum Ekim ayına benzer şekilde manşet veride hızlanma, çekirdek TÜFE’de katılığı tekrar onayabilir. Buna yeni yıl ile birlikte Trump etkisi de katılacak olursa, Aralık toplantısı sonrasındaki faiz kararlarına daha şüpheci bir yaklaşım görebiliriz. Hatta verinin seyrine göre bu durum Aralık toplantısı için bile geçerli olabilir.
Sonraki dönem satış fiyatlarına etkisi nedeniyle yakından takip edilen ÜFE verisi, Ekim’de aylık 0,2%, yıllık 2,4% olmuştu. Bu Eylül’e göre yıllık verinin hız kazandığını göstermişti. Piyasa beklentisi Kasım’da manşet ÜFE’nin aylık 0,3%, enerji ve gıda fiyatlarındaki değişimlerin hesaplama dışı tutulduğu çekirdek ÜFE’nin aylık 0,2% düzeyinde oluşması bekleniyor.
Avrupa Merkez Bankası ECB, Ekim toplantısında mevduat faiz oranını 25 baz puan indirmiş ve 3,25% olarak belirlemişti. Bu piyasanın yoğun olarak beklentisiydi. Aynı toplantı kararları içinde Ana refinansman oranı ve marjinal borçlanma oranları da aynı oranlarda indirilerek sırasıyla 3,65% ve 4,25%’e çekilmişti.
Banka projeksiyonlarında ise 2024 enflasyon tahminini 2,5%, 2025 tahminini 2,2% olarak tutmuştu. Ancak çekirdek enflasyonda bu yıl tahmini 2,8%’den 2,9%’a, 2025 için ise 2,2%’den 2,3%’e çıkarılmıştı. Bu güncellemeler, ECB’nin faiz indirimini hızlandıracağı beklentilerini frenlemiş olsa da, netlik için daha fazla veriye ve açıklamaya ihtiyaç var. Bunda, uzun süredir olduğu gibi hizmet enflasyonu ile ücret artış hızı sorun oluşturuyor.
Ekim’den bu yana manşet enflasyon 2%’den 2,3%’e yükseldi. Banka yılın sonuna doğru enflasyonda yükseliş beklediğini, ancak bu ivmenin yeni yılla birlikte yavaşlayacağı öngörüsünü paylaşmıştı. Yine de büyümenin baskılanacağı beklenirken, aynı süreçte enflasyonun tetiklenmesi sorun oluşturuyor. Ayrıca bu tahminler yayımlandığında henüz Fransa’daki siyasi kriz henüz açığa çıkmamıştı.
Piyasa beklentisi ve GCM Yatırım Araştırma Departmanı olarak beklentimiz, faiz oranlarında 25 baz puan indirim gerçekleştirileceği yönünde. Bu kararda tahmin dışındaki riskler ölçülecek olursa, bunun yukarı yönlü, yani 50 baz puanlık indirim tarafında olduğu söylenebilir. Ancak ECB’nin ekonomik göstergelere geç tepki verdiği yönünde eleştirilerin fazla olduğu biliniyor. Buna da bağlı olarak, 25 baz puanlık indirim beklentisinin ana senaryo olduğunu hatırlatmakta fayda var.
Önümüzdeki hafta Çin’de yıllık olarak düzenlenen Merkez Ekonomik Çalışma Konferansı merakla bekleniyor. Çünkü hafta içinde buna yönelik beklentilerin hisse piyasalarını etkilediğiniz izledik. Konferans genel olarak iki aşamadan oluşuyor ve ilk aşamada sayısal hedeflere çok değinilmiyor. Buna rağmen, piyasa beklentilerinin de yoğunlaşması nedeniyle politika yapıcıların alabileceği kararlar yakından izleniyor olacak.
Çin’de enflasyon Ekim ayında yıllık 0,3%’e yavaşlamıştı (Önceki 0,4%). Enflasyon arka arkaya dokuzuncu ayında da yavaşlarken, Haziran ayından bu yana görülen en düşük oran olarak kayda geçti. Gıda fiyatları gerilemeyi sürdürürken, ulaşım fiyatlarındaki sert gerileme de manşeti baskılayan başlıklarda öne çıktı. Piyasa beklentisi, Kasım’da enflasyonun yıllık bazda 0,4%’e çıkabileceği yönünde.
Aynı dönemde ÜFE’nin ise -2,9%’dan -2,8%’e yükselmesi bekleniyor.
İsviçre Merkez Bankası SNB, Eylül toplantısında politika faizini 25 baz puan indirmiş ve 1%’e getirmişti. Arka arkaya üçüncü faiz indirimi ile birlikte politika faizi 2023 başından bu yana en düşük seviyeye ulaşmıştı. Eylül’de 0,8% olan yıllık enflasyon, Ekim’de 0,6%’ya inmesinin ardından Kasım’da 0,7%’ye yükseldi ki Banka, projeksiyonlarında yıl sonu enflasyonunu 1,2% olarak öngörmüştü.
Bu gelişmelere bağlı olarak, SNB’nin politika faizini 25 baz puan daha indirerek 0,75%’e getireceğine kesin gözüyle bakılıyor. Hatta 50 baz puan faiz indirimi de 49% gibi yüksek bir ihtimalle fiyatlanıyor.
Kanada Merkez Bankası Ekim toplantısında politika faizini 50 baz puan indirmiş ve 3,75% olarak belirlemişti. Banka ekonomik göstergelerin ivmesini koruması halinde yeni indirimlere de kapıyı açık bırakmıştı. Enflasyon Eylül’de yıllık 1,6%’ya gerilemiş ve uzun süredir ilk kez hedef enflasyonun (2%) altına inmişti. Ancak Ekim’de enflasyon tekrar 2%’ye çıktı. Ancak Banka, istihdam gücünde zayıflama olduğunu vurguladı ve manşet enflasyonun da öngörülebilir gelecekte hedefe yakın kalabileceğini belirtti.
Piyasa beklentisi politika faizinin 3,75%’ten 3,25%’e indirileceği ve faiz adımının hızlanacağı yönünde. Swap piyasaları bu senaryoyu 6 Aralık itibariyle 83%’e yakın ihtimalle fiyatlıyor.
Avustralya Merkez Bankası’ndan bu hafta gerçekleşecek toplantıda herhangi bir değişiklik beklenmiyor. Politika faizi 4,35% seviyesinde bulunuyor ve Ekim’de çekirdek enflasyon yüksek seyretti. Buna güçlü büyüme göstergeleri de eşlik ediyor ve bu da faiz indirimi kararına engel oluşturuyor.