DOHOL: Boyabat Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. (Boyabat Elektrik) sermayesinde Şirketimizin sahip olduğu % 33 oranındaki payın tamamının; Sermaye Piyasası Mevzuatı bakımından Şirketimiz ile yönetim, denetim veya sermaye bakımından ilişkisi bulunmayan Bilgin Güç Santralleri Enerji Üretim A.Ş.'ye (Alıcı); yapılan pazarlıklar neticesinde ve 1,00 Türk Lirası bedel ile satışı (Satış İşlem) kapsamındaki pay devirleri; Rekabet Kurumu'nun, Şirketimize 30.06.2025 tarihinde ulaşan izin yazısını mütakiben 30.06.2025 tarihinde tamamlanmıştır.
Satış İşlemi kapsamında; Boyabat Elektrik sermayesinde % 34 oranında pay sahibi olan Doğuş Holding A.Ş. (Doğuş Holding), % 33 oranında pay sahibi olan Unit Investment N.V. (Unit Investment) ve % 0,0000035 oranında pay sahibi olan Teknik Mühendislik ve Müşavirlik A.Ş. (Teknik Mühendislik) de Boyabat Elektrik sermayesinde sahip oldukları payları Alıcı'ya devretmiştir. Satış İşlemi'nde; Şirketimizin Boyabat Elektrik paylarını satış bedeli (1,00 Türk Lirası), Satış İşlemi'nde diğer satıcılar olan Doğuş Holding, Unit Investment ve Teknik Mühendislik'in paylarını satış bedeli (1,00 Türk Lirası) ile aynıdır.
Satış İşlemi ile birlikte; Şirketimizin, Boyabat Elektrik'in refinansman kredilerine ilişkin olarak kredi kuruluşları nezdindeki 33.000.000 Amerikan Doları tutarındaki kefaleti fek ve ibra edilmiştir. Bu durumun; Şirketimizin varlık-yükümlülük kompozisyonuna, faaliyetlerine ve işletme sermayesine olumlu katkısı olacağı öngörülmektedir.
GWIND: İtalya'da kurulu bulunan Montescaglioso 1 S.r.l. (Palmori Projesi), Ferrandina 14 S.r.l. (Troia Projesi) ünvalı iki şirketin paylarının ilgili hissedarlardan satın alınmasını temin etmek amacıyla 08.04.2025 tarihinde Satıcılar ile akdedilen Hisse Alım Sözleşmesi ("Sözleşme") kapsamında; Sözleşme'de öngörülen şartlar ve kapanış koşulları yerine getirilmiş olup, pay devir işlemleri %100 bağlı ortaklığımız Galata Wind Energy Global BV'nin iştiraki olarak İtalya'da kurulmuş olan Solevento Investments S.R.L. üzerinden tamamlanmıştır.
Satın alımı tamamlanan şirketler bünyesinde, İtalya'nın Puglia bölgesinde kurulacak olan 3 MW ve 6 MW olmak üzere toplam 9 MW'lık kurulu güce sahip ve inşaata hazır vaziyette olan PV GES projeleri bulunmaktadır.
Projelerin 2025-2027 yılları arası yurtdışı yatırım vizyonumuz olan 300 MW'lık kapasitenin faaliyete geçmesine ve global bir oyuncu olma hedefimize önemli bir katkı sağlaması beklenmektedir. İşbu açıklamamızda bahsi geçen satın alım işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte Avrupa'da ulaşmayı hedeflediğimiz kapasite 52 MW GES ve 40 MW BESS (depolama ünitesi) olmak üzere toplam 92 MW'a çıkacaktır.
Yılın üçüncü çeyreğine başladığımız bir süreçte dünyanın en önemli oyuncuları merkez bankalarının vereceği mesajlar, yeni dönemde pariteden emtiaya borsa endekslerinden hisse senetlerine kadar finansal varlıkların yol haritasını yorumlayabilmek adına önemlidir.
Swap piyasası tahminlerine göre ABD Merkez Bankası Fed için ilk indirim Eylül’de olmak şartıyla toplamda 3 adet, Avrupa Merkez Bankası ECB için Eylül ayında 1 adet, İngiltere Merkez Bankası BoE içinse ilk indirim Ağustos’ta olmak şartıyla 2 adet faiz indirim düşüncesi tahminler içerisinde yer almaktadır.
Merkez bankalarının kararlarına ilişkin yorumlar için bir yandan bankanın para politikası kararlarını, diğer yandan da başkan ile üyelerin mesajları ve ekonomik göstergelerin sonuçlarını takip ediyoruz.
Bugün ECB Merkez Bankacılığı Forumu'nda ECB Başkanı Lagarde, Fed Başkanı Powell, BoJ Başkanı Ueda, BoE Başkanı Bailey mesajları bu aşamada yakinen takip edilecektir.
Avrupa Merkez Bankası ECB, ekonomik aktiviteyi desteklemek adına son 1 yıldır gerçekleştirdiği faiz indirimi ile dikkat çekti. Politika Faiz Oranını %2,15, Mevduat Faiz Oranını ise %2,00’ye gerileyerek önemli bir yol kat eden bankanın gelecek dönemde faiz aksiyonunda sınırlı aksiyon alabilme beklentisi piyasa katılımcıları tarafından da fiyatlama alanı içerisindedir. Özellikle swap piyasası tahminlerinde ilk indirim senaryosu net olmamakla birlikte Eylül ayına daha fazla odaklanılsa da tarife etkilerinin enflasyon üzerindeki olası etkilerini yeni dönemki gösterge sonuçlarından takip edeceğiz. Bu açıdan olası enflasyon yükselişine karşın ECB’nin elindeki tek atımlık silahı en optimal dönemde kullanabilme ihtimali göz ardı edilmemelidir.
Euro Bölgesi enflasyonu Mayıs ayında 2,20%’den 1,90%’a düşerek 2024’ün üçüncü çeyreğinden bu yana ilk kez Avrupa Merkez Bankası’nın 2,00% hedefinin altına indi. Hizmet enflasyonu 4,00%’ten 3,20%’ye inerek bu tabloya önemli katkı sağladı. Enerji enflasyonu 3,6% gerilerken, gıda enflasyonu 2,70%’den 2,90%’a yükseldi. Aynı dönemde çekirdek enflasyon 2,70%’den 2,30%’e yavaşlamıştı. Avrupa Merkez Bankası, enflasyondaki ivmeyi dikkate alarak politika faizini 25 baz puan indirmişti. Ancak bu süreçte Trump’ın tarife politikası belirsizliğin korunmasına neden oluyor. Bu politika büyüme üzerinde olumsuz etki yaratabilir. Enflasyona etkisi ise nihai anlaşmaların sağlanamaması nedeniyle henüz netleşmiş değil. Enflasyonun seyri, hali hazırda faizin kısıtlayıcı olma özelliğinin azaldığı tartışmaları içinde önemli kalmaya devam ediyor.
ABD’de Nisan ayında toplam iş ilanı sayısı sınırlı bir toparlanma ile 7,39 milyona ulaştı. Fakat genele baktığımızda, verinin Kasım ayındaki 8 milyondan sonra başlayan düşüşte en düşük ikinci seviye olduğu da görüldü. Bu süreçte işsiz kişi başına düşe iş ilanı oranı da değişiklik göstermedi.
Tarifeler işe alımlar konusunda belirsizlik oluşturmayı sürdürüyor ve önceki aya göre oluşan sınırlı artış, bu ortamın sona erdiği konusunda net bir sinyal vermedi. Nisan ayında işe alımlar eğlence ve konaklama sektöründe yoğunlaşmıştı. Ancak işgücü talebindeki gerileme zayıflayarak en azından bu konuda iyimser bir tablo sundu.
İş ilanlarının artması, tarife ve savaş gibi risklere rağmen işverenlerin beklentilerindeki iyimserlik olarak yorumlanırken, tersi durum istihdama ilişkin zayıf sinyaller sağlayabiliyor.
Büyümenin öncü göstergesi olarak bilinen Satın Alma Müdürleri Endeksi yani PMI verilerinde 50 üzerinde ekonomik aktivitede büyüme, altında ise daralma düşüncesi temel çerçevede yorumlanır.
Avrupa uzun dönemdir daralma eğilimleri ile dikkat çekerken son dönemde oluşan dip dönüşü ve yarattığı en kötü geri kaldı psikolojisi PMI verileri içerisinde Euro bölgesi ve lokomotif Almanya için gündemimizi meşgul etmektedir. Yakın dönemde izlediğimiz öncü PMI verileri de bu düşünceyi destekliyor. Fransa burada kısmi olarak daralma bölgesindeki seyri ile ayrışsa da bu durumun geçici mi kalıcı mı hususu takibimizde olacaktır.
ABD ISM İmalat PMI mayıs ayında önceki aya göre sınırlı bir düşüşle 48,5 puana ulaşarak sektörün arka arkaya üç aydır daraldığını göstermişti. Ayrıca bu, Kasım 2024’ten bu yana en hızlı daralma olarak kayda geçmişti. Hali hazırda kısıtlayıcı düzeyde kalan faizlerin yanı sıra, tarife politikaları imalat sektörünün kırılgan kalmasında etkili oluyor. Üretim ve yeni siparişlerde düşüş hızı yavaşlarken, fiyat artış hızları önceki döneme göre yavaşlamasına rağmen yüksek kalmayı sürdürdü. İmalat sektöründe özellikle yeni siparişler ile girdi – çıktı fiyatlarının seyri, manşet veri ile birlikte yakından takip ettiğimiz kalemler arasında bulunuyor.
Bu hafta Hizmet ve İmalat sektörüne yönelik PMI verilerinin “Öncü PMI” verisi olmamasından dolayı da fiyat üzerinde etki yapması beklememektedir.
Bilgilendirme: Yukarıda yer verdiğimiz tabloda finansal varlıklara yönelik yüzdesel değişimler yer almaktadır. Bir gün önceki kapanış fiyatları baz alınarak kaydettiğimiz bu tablo, yurtiçi piyasaların açılışı ile birlikte değişmesi kaçınılmazdır. Bu sebeple de ilgili tablonun sizlere önemli varlıkların değişimlerini kolay bir şekilde bir arada görülmesi amacıyla hazırlandığı unutulmamalıdır.
Zaman | Parite | Haber | Beklenti | Önceki |
---|---|---|---|---|
10:00 | TRY | İSO İmalat Sektörü PMI | 47,2 | |
10:50 | EUR | Fransa İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) (Haz) | 47,8 | 47,8 |
10:55 | EUR | Almanya İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) (Haz) | 49,0 | 49,0 |
11:00 | EUR | İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) (Haz) | 49,4 | 49,4 |
11:30 | GBP | İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) (Haz) | 47,7 | 47,7 |
12:00 | EUR | Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık) (Haz) | 0,2% | 0,0% |
12:00 | EUR | Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) (Haz) | 2,00% | 1,90% |
12:00 | EUR | Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) (Haz) | 2,30% | 2,30% |
16:30 | GBP | İngiltere Merkez Bankası Başkanı Bailey Konuşması | ||
16:30 | USD | Fed Başkanı Powell Konuşması | ||
16:30 | JPY | Japonya Merkez Bankası Başkanı Ueda Konuşması | ||
16:30 | EUR | Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde Konuşması | ||
16:45 | USD | İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) (Haz) | 52,0 | 52,0 |
17:00 | USD | ISM İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) (Haz) | 48,8 | 48,5 |
17:00 | USD | İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı (JOLTS) (May) | 7,450M | 7,391M |
İlgili sayfada yer alan ekonomik takvim içeriği, güvenilir yurt dışı haber ve veri sağlayıcılardan temin edilmektedir. Ekonomik takvim içeriğinde yer alan haberler, haberlerin açıklanma tarihi ve zamanı, önceki, beklenti ve açıklanan rakamlarda gerçekleştirilecek olası değişiklikler, veri sağlayıcı kurumlar tarafından yapılmaktadır. Benzeri durumlardan kaynaklanacak olası değişimlerden GCM Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu tutulamaz.