FOREX PİYASASI
ABD’de enflasyon Mayıs ayında dört aylık moladan sonra ilk kez yükselmiş ve 2,3%’ten 2,4%’e ulaşmıştı. Önceki ay görülen 2,3%’lük enflasyon düzeyi, aynı zamanda 2021’den beri en düşük seviye olarak kayda geçmişti.
Gıda enflasyonu 2,8%’den 2,9%’a yükselirken, barınma maliyetleri 4%’ten 3,9%’a yavaşlayarak dengeleyici etki oluşturmuştu. Enerji maliyetleri ise aynı dönemde 3,7%’lik düşüşten 3,5%’lik düşüşe toparlandı. Aynı dönemde çekirdek enflasyon ise 2,8% düzeyinde kalmaya devam etmişti.
Aylık enflasyon ve aylık çekirdek enflasyon aynı hesaplama döneminde 0,1% düzeyinde oluşmuştu.
Piyasa beklentisi aylık enflasyonun 0,3% düzeyinde oluşması, yıllık enflasyonun ise 2,6%’ya yükselebileceği yönünde. Aynı dönemde aylık çekirdek enflasyonun yine 0,3%’e, yıllık çekirdek enflasyonun 2,9%’a yükselmesi bekleniyor.
ABD’de Mayıs ayında üretici fiyat endeksi bir önceki aya göre 0,1% artmıştı. Mal fiyatları 0,2% artarken, hizmet maliyetleri 0,1% artış göstermişti. Aynı dönemde çekirdek üretici fiyatları ise 0,1% artarak piyasa beklentileri altında oluşmuştu. Üretici fiyatlarındaki değişim, üreticilerin maliyetlerini sonraki dönem satış fiyatlarına yansıtma potansiyeli nedeniyle yakından takip ediliyor.
Aylık ÜFE ve çekirdek aylık ÜFE’nin Haziran ayında 0,3% düzeyinde oluşması bekleniyor.
New Yok Empire State İmalat Endeksi, Haziran ayında -9,2 seviyesinden -16’ya düşmüş ve piyasa beklentisine kıyasla olumsuz bir tablo ortaya çıkarmıştı. İş koşullarındaki zayıflığın yanı sıra, yeni sipariş ve sevkiyatlarda da gerileme takip edildi. Girdi maliyetlerinde bir miktar baskı görülse de, hala yüksek seviyelerde kalmayı sürdürdü. Hatta çıktı fiyatlarındaki yükseliş hızı artış gösterdi.
Temmuz ayında endeksin -16 puandan -10 puana toparlanması bekleniyor.
Philadelphia Fed İmalat Endeksi Haziran ayında önceki aya göre değişim göstermeyerek -4 seviyesinde kalmıştı. İmalat faaliyetlerinin durgun kaldığı, talebin yavaşladığı ve istihdam koşullarının zayıfladığı görüldü. Girdi maliyetleri zayıflasa da güçlü kalmayı sürdürdü.
Endeksin Temmuz ayında -0,5 puana toparlayabileceği tahmin ediliyor.
Kişisel tüketim ABD ekonomisinin canlılığı açısından önemli göstergelerden biri. Perakende satışlar da bunu en iyi yansıtan veriler arasında. Satışlar Mayıs ayında önceki aya göre 0,9% gerilemişti. Dört ayın en sert düşüşünde tarifeler öncesi harcamaların kısıldığı tahmin ediliyor. Bunun yanı sıra motorlu taşıt ve parça bayilerindeki satışlar 3,5% gerileyerek veride etkili oldu. Aynı dönemde otomotiv satışlarının hesaplama dışı tutulduğu çekirdek perakende satışlar 0,3% gerilemişti.
Haziran ayında perakende satışların 0,2% artması, otomotiv hariç hesaplanan çekirdek perakende satışların 0,3% artması bekleniyor.
Michigan Üniversitesi’nin hazırladığı tüketici güven endeksi Haziran ayında 52,2 seviyesinden 60,7 seviyesine yönelmişti. Tüketici güveni 5 aydan sonra ilk kez yükselmiş ve son 4 ayın en yüksek seviyesine çıkmıştı. Mevcut koşulları ölçen endeks 64,8 puana yükselirken, beklenti endeksi 58,4 puandan 58,1 puana gerilemişti. Bir yıllık enflasyon beklentileri ise 6,6%’dan 5%’e gerilemişti.
Tüketici güven endeksinin 60,7 puandan 61,4 puana ulaşması bekleniyor.
Çin ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yıllık bazda 5,4% büyüyerek önceki çeyrekte görülen büyüme hızını korudu. Bu veri aynı zamanda 5,1% olan piyasa beklentisinin de aşıldığını göstermişti. Çin yönetiminin teşviklerinin desteklerinin etkilerinin hissedildiği veri, diğer ekonomik aktivitelerle de desteklendi.
Sanayi üretimi aynı dönemde 5,8% ile yaklaşık 4 yılın en hızlı artışını gösterdi. Perakende satışlar ise 6,4% artış ile bir yılı aşkın sürenin en hızlı artışını kaydetti. Sabit varlık yatırımları da yine aynı hesaplama döneminde 3,7% ile beklentilerin sınırlı şekilde de olsa üzerine çıktı.
Geçtiğimiz hafta özellikle emlak sektörüne ilişkin teşvik beklentileri ardından, ekonomik göstergelerdeki durum, yeni teşvik beklentilerinin şiddeti konusunda etkili olabilir.
İkinci çeyrekte büyümenin 5,6% düzeyinde oluşması bekleniyor. Perakende satışlarda artış hızının yavaşlayarak 5,2% düzeyinde oluşabileceği, sabit varlık yatırımlarının da ivme kaybı ile 3,6%’ya ulaşabileceği tahmin ediliyor.
Almanya’da ZEW’in hazırladığı ekonomik hassasiyet endeksi Haziran ayında 22,3 puan artışla 47,5 puana ulaşmış, yükselişini ikinci ayına taşıyarak Mart ayından bu yana en yüksek seviyesine gelmişti. Veri aynı zamanda piyasa beklentilerini de aşmıştı. Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirim politikası ve seçimler sonrası oluşturulan yeni hükümetin önlemlerinin son dönemdeki ekonomik durgunluğa son verebileceği tahminleri endeksi desteklemişti. Ek olarak mevcut koşulları ölçen endeks 10 puan yükselişle -72 puana ulaşmıştı.
Endeksin Temmuz ayında 50 puana toparlanması bekleniyor.
Ada’da enflasyon Mayıs ayında 3,5%’ten 3,4%’e yavaşlamıştı. Bu tablodaki en büyük katkı ulaşım maliyetlerindeki gerilemeden kaynaklanmıştı. Konut ve hane halkı hizmetleri kalemi 7%’den 6,9%’a yavaşlarken, konut maliyetleri de gerilemeye katkı sağlamıştı. Yakından takip edilen hizmet enflasyonu aynı dönemde 5,4%’ten 4,7%’ye geriledi. Yukarı yönlü baskıda ise gıda ve alkolsüz içecek kalemi rol oynamıştı. Aynı dönemde çekirdek enflasyon ise 3,8%’den 3,5%’e gerilemişti.
Enflasyonun Haziran ayında 3,4%’te kalması, aynı dönemde çekirdek enflasyonun 3,5%’ten 3,4%’e yavaşlaması bekleniyor.
İngiltere’de ortalama haftalık kazançlar, Nisan ile biten üç aylık dönemde yıllık bazda 5,3% artış göstermişti. Son 7 ayın en düşük hızdaki artışı enflasyon baskıları açısından olumlu bir izlenim ortaya çıkarmıştı. Özel sektörde ücret artışlarının yavaşlaması bu tabloyu desteklerken, kamu sektörü ücretleri sınırlı şekilde hızlandı.
İşsizlik haklarından yararlanma başvuruları Mayıs ayında 33,1 bine çıkarak piyasa beklentileri aşmıştı.
İşsizlik oranı Nisanda 4,5%’ten 4,6%’ya yükselmişti. Bu da neredeyse 4 yılın en yüksek işsizlik oranı olarak karşımıza çıkmıştı. İşsizlik oranındaki artışta, bordro vergilerindeki artışlar ve asgari ücretteki artışın etkili olduğu düşünülüyor.
Kanada’da Mayıs ayında enflasyon aylık bazda 0,6% düzeyinde oluşarak, yıllık enflasyonun 1,7%’de kalmasına eşlik etmişti. Yıllık veri piyasa beklentileriyle de paralel olarak gerçekleşmişti. Ülkedeki karbon vergisinin kaldırılması ardından enflasyon Kanada Merkez Bankası’nın 2%’lik enflasyon hedefinin altında kalmayı sürdürdü. Merkez Bankası’nın yakından izlediği medyan ve kırpılmış ortalama çekirdek enflasyon ise aynı dönemde 3%’e sınırlı gerileme göstermişti.