FED Kararlarını Nasıl Alır?
Dünyanın en büyük ekonomisine sahip olan ABD'de, ülkenin merkez bankası (FED), aldığı kararlar ve sahip olduğu enstrümanlar ile küresel finans piyasalarında son derece etkili olmakta ve varlık fiyatlarına yön vermektedir. FED'in para politikası ve aldığı kararlaryatırımcılar tarafında çok yakından takip edilmektedir. Federal Reserve System (FRS) olarak isimlendirilen bir sistem ile faaliyet gösteren ABD merkez bankasının yapısı, dünya üzerindeki çoğu ülkede yürürlükte olan uygulamadan farklı bir organizasyondur.
FRS, ülkede ki 12 bölgenin merkez bankalarından ve bir yönetim kurulundan oluşur. Her merkez bankasının kendi yönetim kurulu ve başkanı vardır. Normalekonomik şartlar altında yılda 8 kez yapılan Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) toplantısında, yönetim kurulu üyeleri ve 12 bankanın başkanları hazır bulunurlar. Söz konusu toplantı sayısı gerektiği durumlarda artış göstermektedir.
FOMC toplantılarında, karar verme mekanizması içerisinde yer alan üyeler büyük önem arz etmektedir. Faiz oranına ve bankanın politikalarına ilişkin alınacak kararların oylamasında, 7 kişiden oluşan yönetim kurulu ve 5 merkez bankası başkanı yer almaktadır. Geriye kalan 7 merkez bankasının başkanları görüş bildirebilirken, alınacak kararlarda oy verme hakkına sahip değildirler.
Yatırımcıların, açıklamalarını ve aldığı kararları çok yakından takip ettiği FED'in yapısı içerisinde, 7 yönetim kurulu üyesi ile birlikte oy hakkı bulunan başkanlar şöyle sıralanabilir;
Boston FED Başkanı EricRosangren
New York FED Başkanı William C. Dudley
Chicago FED Başkanı Charles L. Evans
St. Louis FED Başkanı James Bullard
Kansas City FED Başkanı Esther George
Yönetim Kurulu ve FRS Başkanı Ben Bernanke, görev süresi boyunca FOMC toplantılarına liderlik etmek ve Banka'nın resmi basın toplantılarında açıklamalar yapmakla görevlidir. Aynı zamanda Başkan, FED'in Senato'da düzenlediği sunumlarda, ABD senatörlerini uygulanan para politikaları hakkında bilgilendirir ve yetkililerin sorularını cevaplar. Başkan Bernanke'nin ekonomiye ilişkin görüşleri ve bu paralelde yaptığı konuşmalar, finans piyasaları tarafından detaylı bir şekilde incelenmektedir.
ABD Doları, dünya ticaretinde birçok ülke tarafından kullanılan çok önemli ve güvenilir bir para birimi olarak görülmektedir. Dolayısı ile söz konusu paraya ilişkin kararları alan FED, dünyanın çok yakından takip ettiği bir merkez bankasıdır. Dolar'ın değerini etkileyecek kararlar alınması sadece spekülatörleri değil, geliri ya da giderleri bu para cinsinden olan herhangi bir ekonomik birimi etkileyebilir.
Bu çerçevede, FED'in kararlarını nasıl aldığı, oylama sisteminin nasıl olduğu ve hangi üyelerin karar alma mekanizmasında yer aldığını bilmek önemli bir avantajdır.