Viop'ta Uzun (long) ve Kısa (short) Ne Demektir?
Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) uzun (long) ve kısa (short) kavramları bazı yatırımcılar tarafından taşınan pozisyon bazı yatırımcılar tarafından ise emir tipi olarak algılanabilmektedir.
VİOP'ta uzun ve kısa pozisyon finans kavramlarına spot piyasa yatırımcıları çok aşina olmasa da türev piyasalarda daha önce yatırım yapmış olanlar için bu kavramlar yabancı değildir. Aynı zamanda bilinen işlem stratejilerinden de farklı değildir.
VİOP’ta uzun ve kısa pozisyon neyi ifade eder dersek; borsada fiyatların yükseleceği beklentisi ile alım pozisyonu ve fiyatların düşeceği beklentisi ile satım pozisyonu açılmasıdır diyebiliriz ama biz biraz daha detaylı olarak anlatalım.
VİOP’ta uzun (long – alım) pozisyon nedir?
VİOP’ta uzun pozisyon açılması ne anlama geliyor, uzun pozisyon nasıl açılıyor, uzun pozisyon açıldığında ne oluyor?
VİOP’ta uzun pozisyon, İngilizce karşılığı ile long olma durumu yatırımcının varlık fiyatlarının yükseleceği beklentisiyle alış emri girerek gerçekleştirdiği pozisyondur. Uzun pozisyonda yatırımcı düşük fiyattan aldığı varlığı daha yüksek fiyattan kapadığında kara geçer. Mesela; VİOP’ta 1 kontrat (VİOP’ta hisse kontrat büyüklüğü 100 paydır) Akbank (AKBNK) hissesinde 5.64 TL’den pozisyon açan yatırımcı, kontratın vadesi içinde bu fiyatın üstüne çıktığı değer kadar kar elde etmiş olur.
VİOP’ta kısa (short – satım) pozisyon nedir?
VİOP’ta kısa pozisyon açılması ne anlama geliyor, kısa pozisyon nasıl açılıyor, kısa pozisyon açıldığında ne oluyor?
VİOP’ta kısa pozisyon, yatırımcının varlık fiyatlarının düşeceği beklentisi ile satış emri vererek gerçekleştirdiği pozisyondur. Kısa pozisyonun karı daha yüksek fiyattan açılan pozisyonun daha düşük fiyattan kapanması ile gerçekleşir.
VİOP’ta uzun ve kısa pozisyonda en sık yapılan hatalar
VİOP’ta uzun ve kısa pozisyonda en sık yapılan hatalar konusuna girmeden önce VİOP’ta işlem gören vadeli işlem sözleşmelerinin tanımını tekrar yapmakta fayda var.
Vadeli işlem sözleşmelerinin belirli standartlardaki bir malı veya finansal değeri belirli bir fiyattan ve belirli bir vadede alma ya da satma yükümlülüğü verdiğini unutmayalım. Vadeli işlem sözleşmelerinde parite, emtia, endeks, hisse senedi, değerli metaller, enerji ürünleri, tahvil ve bonolar dayanak varlık olarak işlem görmektedir ve bu ürünlerin tümünde uzun ve kısa pozisyon açarak işlem yapılmaktadır.
VİOP’ta sık yapılan hatalar
VİOP’ta sık yapılan hatalardan biri kısa pozisyonunun kapatılması esnasında ortaya çıkmaktadır. Yatırımcı kısa pozisyonu satış emri ile kapatacağını düşünerek yeni bir kısa pozisyon açmaktadır. Sonra da taşıdığı lot miktarına baktığında kısa pozisyonun kapanmadığını aksine kısa pozisyon lot miktarının artığını görünce şaşırtmaktadır. Burada bilinmesi gereken kısa pozisyon alım emri ile kapatılabilir.
VİOP’ta uzun ve kısa pozisyonda en sık yapılan diğer hata ise kontratların vadesine dikkat edilmemesidir. VİOP’ta aynı ürünün farklı vadelerde kontratları işlem görmektedir. Şöyle ki; VİOP’ta aynı ürünün üç yakın ve bir de yıllık olmak üzere dört vadesi işlem görür. Dolayısıyla açık pozisyonlar kapatılırken aynı ürünün aynı vadesi ile pozisyon kapatılabilir. Yoksa aynı ürünün farklı vadelerinde yeni pozisyon açılmış olur. Açık olan pozisyon da kapatılmamış olur. Özetle pozisyon kapatırken aynı ürünün aynı vadesinin seçildiğine dikkat edilmelidir.
VİOP’ta yapılan diğer bir hata ise vadesi geldiği halde pozisyonu kapatmamaktadır. Nihayetinde VİOP vadeli bir piyasadır ve işlem gören ürünler de vadelidir. Bir başlangıç ve bitiş tarihi vardır ve vade bitimi tarihinde ilgili kontrat yatırımcı tarafından kapatılmadığında sistem tarafından otomatikman ilgili saatteki fiyattan kapatılır. Yeterli derinlik oluşmamışsa volatilitenin yüksek olduğu durumlarda piyasadaki fiyat yatırımcıyı mutlu etmeyebilir. Dolayısıyla yatırımcının taşıdığı pozisyonun vade tarihini takip etmesi ve pozisyonunu vade tarihinden önce kendi kapaması daha sağlıklıdır.
Daha fazla bilgi için Kurumumuz uzmanlarından yardım alabilirsiniz.