Dayanak Varlık
İngiliz Sterlini/ABD Doları çapraz kurudur.
Sözleşme Büyüklüğü (Standart Sözleşme)
1.000 İngiliz Sterlini.
Uzlaşma Şekli
Nakdi uzlaşma.
Günlük ve Vade Sonu Uzlaşma Fiyatları
Günlük Uzlaşma Fiyatı
Normal seans sonunda hesapların güncellenmesinde kullanılan günlük uzlaşma fiyatı aşağıdaki şekilde hesaplanır ve en yakın fiyat adımına yuvarlanır:
a) Normal seans sona ermeden önceki son 10 dakika içerisinde gerçekleştirilen tüm işlemlerin miktar ağırlıklı ortalama fiyatı günlük uzlaşma fiyatı olarak belirlenir.
b) Eğer son 10 dakika içerisinde 10’dan az işlem yapıldıysa, normal seans içerisinde geriye dönük olarak bulunan son 10 işlemin miktar ağırlıklı ortalama fiyatı alınır.
c) Normal seans içerisinde 10’dan az işlem yapıldıysa, normal seans içerisinde gerçekleştirilen tüm işlemlerin miktar ağırlıklı ortalama fiyatı alınır.
d) Normal seans içerisinde hiç işlem yapılmamışsa, bir önceki günün uzlaşma fiyatı günlük uzlaşma fiyatı olarak belirlenir.
Normal seans sonunda yukarıda belirtilen yöntemlere göre günlük uzlaşma fiyatının hesaplanamaması veya hesaplanan fiyatın piyasayı doğru yansıtmaması durumunda, aşağıda belirtilen yöntemler tek başına ya da birlikte kullanılarak günlük uzlaşma fiyatı tespit edilebilir.
a) Normal seans sonundaki en iyi alış ve satış kotasyonlarının ortalaması,
b) Dayanak varlığın spot fiyatı veya sözleşmenin diğer vade ayları için geçerli olan günlük uzlaşma fiyatları da dikkate alınarak hesaplanacak “teorik” fiyatlar.
Özel İşlem Bildirimleri yukarıdaki hesaplamalara dahil edilmez. Uzlaşma Fiyatı Komitesi tarafından günlük uzlaşma fiyatının değiştirilme durumu saklıdır.
Vade Sonu Uzlaşma Fiyatı
Son işlem günü saat 15:30’da TCMB tarafından açıklanan gösterge niteliğindeki İngiliz Sterlini/ABD Doları çapraz kurudur. Belirlenen yöntem ile hesaplanan vade sonu uzlaşma fiyatı en yakın fiyat adımına yuvarlanır.
Vade Ayları
Vade döngü ayları Şubat, Nisan, Haziran, Ağustos, Ekim ve Aralık'tır. Piyasada aynı anda içinde bulunulan ay, takip eden ay, sonraki ilk döngü ayı ve aynı yılın Aralık ayı olmak üzere toplam dört vade ayına ait sözleşmeler işlem görür. Dört vade ayını tamamlamak için gerektiğinde bir sonraki takvim yılının Aralık vadeli sözleşmeleri de ayrıca işleme açılır.
Takas Süresi
Takas süresi T+1 olarak uygulanır. Zararlar hesaplardan T günü sonunda tahsil edilir, karlar hesaplara T günü sonunda aktarılır.
Sözleşmenin Vadesi ve Son İşlem Günü
GBP/USD vadeli işlem sözleşmelerinde vade ve son işlem günü her vade ayının son iş günü olur. Yurtiçi piyasaların resmi tatil nedeniyle yarım gün olması durumunda sözleşmenin vadesi ve son işlem günü bir önceki iş günüdür.
Fiyat Kotasyonu ve Minimum Fiyat Adımı
1 İngiliz Sterlininin ABD Doları cinsinden değeri virgülden sonra dört basamak halinde kote edilir (Örnek: 1,2667 gibi). Minimum fiyat adımı 0,0001‘dir. Minimum fiyat adımının değeri 0,1 ABD Doları’na karşılık gelmektedir.
Baz Fiyat ve Günlük Fiyat Değişim Limiti
Baz fiyat, günlük fiyat değişim limitlerinin hesaplanmasında kullanılan ve sözleşmenin işleme açıldığı gün Uzlaşma Fiyatı Komitesi tarafından belirlenen fiyat, diğer işlem günleri için ise bir önceki günün uzlaşma fiyatıdır.
Günlük fiyat değişim limiti, her bir sözleşme için belirlenen baz fiyatın ±%10’udur. Bu yöntemle hesaplanan alt veya üst limitin fiyat adımına tekabül etmemesi halinde üst limit bir alt fiyat adımına, alt limit ise bir üst fiyat adımına yuvarlanır.
İşlem Saatleri
İşlemler 09:30 - 18:15 saatleri arasında kesintisiz tek bir seansta gerçekleştirilir.
İşlem Teminatı Esasları
Takas Mevzuatı çerçevesinde belirlenir.
Dolar Kuru
Bu sözleşmeye ilişkin işlemlerde ABD Doları değerlerinin TL’ye çevrilmesinde TCMB tarafından saat 15:30 itibarıyla açıklanan gösterge niteliğindeki ABD Doları Alış Kuru esas alınır. Borsa tarafından gerekli görülen durumlarda ya da TCMB tarafından gösterge niteliğindeki ABD Doları Alış Kurunun açıklanmaması durumunda, Dolar Kuru spot piyasada oluşan Dolar kurları dikkate alınarak güncellenebilir.
Küresel ekonominin güçlü ülkelerinin para birimlerinden oluşan majör döviz çifti GBPUSD çapraz paritesinde ilk para birimi baz, ikinci para birimi ise karşıt para birimidir.
Dünyanın en eski döviz çiftlerinden olan GBPUSD paritesi, spekülatif, hedge ve arbitraj yatırımı için cazip likidite koşullarına sahiptir. Aynı zamanda uluslararası ticarette çok kullanılan pariteye avantajlı VİOP piyasa özelliklerinde yatırım yapılabilir.
2007 yılında test etmiş olduğu 2.1161 seviyesi, son yirmi yıl içinde paritede tarihi zirve olarak kayıtlara geçmiştir. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı, diğer para birimleri karşısında Sterlin’in değerinde 2016 yılında ise keskin düşüşlerin oluşmasına neden olmuştur.
GBPUSD paritesinin USD/CHF paritesi ile negatif korelasyonu varken Avustralya doları ve Yeni Zelanda Doları ile pozitif korelasyona sahiptir. Paritenin yönünde İngiltere (BOE) ve ABD Merkez Bankası (FED) açıklamaları, FOMC toplantı tutanakları, İngiltere ve ABD ekonomik verileri (Büyüme Oranı, İşsizlik Oranı, Tarım Dışı İstihdam, Perakende Satışlar, vb) etkili olan temel faktörlerdir. VİOP’ta GBPUSD kodu ile işlem görmektedir.