30 Haziran – 4 Temmuz haftasında Türkiye gündeminde hem ekonomi hem de siyaset cephesinde dikkatle izlenmesi gereken başlıklar öne çıkıyor. Siyasi tarafta, CHP’nin kurultay sürecine ilişkin davada alınacak karar, muhalefet içindeki dengeler ve olası yeniden yapılanma açısından kritik bir eşik olacak. Ekonomik veri akışında ise yoğun ve piyasa etkisi yüksek veriler takip edilecek. Haziran ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisi, TCMB Temmuz toplantısındaki olası aksiyon açısından ön planda yer alırken, İstanbul Sanayi Odası’nın açıklayacağı İmalat PMI verisi sanayi sektöründeki eğilimlere ışık tutacak. Ayrıca, Türkiye’nin dış ticaret dengesine dair final verileri ile işsizlik oranı da makroekonomik görünüm açısından yakından izlenecek. TCMB'nin yayımlayacağı haftalık para, banka ve menkul kıymet istatistikleri ise özellikle rezerv hareketleri ve yabancı girişleri açısından önem taşıyor.
Yurt içi piyasalar üzerinde etkili olabilecek iç gelişmeler dışında global çapta da yoğun bir haber akışı bizi beklemektedir. En önemli gelişmeler ABD’den istihdam, Euro bölgesinden enflasyon ve Fed, ECB, BoE, BoJ gibi majör merkez bankaları başkanlarının konuşmaları olurken haftanın geneline ilişkin hem jeopolitik riskler hem de tarifelere yönelik gelecek haber akışları radarımızda olacaktır. Global çaptaki gelişmeleri ve 20’ye yakın finansal varlığa yönelik teknik görünüm için Forex tarafında hazırlamış olduğumuz haftalık bülteni inceleyebilirsiniz.
TCMB, enflasyona uyarlı para politikası stratejisinde önemli bir dönemeçte. 19 Mart sonrasında gerek politika faizi gerekse koridorda sergilediği yukarı yönlü değişim ile faiz indirimine ara veren banka, faiz indirim sürecine tekrar başlayabilme beklentisine sahip. 24 Temmuz tarihinde gerçekleşecek para politikası kararları öncesinde de haziran ayına yönelik Enflasyon verileri kritik bir öneme sahiptir.
Hatırlanacak olursa yıllık enflasyon mayıs ayında önceki aya göre (37,86%) gerileyerek 35,41% olarak açıklanmıştı. Bu aynı zamanda piyasa beklentisinin de altındaydı. Enflasyonda yavaşlama Temmuz 2024’ten beri aralıksız sürerken, bu aynı zamanda Kasım 2021’den beri en düşük enflasyon düzeyi olarak da kayda geçmişti.
Fiyat artış hızlarındaki yavaşlama birçok kalemde etkisini hissettirdi. Gıda enflasyonu 36,09%’dan 32,87%’ye gerilerken, konut ve ev hizmetleri 30,54%’ten 29,69%’a gerilemişti. Ulaşım enflasyonu ise 22,76%’den 24,59%’a çıkarak yükselen tek kalem oldu. Aynı dönemde çekirdek enflasyon 37,12%’den 35,37%’ye gerilemişti. Aylık TÜFE ise 1,53% ile son beş ayın en düşük artışını göstermişti.
TCMB cephesinde Haziran ayında iyimser gelebilecek enflasyon verisine atıfta bulunurken piyasa katılımcıları anketinin de aylık %1,60 çevresindeki bir görünüm ile sonuçlanabilme ihtimali bu rakam çevresinde bir reaksiyon ihtimalini gündeme taşımaktadır. ForInvest Haber'in 17 ekonomist ile düzenlediği ankete göre de Haziran ayı yıllık TÜFE verisi için medyan tahmin yüzde 35,20, aylık TÜFE verisi medyan tahmini ise 1,50 olarak paylaşılmıştır. Teorik açıdan bundan sonra %1,63 ortalama ile aylık enflasyonların gelmesi durumunda yılı %29 ile yani koridorun üst noktasında ve Karahan ve Şimşek’in tahmin aralığı içerisinde sona erecek düşüncesi ile eşleşen bir durum. Bu açıdan aylık enflasyon sonuçları hem hedef patikası hem de TCMB faiz projeksiyonunu yorumlayabilmek adına önemlidir.
Bist100 endeksi haftayı yüzde 2,19 yükselişle 9.404,89 seviyesinden tamamladı.
Haftalık bazda en iyi şirket performansı yüzde 18,28 yükselişle SKBNK, yüzde 17,49 yükselişle KTLEV ve yüzde 16,35 yükselişle RYGYO tarafında gerçekleşirken en kötü performanslarsa yüzde 15,36 düşüşle BTCIM ve yüzde 14,07 düşüşle TKFEN tarafından gerçekleşti.
Haftalık bazda en iyi sektör performansı yüzde 13,51 ile FINANSAL KIRALAMA FAKTORING olurken yüzde 7,43 yükselişle BANKA ve yüzde 6,73 yükselişle TURIZM takip eden pozitif endeksler olarak izlendi. En çok düşen sektörlerse yüzde 4,81 düşüşle SPOR olurken, yüzde 2,61 düşüşle TAS TOPRAK ve yüzde 1,98 düşüşle METAL ANA takip eden negatif endeksler olarak izlendi.
Yurt içi piyasalar hem yerel hem de küresel gelişmelere bağlı olarak her hafta belirli fiyatlama reaksiyonlar gerçekleştirmektedir. Alternatif getirili varlıkların Borsa İstanbul performansını direkt etkilediği bu dönemde şirket seçimleri “enflasyon” teması için kritik bir önem arz etmektedir. Bu açıdan yerel ve global gelişmelere hızlı bir şekilde adapte olabilecek, büyüme potansiyeli olan, hikâye yaratabilen ve teknik göstergelerle uyumlu hareket edebilecek şirketler portföylerde hisse senedi bölümü içerisinde yer alabilir.
Yeni hafta dinamiklerinde teknik göstergelerle uyumlu çalışabileceğini düşündüğümüz şirketlere yönelik genel düşüncelerimizi haftalık bülten çerçevesinde ayrıntılı bir şekilde sizlere teknik analiz bölümünde paylaşacağız. Bu şirketlere yönelik genel bilgilere yukarıdaki tablodan ulaşabilirsiniz.
Bir önceki hafta paylaşmış olduğumuz şirketlerin ilgili hafta sergilediği performanslara ulaşacağınız tabloya ise aşağıda ulaşabilirsiniz.