Temel Gelişmelerle Piyasalarda Yön Bulma Arayışı
Finansal piyasalar için önemli günlerden geçiyoruz. Hem yerel hem de global haber akışları finansal varlık fiyatlama davranışı üzerinde etkin bir rol oynamaktadır. Gelecek dönemde gündem maddelerine yönelik haber akışları varlık fiyatları üzerinde yol haritası oluşturabilmek adına kritik bir önem arz etmektedir.
Borç limiti anlaşmazlığı sona erdi. Temsilciler Meclisinin borç limitinin artırılmasına yönelik süreci onaylaması ardından konuya ilişkin risklerin ortadan kalktığı bir ortamda ABD Başkanı Biden yasayı imzaladı ve konuya ilişkin magazinsel gelişmeler bu aşamada son buldu. Mevcut karar ardından yeni haftaya başlarken Asya piyasalarında iyimser fiyatlama davranışı izledik. ABD borsalarında referans gösterge SP500’ün 2022 Ağustos’tan beri baskı gördüğü 4215 üzerindeki fiyatlama reaksiyonu dikkat çekmektedir.
Hafta sonu gündemimizi meşgul eden 2 gelişme daha vardı. Bunlardan birincisi Petrol üretim kesintisine yönelik haberlerle OPEC toplantısı, diğeri ise yeni kabine isimleri ile dikkat çeken yurt içi gelişmelerdir.
OPEC ve OPEC dışı petrol üreticisi ülkelerin bir araya geldiği 35. toplantı hafta sonu gerçekleşti. Üretim kesintisi konusunda sürpriz olan husus Suudi Arabistan’dan geldi. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Selman ülkesinin Temmuz'da gönüllü olarak günlük 1 milyon varil ek üretim kesintisine gideceğini ve ek kesinti kararının duruma göre uzatılabileceğini söyledi. Mevcut karar ardından yeni hafta açılışı ile birlikte Brent ve Ham Petrol fiyatlarında ortalama yüzde 2’ye yakın iyimserlik izlendi. Özellikle 68 – 76 dolar bölgesi üzerinde orta – uzun vadeli pozitif beklentinin ön planda olduğu ve her fırsatta ilgili bölgeyi dip yapan Brent Petrol için uzun vadeli üç haneli beklentiler gündemimizi meşgul etmeyi sürdürmektedir.
Türkiye kritik bir seçim sürecini geride bıraktıktan sonra yurt içi piyasaların seyri nasıl devam edecek hususunda kabinedeki isimler ve özellikle de ekonomi politikalarını yürütecek kadrolar ve bu kadroların sergileyeceği mali & para politikaları kritik bir önem arz etmekteydi. Hafta sonu kabine tarafında yer alan yeni isimlerden özellikle Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafında Mehmet Şimşek ismi dikkat çekti. Kendisi gerçekleştirdiği açıklamalarında "Türkiye'nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır" vurgusu dikkat çekerken yeni döneme ilişkin atılacak adımlar şimdiden merakla beklenmektedir. Borsamız psikolojik 5000 seviyesi üzerindeki kalıcı seyri ile birlikte TL bazlı zirve 5705 seviyesine doğru olası reaksiyonunu güçlendirdi.
Finansal piyasalar için yoğun haber akışı ile varlık fiyatları yön bulmaya çalışırken ana gündem maddemiz Fed ve diğer merkez bankaları olmayı sürdürüyor. Gelen ekonomik göstergeler sebebiyle Haziran ayında faizin sabit kalma ihtimali yüzde 75 olurken banka faiz artış döngüsüne Temmuz ayında son vermesi beklenmektedir. Özellikle 13 Haziran Enflasyon verisi Haziranda mı yoksa Temmuza mı faiz artışı izlenecek sorusunun cevabı için önemlidir. Fed er ya da geç faiz artış temposuna son verecekken ECB ve BoE gibi enflasyon mücadelesine devam eden merkez bankaları sürece yönelik faiz artış stratejilerine devam etmesi beklenmektedir. Haziran ayının geneli itibariyle gelecek hem ekonomik göstergeler hem de merkez bankalarının para politikası kararları ve başkanlarının vereceği mesajlar varlık fiyatlarının yol haritasını değerlendirebilmek adına kritik bir önem arz etmektedir. Ons Altın psikolojik 2000 seviyesi altındaki baskısına devam ederken yeni dönemde uzun vadeli kritik bölge 1850 seviyesine doğru baskı oluşturup oluşturmayacağı hususunda karar vermeye çalışmaktadır.
Finansal piyasalar için önemli ve hareketli bu dönemde, siz değerli yatırımcılarımızın GCM Trader’ı aktif olarak kullanarak yatırımlarınızı yönetmenizi önemle tavsiye ederiz. Unutmayın, zamanında doğru stratejilerle hareket etmek, başarılı yatırımların anahtarıdır.