Altın Fiyatlarında Küresel ve Yerel Etkiler
Altın fiyatları, genel olarak son enflasyon verilerinin soğuma emareleri göstermesinin etkisiyle, yeni en yüksek seviyelerini kaydetmeye devam ediyor. Altın hem yerel fiyatta hem de küresel fiyatta bu görünümü sergiliyor.
Öncelikle yurt dışı fiyatlarını belirleyen, ons altın tarafıyla başlayacak olursak; fiyat soğuyan ABD tüketici enflasyonu verilerinin etkisiyle, etkili yükseliş kaydetti. Manşet tüketici enflasyonu artış hızını, son veriyle birlikte yavaşlattı. Ons altının fiyat yükselişinde, Orta Doğu’da yükselen jeopolitik risk algısı da eklenince, 2450 seviyesi civarında tüm zamanların en yüksek seviyesi kaydedildi. Yükselen eğilimi sınırlandıran gelişmeler ise FOMC üyelerinin, faiz indirim beklentilerine karşı temkinli duruşları etki etti. Fed Başkanı Powell, son politika beyanatında enflasyonun düşeceğine inandıklarını fakat bu durumun beklenenden daha uzun dönemde gerçekleşebileceğini ifade etti. Yine Powell Yabancı Bankacılar Birliği’ndeki açıklamasında; enflasyonun %2 hedefine doğru gerilemesini beklediğini belirtti.
Diğer yandan istihdam piyasasında da faiz indirim beklentilerini destekleyecek gelişmeler yaşandı. Mart dönemini kapsayan tarım dışı istihdam değişimi, 315 bin kişilik istihdam yaratmasının ardından; Nisan ayında 175 bin kişilik istihdam yarattı. Bu durum istihdam piyasasında da soğuma emarelerinin elde edildiğine işaret etti. Hem tüketici enflasyonu hem de istihdam piyasasının soğuma göstermesi, Fed’in faiz indirimi için alan yaratabileceği beklentilerini destekledi ve bu durum Dolar karşısında işlem gören kıymetli metal fiyatlarında yükselişlerin yaşanmasına katkı sundu.
Yükselen fiyat, borsa yatırım fonları (ETF) aracılığıyla, Nisan ayında yatırımcıların bir kısmını kendine çekti. Dünya Altın Konseyi’nin Nisan ayını kapsayan döneme ilişkin yayımladığı rapora göre; Kuzey Amerika ve özellikle Asya bölgelerinden yatırımcıların talep yaratmaya devam ettiklerini, ancak Avrupa’daki yatırımcıların net çıkış gösterdiği bir tablo karşımıza çıktı. En büyük katkıyı veren Asya bölgesinde, özellikle Çin'in ABD Dolarına olan bağımlılığını azaltmayı amaçlayan alımları etkili oldu.
Yurt içi altın fiyatlarını etkileyen değişken olarak USDTRY paritesine yönelik gelişmelerde; TCMB’nin faiz artışları sonrasında, özellikle yabancıların Türk Lira’sına yönelik bakış açısının değişimi etkili oldu. Kredi derecelendirme kuruluşlarından S&P; para politikasındaki iyileşmeleri nedeniyle, Türkiye'nin notunu "B"den "B+"ya yükseltti. Bu durumun ardından USDTRY paritesi 32,20 civarında sınırlı şekilde hareket etti.
Özetle, küresel gelişmeler gram altını desteklerken; yurt içindeki gelişmeler gram altın fiyatındaki yükselişlerin sınırlanmasına etki etti. Dolayısıyla altın fiyatlamaları için, önümüzdeki dönemde ABD’de tüketici enflasyonu ve istihdam verileri takip edilecek iken; yurt içinde enflasyon ve faiz gelişmeleri takipte kalmayı sürdürecek gibi gözüküyor.
Gram Altın Analizi
Gram altını orta vadede, 2425 – 2470 bölgesi üzerinde fiyatlandıkça, yukarı yönlü eğilim devam edebilir. Yükselişlerin sürmesi halinde 2530 ve 2550 seviyeleri gündeme gelebilir. Bu aşamada 2530 seviyesinin göstereceği tepki, pozitif yönlü beklentinin devamlılığı adına izlenebilir.
Alternatif durumda, aşağı yönlü beklentinin baskın hale gelebilmesi için, 2425 – 2470 bölgesi altında kalıcı fiyatlamaları görmek gerekebilir. Bu durumda 2400 ve 2375 desteklerine doğru hareket alanı oluşabilir.
Ons Altın Analizi
Ons altın orta vadede, 2360 – 2380 bölgesi üzerinde işlem görmeye devam ettikçe pozitif yönlü beklenti sürebilir. Yukarı yönlü hareketlerin görülmesi halinde 2431 ve 2450 seviyelerine doğru hareket alanı oluşabilir.
Alternatif görünümde, düşüş isteğinin pekişebilmesi için, 2360 – 2380 bölgesi altında günlük kapanışların oluşması gerekebilir. Bu durumda 2340 ve 2320 seviyeleri ile karşılaşılabilir.