Hizmetler Endeksi ve Potansiyel Taşıyan Şirketler
Hizmetler Endeksi (XUHIZ) 2022 yılını ulaştırma ve elektrik endeksi öncülüğünde %251 pozitif kapattı. Spor, iletişim ve inşaat sektörleri göreceli olarak endeks performansını aşağı çeken sektörler oldu. 2023 yılında da merkez bankalarında sıkılaşma politikalarının bir süre daha devam edeceği beklentileri, dünyada resesyon risklerini artıran önemli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Birçok sektörde talepte daralmalar ve artan maliyetler ile kar marjlarının da düşebileceği öngörülmekte. Bu durum bazı sektörlerde büyüme ivmelerinde zayıflık, birçoğunda ise daralmalara yol açacağı beklentiler arasında.
2023 yılında Hizmetler endeksi tarafında kayda değer getiri oranlarına ulaşan yükselişler yaşanmış olsa da, halen tarihsel anlamda oldukça düşük çarpanlarla fiyatlanan şirketlerin olduğunu izliyoruz. Bu anlamda endeks içerisinde sektör seçiminin oldukça önemli olacağı; ulaşım, iletişim, inşaat ve turizmin ön plana çıkabileceğini düşünüyoruz.
Portföylerde;
- Faaliyet alanı resesyon risklerinden uzak
- Sektöründe lider veya güçlü pazar payına sahip
- Nakit pozisyonu güçlü
- Düşük finansal borçluluk
yapısına sahip olan sektör ve şirketleri ön planda tutmak avantaj sağlayacaktır. Gerek yurtiçinde gerek yurtdışında belirsizliklerin yoğun olduğu süreçte; talebin ve karlılıkların öngörülebilirliği yüksek olan sektörlerde bireysel ve kurumsal yatırımcılarca tercih edilme oranının artması beklenebilir.
Hizmetler endeksinde toplam 102 şirket bulunmaktadır.
Çalışmamız kapsamında Holding ve Yatırım sektöründe 2022 finansal sonuçları ve 2023 beklentileri baz alınarak yapılacak değerlendirmede defansif bakışla, Halka Açıklık (%) ≤ 80, Cari Oran ≥ 0,75, Özsermaye Karlılığı (Yıllık) (%) ≥ 50 profiline sahip şirketlerden;
Finansal Performas krtiterleri:
- Net Satışlar ≥ 100
- Net Esas Faaliyet Karı ≥ 80
- FAVÖK ≥80
- Net Kar ≥ 100
- Özkaynak büyüme oranı ≥ 80
sağlanan 17 şirket tespit edilmiştir.
Bu şirketlerde;
- Resesyon etkilerinin daha az hissedileceği iş kollarında faaliyet
- Konjonktürel anlamda global ve yurtiçi piyasada talep artışı beklenen faaliyet alanı
- Yüksek rekabet gücü
- Yüksek fiyatlama gücü
avantajlarından bir veya birden fazlasına sahip olan 10 şirket ön plana çıkmaktadır.
(AYEN, CLEBI, GWIND, GZNMI, GESAN, KONTR, MAVI, NTGAZ, ODAS, VAKKO)
Kriterlere uygun 10 şirket içerisinde yer almamasına karşın gelecek dönemlerde faaliyetlerinde ve sonucunda finansallarında iyileşmeler beklenen AKSEN, BIMAS, BIOEN, ENKAI, MGROS, MPARK, PGSUS, TCELL, THYAO ve TTKOM inceleme listesine eklenmiştir.
Hizmetler sektörü içerisinde ele aldığımız büyüme kriterleri dışında kalan şirketlerin gelecek dönemlerde karlılıklarını artırmaları ile pozitif seyir izleyebilmeleri mümkündür. Ancak bu çalışma kapsamında baz alınan kriterlere ve gelecek dönemde konjonktürel anlamda avantajlı olmasıyla ön plana çıkabileceğini düşündüğümüz 20 şirket;
AKSEN, AYEN, BIMAS, BIOEN, CLEBI, ENKAI, GWIND, GZNMI, GESAN, KONTR, NTGAZ, MAVI, MGROS, MPARK, ODAS, PGSUS, TCELL, THYAO, TTKOM ve VAKKO olarak belirlenmiştir. Fiyatlama tarafında bir ucuzluk anlamı taşımayan değerlendirmemizde, şirketlerin gelecek dönemlerde finansal performanslarında olumlu seyrin sürebileceği öngörülmektedir.