Lisanslı ve Geniş Yetkili Aracı Kurum - Lisans No: G-039 (398)
Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlu Olsun

Yaz Kritik Başlıklarla Geliyor

01 Haziran 2022 GCM Araştırma & Analiz- Araştırma & Analiz FOREX

Haziran ayında takvim dışında enflasyon ve resesyon riskinin piyasa üzerinde etkilerini takip etmeyi sürdüreceğiz. Rusya - Ukrayna arasındaki savaş ve Çin'de talep toparlanmasının şiddeti yine aynı şekilde takip edilecek. Haziran ayında birçok önemli takvim verisi olacak. Aşağıda belirttiğimiz başlıklar sadece kritik olarak değerlendireceklerimiz.

Not: Başlıkların çoğu için sağlıklı piyasa beklentisi yaklaşık bir hafta öncesinden oluştuğu için rakamlardan çok olası değişim yönlerine ilişkin beklentileri değerlendiriyoruz.

2 Haziran – OPEC

Normal şartlarda kritik bir toplantı değildi. Ancak dün Bloomberg'de çıkan haberde, OPEC+'nın Rusya'yı kota uygulamasından muaf tutabileceği haberi etkili oldu. Buna göre Rusya üretimini artırabileceği gibi, OPEC+ da kota içinde boşalan alanı doldurmaya çalışabileceği için haberle birlikte petrol fiyatları baskılandı.

OPEC toplantısı bu nedenle kritik hale geldi. Bir beklenti oluştu ancak kesinlik yok. Sadece kotanın önceki aylara benzer şekilde gevşetilmesi petrolü pozitif etkileyebilir. Çünkü piyasa Rusya'nın muafiyet ihtimaline ilişkin haberi bir miktar da olsa fiyatladı. Rusya muaf tutulursa hareketlilik artacaktır.

9 Haziran - ECB beyanatı

Önceki beyanat Temmuz ayında ilk faiz artırımı gelebileceğine ilişkin sinyali vermişti. Bu nedenle Haziran toplantısı için mevduat faizinde değişiklik beklenmiyor. Ancak bir sonraki toplantıya ilişkin beklenti kritik olduğu için, beyanattaki yönlendirmeler çok önemli olacak. Öte yandan görüş birliği sağlanmasa da tahvil alımlarının 3. çeyrekte azaltılmaya başlanabileceği gibi bir görüş de bulunuyor. Tarih yaklaştıkça bu konuyla ilişkili açıklamalar Euro - Dolar dengelerini etkileyebilir.

Bankanın Haziran toplantısında sürpriz yaparak politika araçlarında sıkılaşmaya gitmesi durumunda Euro'da etkili değer kazanımları olabilir.

10 Haziran - ABD enflasyonu

Veri öncesinde, 1 Haziran itibariyle henüz sığ bir tahmin havuzu bulunuyor. Bunlar arasında en düşük tahmin 8,1%, en yükseği 8,5%. Nisan ayı enflasyonu 8,3%. Dolayısıyla Mayıs ayında medyan olan 8,2%, enflasyonda zirve oluştuğu tezi için gösterge olabilir. Ancak tek veri bunu anlamak için yeterli değil. Yeterli ivme kaybı olmadıkça da, Eylül ve sonrasına ilişkin 50 baz puan faiz artırım söylentileri sona ermez.

15 Haziran - Fed beyanatı (Projeksiyonlar yayımlanacak)

Tablo Eylül ayı ihtimalini gösteriyor. Çünkü Haziran ve Temmuz aylarında 50'şer baz puanlık artırım ihtimali neredeyse kesinliğe yaklaştı. Ek olarak, Kasım ve Aralık aylarında 25'er baz puanlık faiz artırım ihtimalleri hala ana senaryo. Bunların da tarih yaklaştıkça yön bulmaya çalışması piyasaları hareketlendirecektir.

Bu beyanatta projeksiyonlar da yayımlanacağı için ileriye dönük olabildiği kadar ipucu yakalamaya çalışacağız. Anahtar göstergelerdeki revizyonlar politika beklentileri için önemli olacak.

16 Haziran - BoE beyanatı

BoE' tarafında politika faizi 1%'e getirildikten sonra bekleme moduna geçileceği yönünde bir görüş hakimdi. Ancak enerji ve gıda fiyatlarındaki yükseliş bunun pek mümkün olmadığını gösteriyor. Son 10 yıllık politika uygulamalarına bakıldığında, BoE'nin enflasyonu kontrol etmek için net şekilde politika faizini kullandığı düşünüldüğünde, 9%'a ulaşan enflasyon için yeni adım atması sürpriz olmayacaktır.

30 Haziran - Çekirdek PCE

Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi (Çekirdek PCE) Fed'in enflasyon tahminlemesi için kullandığı kritik bir gösterge. Mayıs ayına ilişkin açıklanacak data öncesi son iki aydır gerileme görülüyor. Ancak, Fed'in yıl sonu hedefi grafikte sarı ile belirttiğimiz bölge (4,1%). Dolayısıyla gerileme eğiliminin devam edip etmemesi, Fed'in sonraki aşamada (özellikle Eylül ve sonrası için) politika beklentileri açısından kritik olacak.

Petrolde OPEC & Rusya hareketliliği

Ham petrol fiyatı 113,20 – 117,00 bölgesinde molaya rağmen ortalamalar üzerinde kalmaya devam etti. 20 periyotluk üssel hareketli ortalamayı ivme, 100 periyotluk üssel hareketli ortalamayı trend takibi için izliyoruz.

Önümüzdeki süreçte fiyatlamalar, 20 periyotluk üssel hareketli ortalamanın desteklediği 109,00 – 113,20 desteği üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü görünüm ön planda olabilir. Gerçekleşebilecek yükselişlerde 117,00 direnci sonrasında 123,00 ve 128,00 seviyeleri hedeflenebilir.

Olası düşüşlerde 109,00 – 113,20 desteği güncel kaldığı sürece ivme korunabilir. Bu destek altında günlü kapanışlarla birlikte desteklenen günlük kapanışlar ivme kaybıyla düşüşlere destek olabilir. Ancak düşüşler 100,00 desteği üzerinde sınırlı aldığı sürece trendin devam edeceği unutulmamalıdır.

Brent petrol fiyatı 114,50 – 119,00 bölgesinde molaya rağmen ortalamalar üzerinde kalmaya devam etti. 20 periyotluk üssel hareketli ortalamayı ivme, 100 periyotluk üssel hareketli ortalamayı trend takibi için izliyoruz.

Önümüzdeki süreçte fiyatlamalar, 20 periyotluk üssel hareketli ortalamanın desteklediği 110,00 – 114,50 desteği üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü görünüm ön planda olabilir. Gerçekleşebilecek yükselişlerde 119,00 direnci sonrasında 123,50 ve 127,00 seviyeleri hedeflenebilir.

Olası düşüşlerde 110,00 – 114,50 desteği güncel kaldığı sürece ivme korunabilir. Bu destek altında günlü kapanışlarla birlikte desteklenen günlük kapanışlar ivme kaybıyla düşüşlere destek olabilir. Ancak düşüşler 102,00 desteği üzerinde sınırlı aldığı sürece trendin devam edeceği unutulmamalıdır.

Baskılara rağmen Ons Altın’da Pozitif Beklenti Sürüyor…

Ons Altın yılın ilk çeyreğinde jeopolitik risk teması ile tarihi zirve 2075 seviyesine ulaşması ardından enflasyon ile mücadele konusunda merkez bankalarının agresif faiz politikasına geçeceği beklentisiyle önemli bir baskı gördü. 2022 yılını yarıladığımız bu süreçte başa baş seviyesine kadar gerileyen Ons Altın için Haziran ayı gündem maddeleri kritik bir önem sahiptir. Kıymetli maden bu kritik ayda yükseliş görünümüne kaldığı yerden devam edecek mi sorusuna cevap aramaktadır.

Teknik olarak 9 Nisan 2020 tarihinden itibaren destek görevi gören 1675 seviyesi orta – uzun vadeli olarak Altın işlemcilerinin pozitif tarafta kalmasını sağlarken 1675 seviyesinden başlayan yükseliş trendinin güncel alt bölgesi 1780 seviyesi ise kısa vadeli olarak Altın tarafında dikkatle takip edilecek önemli bir seviyedir.

Ons Altın son süreçte 1875 seviyesinde baskı görerek yükseliş yönündeki düşüncesini sınırlandıran bir profil izlese de 2021 Mart döneminden itibaren etkili olan pozitif trend 1780 seviyesi ile desteklenmektedir. Bu sebeple de 1780 seviyesi üzerinde kaldığı müddetçe kıymetli maden için trend beklentisi devam etmektedir. Bu düşünce ile 1875 ve 1920 seviyelerine doğru hareketler izlenebilir. Özellikle son dönemde baskı gören 1875 seviyesi üzerindeki kalıcılık, mevcut pozitif görünümün teyit kazanmasını sağlayacağı gibi bu teyit ile psikolojik 2000 seviyesine doğru yeni bir beklenti gündemi meşgul edebilir. Aksi takdirde 1875 – 1780 arasında 100 dolarlık bir sıkışma izlenebilir. Bu tür bir sıkışmada ana pozitif senaryonun geçersiz sayılması içinse 1780 seviyesi altındaki kalıcı hareketlere ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. Bu tür bir trend değişikliği durumunda 9 Nisan 2020 tarihinden itibaren destek görevi gören 1675 seviyesi yatırımcıların tekrar radarında olmak isteyebilir.

Euro, Temmuz Ayına Odaklandı!

EURUSD paritesi 2017 yılının başından bu yana yaşanan fiyatlamalarda en düşük seviyeyi gördü. Fed’in sıkılaştırıcı adımlarını hızlandırmasıyla birlikte 1,0350 seviyesine kadar geri çekilen parite, bu seviyeden ECB’den gelen sıkılaştırıcı para politikası açıklamalarından destek alarak bir miktar toparlanma sağladı. 1,0790 seviyesine kadar toparlanan parite, güncel olarak 1,07’li seviyelerde işlem görüyor.

EURUSD paritesini orta vadeli grafiğini incelediğimizde, 21 ve 55 periyotluk üstel hareketli ortalamanın desteklediği 1,0620 – 1,0790 bölgesini takip etmekteyiz. Parite, 1,0620 – 1,0790 bölgesi içerisinde dalgalanmayı sürdürdükçe, beklentimiz karar aşaması senaryosunun geçerli olabileceğidir.

Pozitif yönlü beklentinin pekişebilmesi için, 1,0790 seviyesi üzerinde kalıcı fiyatlamaların görülmesi gerekebilir. 1,0790 seviyesi üzerinde oluşabilecek toparlanmalarda 1,0860 ve 1,0925 seviyelerine doğru hareket alanı oluşabilir. Bu aşamada 100 periyotluk üstel hareketli ortalamanın desteklediği 1,0925 seviyesinin tutumu, yükseliş beklentisinin sürebilmesi adına takip edilebilir. 1,0925 seviyesi üzerinde oluşabilecek kalıcı fiyatlamalar ile pozitif yönlü görünüm pekişebilir, aksi halde yukarı yönlü fiyatlamalar 100 periyotluk üstel hareketli ortalama ile sınırlanabilir.

Negatif yönlü beklentinin pekişebilmesi için, 1,0620 seviyesi altında kalıcı fiyatlamaların oluşmasına ihtiyaç duyulabilir. Olası geri çekilmelerde 1,0500 – 1,0440 ve 1,0355 seviyelerine doğru geri çekilmeler izlenebilir. Bu esnada 1,0355 seviyesinin göstereceği tepki, negatif yönlü beklentinin devam edip etmeyeceğine ilişkin soruyu yanıtlayabilir. 1,0355 seviyesi altında kalıcı fiyatlamaların görülmesi halinde, negatif eğilim ivme kazanabilir.

Sterlin’de Bekleyiş Sürecek mi?

Fed’in attığı sıkılaştırıcı adımlarla son 2 yılın en düşük seviyesi olan 1,2155 seviyesine kadar geri çekilen GBPUSD paritesi, 1,2650 seviyelerine doğru toparlanmalar sergiledi. Bu dönemde parite, BoE’nin attığı sıkılaştırıcı para politikalarından destek aldı. Sterlin güncel olarak 1,25’li seviyelerde fiyatlanıyor.

GBPUSD paritesini orta vadeli teknik açıdan incelediğimizde, 21 ve 34 periyotluk üstel hareketli ortalamanın desteklediği 1,2500 – 1,2650 bölgesini takip etmekteyiz. Fiyat 1,2500 – 1,2620 bölgesi içerisinde oluştuğu sürece, beklentimiz karar aşaması senaryosunun geçerli olabileceğidir.

Pozitif yönlü beklentinin pekişebilmesi için, 1,2650 seviyesi üzerinde kalıcı fiyatlamaların görülmesi gerekebilir. Gerçekleşebilecek yükselişlerde 1,2725 ve 1,2820 seviyelerine yönelik fiyatlamalar izlenebilir. Bu aşamada mavi trend çizgisinin desteklediği, Fibonacci %61,8’lik geri çekilme seviyesi 1,2725 tutumu, yükseliş beklentisinin pekişebilmesi adına takip edilebilir. 1,2725 seviyesi üzerinde oluşabilecek kalıcı fiyatlamalar, pozitif görünümün pekişmesine destek verebilir.

Negatif yönlü beklentinin pekişebilmesi için, 1,2500 seviyesi altında kalıcı fiyatlamaların oluşmasına ihtiyaç duyulabilir. Olası geri çekilmelerde 1,2435 – 1,2330 – 1,2250 ve 1,2155 seviyeleri ile karşılaşılabilir. Bu aşamada 1,2155 seviyesinin vereceği reaksiyon, düşüş isteğinin pekişip pekişmeyeceğine yanıt verebilir. 1,2155 seviyesi altında kalıcı fiyatlamaların oluşması durumunda, düşüş isteği güç kazanabilir, aksi halde geri çekilmeler 1,2155 seviyesi ile sınırlı kalabilir.

GCM YATIRIM sizin için hazır! Yatırıma başlamaya hazır mısınız?
Yardıma mı ihtiyacınız var? Müşteri temsilcimize merhaba deyin!
Web sitemizi ziyaret eden kullanıcılara mümkün olan en iyi yatırım deneyimini sunabilmek için çerezler (cookieler) kullanmaktayız. Çerez politikalarımızın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.