VAKBN: Bankamızın bağlı ortaklığı Vakıf Enerji ve Madencilik AŞ'nin, tüm aktif ve pasifi ile kül halinde diğer bağlı ortaklığımız Vakıf Pazarlama Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından devralınması suretiyle birleştirilmesi işlemi, 22 Haziran 2026 tarihinde her iki şirket nezdinde gerçekleştirilen Olağanüstü Genel Kurul toplantılarında onaylanmıştır.
TRALT: Daha önce kamuoyunun bilgilerine sunulduğu üzere, Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2020/20 E. sayılı davasına ilişkin olarak bir sonraki duruşma 09.07.2026 tarihine ertelenmişti.
Söz konusu davaya ilişkin olarak Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından bugün resen gerçekleştirilen duruşma neticesinde; Ankara Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı'nın 18.06.2026 tarihli ve 2026/9005 sayılı yazısı kapsamında, NATO Zirvesi süresince alınacak güvenlik tedbirleri nedeniyle avukatlar ve vatandaşların duruşmalara katılımında yaşanabilecek olası aksaklıklar dikkate alınarak, duruşmanın 05.11.2026 tarihine ertelenmesine karar verilmiştir.
ABD ile İran arasında barış anlaşmasını nihai hale getirmeyi amaçlayan görüşmelerin olumlu şekilde ilerlemesi petrol fiyatlarının baskı altında kalmaya devam etmesini sağlarken, ABD Başkan Yardımcısı Vance bu gelişmeyi teyit ederken Hürmüz Boğazı’nın açık olduğunu belirtti. Ayrıca ABD, İran’a uluslararası piyasalarda petrol satabilmesi için 60 günlük izin sağladı.
Ancak Asya endeksleri ve ABD endeks vadelileri geriledi. Bunda öncelikle Fed’e yönelik şahin beklentiler etkili oluyor. Bankanın geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği para politikası beyanatı ardından Eylül toplantısın faiz artırılacağı tahminleri CME verilerine göre 70% civarında seyrediyor. Bu düne kıyasla zayıflama gösterse de, risk iştahının baskılanmasında etkili oluyor. Yılın sonuna kadar iki faiz artırımı olacağı tahminleri ilse 50% civarında.
ABD’de tarihi halka arz olarak kayda geçmesi ardından SpaceX hisseleri haftanın ilk seansında 16% üzerinde değer kaybetti. Vadeli işlemlerde kayıplar sınırlı şekilde sürdü. Şirketin yapay zeka projelerini finanse etmek için piyasanın beklediğinden daha büyük tahvil satışları yapmasının bu tabloda etkili olduğu düşünülüyor. Ancak genel olarak teknoloji sektörü hisselerinde kayıpların öne çıktığı da görülüyor. Alphabet ve Amazon 5% civarında değer kaybetti.
Micron Technology’nin, mali yılının üçüncü çeyreğine ilişkin bilançosunu 24 Haziran günü piyasa kapanışı ardından açıklaması bekleniyor. Konuya ilişkin raporumuza aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz;
Micron: Yapay Zeka Bellek Süper-Döngüsünde Rekor Karlılık
İmalat PMI Mayıs ayında 54,5 seviyesinden 55,1 seviyesine yükselirken, öncü veriye göre gerilemişti. Verinin nihai hali, Mayıs 2022’den bu yana imalat aktivitesindeki en hızlı genişlemeyi işaret etti. Yeni siparişlerdeki güçlü artış dikkat çekerken, Orta Doğu kaynaklı risklere karşılık şirketlerin stok artırma çabaları izlenmişti. Bununla birlikte ihracat siparişlerinde daralma neredeyse birinci yılını doldurdu. Teslimat süreleri yaklaşık dört yılın en zayıf durumunu işaret etti. Fiyatlar ise yaklaşık dört yılın en hızlı artışını gösterdi.
Hizmet PMI ise aynı dönemde 51 seviyesinden 50,7 puana gerilemişti. Veri aynı zamanda öncü verinin de altındaydı. Yükselen fiyatlar ve savaş belirsizliği nedeniyle talepte zayıflık dikkat çekti. İhracat siparişleri 2022’den bu yana en hızlı gerilemeyi kaydetmişti. Yeni işlere yönelik talepteki zayıflıkla birlikte istihdam Mayıs 2020’den bu yana en hızlı gerilemesini yaşadı. Fiyatlar son bir yılın en hızlı artışını kaydetti.
Euro Bölgesi’nde imalat PMI Mayıs ayında 52,2 seviyesinden 51,6 seviyesine gerilerken genişleme bölgesinde kalmaya devam etti. İmalat sektörü dördüncü ayında da genişlemeye devam ederken, Orta Doğu’daki belirsizlik tedarik zincirinde sorun olmaya devam etti. Yeni siparişler yavaşlarken, üretim de buna eşlik etti. Girdi fiyatları dört yılın en hızlı artışını gösterirken, çıktı fiyatları yaklaşık üç buçuk yılın en sert artışını kaydetti.
Hizmet PMI ise 47,6 seviyesinden 47,7 seviyesine sınırlı bir artış gösterdi. Yeni iş hacmi zayıf kalmaya devam ederken, girdi maliyetlerindeki artış hızına rağmen çıktı fiyatları daha kontrollü bir artış gösterdi. İstihdam ise 2021 başından bu yana ilk kez geriledi.

Bilgilendirme: Yukarıda yer verdiğimiz tabloda finansal varlıklara yönelik yüzdesel değişimler yer almaktadır. Bir gün önceki kapanış fiyatları baz alınarak kaydettiğimiz bu tablo, yurtiçi piyasaların açılışı ile birlikte değişmesi kaçınılmazdır. Bu sebeple de ilgili tablonun sizlere önemli varlıkların değişimlerini kolay bir şekilde bir arada görülmesi amacıyla hazırlandığı unutulmamalıdır.
| Zaman | Parite | Haber | Beklenti | Önceki |
|---|---|---|---|---|
| 10:30 | EUR | Almanya Öncü İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) (Haz) | 50,2 | 50,1 |
| 10:30 | EUR | Almanya Öncü Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) (Haz) | 49 | 48,1 |
| 11:00 | EUR | Öncü İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) (Haz) | 51,6 | 51,6 |
| 11:00 | EUR | Öncü Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) (Haz) | 48,6 | 47,7 |
| 16:45 | USD | Öncü İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) (Haz) | 54,6 | 55,1 |
| 16:45 | USD | Öncü Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) (Haz) | 51 | 50,7 |
| 23:30 | USD | Amerikan Petrol Enstitüsü Haftalık Ham Petrol Stokları | -8,330M |
İlgili sayfada yer alan ekonomik takvim içeriği, güvenilir yurt dışı haber ve veri sağlayıcılardan temin edilmektedir. Ekonomik takvim içeriğinde yer alan haberler, haberlerin açıklanma tarihi ve zamanı, önceki, beklenti ve açıklanan rakamlarda gerçekleştirilecek olası değişiklikler, veri sağlayıcı kurumlar tarafından yapılmaktadır. Benzeri durumlardan kaynaklanacak olası değişimlerden GCM Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu tutulamaz.