Norveç Kronu Değer Kaybetmeye Devam Ediyor…
Norveç; Doğuda İsveç, Finlandiya ve Rusya ile komşu, diğer üç tarafı Atlantik Okyanusuna kıyısı olan bir İskandinav ülkesidir.
1970 yılları öncesinde kıt kaynaklara sahip olan ülke balıkçılık, orman ürünleri, madencilik, alüminyum, gemi üretimiyle ilgileniyordu. 1970’lerden itibaren petrol ve doğal gaz gelirleriyle birlikte hızla zenginleşmeye başladı. Norveç devleti petrol gelirleri sayesinde dünyada sayılı büyük yatırımcılardan biri haline geldi. Norveç dünya petrol üretiminde ve ihracatında ilk 15 ülke içinde yer alırken, doğalgaz üretiminde ve ihracatında da ilk 10 ülke içine yer alarak ön sıralardaki yerini korumaktadır.
Norveç Hükümeti petrol gelirlerinden gelecek nesillerin de yararlanmasını sağlamak amacıyla 1990 yılında çıkarılan bir kanunla kurulan Petrol Fonu’nun devamı niteliğini taşıyan “Hükümet Emeklilik Fonu (HEF)–Küresel” bugün dünyanın en önemli yatırım fonlarından biri haline gelmiştir. Petrol yataklarına sahip diğer ülkelerin aksine Norveç, petrol ve doğalgaz gelirini dev bir devlet fonuna yatırmaya sürdürmektedir. Ciddi rakamlara ulaşan bu fon her bir Norveç vatandaşını ülke parası kron üzerinden milyoner yapabilecek kadar büyüklüğe ulaşmıştır. Tabi bu durum geleceklerini güvence altına alan Norveç halkında güvenilir ve mutlu bir yaşam ortamın oluşmasına da katkı sağlamıştır.
Norveç Kronunun petrol fiyatlarındaki son düşüşle birlikte tekrar zayıflarken son yıllarda yaşanan küresel gelişmelerle ve doların değer kazanması karşısında da kayıplarını arttırdığı görülüyor. Kuzey Denizi ham petrol fiyatları 50 ABD doların altına düştüğünden bu yana Norveç Kronu da sert değer kaybını sürdürüyor. 1 ABD dolarının ya da 1 Euro’nun her geçen gün daha yüksek bir kurdan işlem görmesi ithal ürünlerin fiyatını arttırırken yurt dışında bulunan Norveçliler üzerinde de olumsuz etki yaratabileceği ihtimalleri konuşuluyor.
Aşağıdaki grafiğe bakıldığında da 2000’li yılların ardından petrol ve doğalgaz üretiminde bir yavaşlama meydana geldiği görülüyor.
2014 yılında sert kayıp yaşanan doğalgaz ve petrol fiyatlarının yansıması da EURNOK ve USDNOK paritelerine bakıldığında açık bir şekilde görülüyor.
Teknik anlamda USDNOK ve EURNOK grafiklerini inceleyecek olursak;
USDNOK;
2014 yılından bu yana yükseliş kaydeden paritede 6,6000 seviyesinin geçilmesinin ardından yükselişin hızla devam ettiği görülüyor. Günlük grafiğe bakıldığında ise paritenin 2015 yılının Mayıs ayından bu yana yükseliş kanalının içerisinde hareket kaydettiği izleniyor. 2015 yılının Ekim ayına bakıldığında da 8,4400 seviyelerinin önemli direnç olduğu 8,4400 seviyesinin geçilmesinin ardından kademeli yükselişin yaşanarak 8,9915 direnç seviyesi test edildiği kaydediliyor. Yükselişlerin devamlılığı açısından 8,9915 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması takip edilebilir. Yükselişin devamı durumunda 9,2100 seviyesi direnç oluşturmaktadır.
Düşüşte 8,6435 destek seviyesi izlenebilir. 8,6600 destek seviyesi kırıldığı takdirde de 8,2345 seviyesi destek oluşturmaktadır. Uzun vadeli düşüş açısından da 8,2345 destek seviyesi önemle takip edilebilir.
EURNOK;
2014 yılından itibaren kademeli yükseliş devam ederken 8,9970 seviyesinin üzerinde kalan paritede yükseliş devam ederek tarihi rekor seviyeler olan 9,7457 direnç seviyesinin test edildiği görüldü. Yukarı yönlü hareketlerin devamlılığı açısından 9,7485 seviyesi üzerinde kalıcılık önemini korurken yükselişin devamı açısından 9,8885 seviyesi üzerinde kalıcılık takip edilebilir.
9,4165 seviyesi önemli destek olmaya devam ederken 9,4165 desteği altında yapılacak açılışlarda ise düşüşlerde kalıcılık için 8,9970 desteği takip edilebilir.
Petrol ve doğal gaz fiyatlarında düşüş devam ettiği ve dolar değer kazandığı sürece para biriminde ki değer kayıplarının kaçınılmaz olduğu yukarı yönlü hareketlerin sürebileceği unutulmamalı.