ABD Gündemi: Borçlanma Tavanında Son Durum
ABD’nin borçlanabileceği limiti belirleyen ve 2021’de 31,4 trilyon Dolar olarak belirlenen borçlanma tavanı, son dönemde en çok konuşulan başlıklardan biri. Ülkenin borçlanmaya devam edebilmesi ve birçok hizmetin sağlanabilmesi için söz konusu limitin yükseltilmesi gerekiyor.
Geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Biden ile Kongre’deki grup liderleri bir araya gelmişti. Sonrasında Biden ile Temsilciler Meclisi Sözcüsü McCarthy görüşmesi gerçekleşmiş, ancak somut bir ilerleme sağlanamadan yeni bir görüşme planlanmıştı. Bu görüşme ise ertelenmişti. Bugün TSİ 22:00’da ikilinin Beyaz Saray’da bir araya gelmesi planlanıyor.
Hazine Bakanı Yellen, konuyla ilgili birçok kez açıklama yaptı ve her açıklamasında temerrüde düşülme riskinden bahsedildi. ABD’de borçlanma tavanı konusu daha önce birçok kez sorun yaratsa da, ABD tarihte hiç temerrüde düşmedi. Dolayısıyla bir tarafta Fed’in sıkılaşma süreci, bankacılık sorunu gibi büyümeyi baskılayan faktörlere bağlı olarak resesyon riski incelenirken, hükümetin borçlanamamasıyla birlikte ortaya çıkabilecek sorun bu durumun daha da şiddetlenmesine neden olabilir.
Salı günü gerçekleşecek görüşme öncesi McCarthy’nin yaptığı son açıklama, önceki geceden bu yana konuyla ilgili ilerleme kat edilemediği yönündeydi. Bu da endeksler üzerinde baskı oluşturdu.
Aslında Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi’nde borçlanma tavanının yukarı çekilmesinde anlaşma sağlanabilecek bir paket sunuldu. Fakat bu plan hükümet harcamalarında ciddi kesintiler içerdiği için Demokratlar tarafından kabul edilmedi. Hatta Biden yönetimi, olası bir anlaşma için neredeyse hiçbir koşulu kabul etmiyor görünüyor.
Hükümetin kapanması gibi bir senaryo ve temerrüde düşme durumu imkansız olarak görülmüyor. Hükümetin kapanması hali hazırda bankacılıkta sorun yaşayan ABD ekonomisinin daha da kırılgan hale gelmesine ve resesyona daha da yaklaşılmasına neden olabilir. Ocak ayından bu yana bile kamu istihdamına 115 bin katılım sağlandığı düşünüldüğünde, bu durum istihdamda da kırılganlığı artıracaktır. Öte yandan en kötü senaryo olan temerrüde düşülme durumunda, enflasyonda sert düşüş ve Fed’in tekrar sıfır faize yakınsama durumu ortaya çıkabilir. Tabi temerrüdün sonucu olarak ABD hazine kağıtlarının notları düşürülür, Dolarda baskı oluşur ve borsalarda panik satışları görülebilir.
Bu nedenle Haziran’a doğru geri sayım ve bu akşamdan itibaren görüşmelerden çıkabilecek mesajlar yakından takip ediliyor olacak.