BoE’nin Şahinleşmesi FTSE 100 Endeksini Negatif Etkiliyor
İngiltere’de gündem Brexit olmaya devam ediyor. Mevcut duruma baktığımızda AB ile İngiltere tarafı arasında kıran kırana bir pazarlık yaşanıyor. Ayrılığın faturası, Kuzey İrlanda’yla fiziki sınır ve İngiltere’de yerleşik AB vatandaşlarının durumu gibi başlıklar iki taraf arasında sıkı müzakerelere konu olmaktadır. İngiltere Brexit Bakanı Davis ile AB Brexit Başmüzakerecisi Barnier bugün 4.tur müzakerelere başlayacaklar. Cuma günü İngiltere Başbakanı Theresa May, 2 yıllık geçiş süreci istediklerini belirtmiş ve AB ile stratejik bir ortak olmaya devam etmekten yana olduklarını belirtmişti. Ayrılık bedeli olarak ödenecek rakam konusunda da ılımlı mesajlar verdi. Bu bağlamda İngiltere’nin ekonomiyi derinden sarsmadan ayrılık sürecini atlamak istediği anlaşılmaktadır.
Brexit sürecindeki belirsizliklerin bir diğer önemli etkisi ise para politikası yönetiminde yaşanmaktadır. İngiltere Merkez Bankası (BoE), Brexit referandumundan sonra sert düşüş kaydeden sterlinin tetiklediği yüksek enflasyona karşı adım atma konusunda çekimser kalmaktadır. Brexit sürecinide düşük faizler ile ekonomiyi destekleme düşüncesi ağır basarken, mevcut enflasyon oranı %3 seviyesine yaklaşarak %2’lik hedefin oldukça üzerindedir. BoE Para Politikası Komitesi (MPC) her ne kadar düşük faizlerden yana olsalar da önümüzdeki toplantılarda yükselen enflasyona karşı önlem alma yoluna gidebileceklerini belirttiler.
Yükselen enflasyon ve BoE’nin şahinleşeceğine yönelik beklentiler son dönemde GBPUSD paritesinde değer kazancına neden olurken, FTSE 100 endeksine ise satış getirdi. Bundan sonraki süreçte Brexit senaryoları ve BoE’den gelebilecek adımlar endeks adına ana makro dinamikler olacak öne çıkabilir.
Bu haftanın en önemli gelişmesi olan 28-29 Eylül tarihlerinde BoE’nin en sahipliği yapacağı “Bağımsızlık Konferansı” önemli politika yapıcıları ağırlayacak. BoE Başkanı Carney, açılış konuşmasını gerçekleştirecek. Carney’nin sözleri sterlin ve FTSE 100 varlıkları açısından dikkatle takip edilecek. Bunun yanında kapanışta ise Carney ve Draghi ortak konuşma gerçekleştirecekler.
FTSE 100 Teknik Görünüm
Endeksi incelediğimizde son dönemde grafikte açık mavi ile gösterilen daralan bant içindeki hareketin aşağı yönde kırıldığını gözlemlenmiştir. Aynı hamleyle 144 periyotlu üstel hareketli ortalamasının (7291) altına sarkılmış ve grafikte mor ile gösterilen yükseliş trendini kırmıştır.
Sarı ile aydınlatılan bölgede görüldüğü gibi endeks bahsedilen trend göstergelerinin altında art arda kapanışlar yaşamıştır.
Bu gelişmeler teknik anlamda, uzun vadeli yükseliş trendinin ardından aşağı yönlü düzeltmenin bir süre daha etkinliğini sürdürebileceği anlamına gelebilir.
Bu bağlamda 7291 seviyesinin altındaki fiyatlamalarda satışların üstün gelmesi beklenebilir. Bu şart altında aşağı bölgede 7180 ve devamında fibonacci %23,6 düzeltme seviyesine karşılık gelen 7141 takip edilebilir.
7141’in kırılması halinde ise satışların hız kazanması ve 7020’ın gündeme gelmesi beklenebilir.
Olası yukarı yönlü ataklarda ise ilk aşamada 7191 takip edilmelidir. Bu seviyenin üzerinde en az 1 adet günlük kapanış görülmesi halinde ise 7385 ve 7465 izlenebilir.