Lisanslı ve Geniş Yetkili Aracı Kurum - Lisans No: G-039 (398)

BREXIT Mİ BREMAIN Mİ?

23 Haziran 2016
REFERANDUM İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI! 

Tarihte kendine ‘’Güneş Batmayan İmparatorluk’’ denmesini başarmış olan İngiltere, vatandaşlarına sunduğu demokratik seçim ile bu sefer Avrupa Bölgesi’nin siyasi ve ekonomik geleceği üzerinde bir kara bulut olarak dolaşıyor. Avrupa Birliğine üye olduktan sonra ortak para birimi Euro’ya geçmeyen ada ülkesi, şimdi de birlikten ayrılma ihtimali ile gündemde. Avrupa’nın siyasi ve ekonomik yapısını ciddi ölçüde değiştirebilecek olası bir ayrılma durumu ise finansal piyasalarda Siyah Kuğu etkisi yaratabilecek güce sahip olarak nitelendiriliyor.

23 Haziran 2016 Perşembe günü yapılacak olan referandum, Forex piyasası işlemcileri için ne anlama gelmektedir? İlgili referandum hangi varlıkları etkileyecektir? Yatırımcılar, referandum sonucuna ilişkin nasıl bir stratejisi oluşturmalıdır? Yatırımcıların pür dikkat takip ettiği bu soruların cevaplarını aşağıda sizlerle paylaşacağız.

Brexit nedir?

Brexit kelime olarak Britain ve Exit kelimelerinin birleştirilmesiyle elde edilmiş bir kısaltmadır. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasını destekleyenlerin yürüttüğü kampanyalar Brexit çerçevesi altında değerlendirilmektedir.

Bremain nedir?

Brexit ile birlikte geliştirilen Bremain kelimesi de referandumun bir diğer sonucu olarak karşımızdadır. Bremain, Britanya ve kalma anlamına gelen remain kelimelerinin birleştirilmesiyle elde edilmiş bir kısaltmadır. Yani İngiltere’nin Avrupa Birliği’nde kalma anlamına gelmektedir.

Referandum neden önemlidir?

İngiltere gibi önemli ve güçlü bir ülkenin Avrupa Birliğinden ayrılması, şüphesiz ki finansal piyasalar için ciddi belirsizlikler anlamına gelecektir. İngiltere’yi örnek gösteren ülkelerin şimdiden benzer bir referandum sürecine hazırlandıkları söylentileri, Avrupa Birliği’nin sürdürülebilirliği önünde büyük bir endişe kaynağı oluşturuyor.

Referandum ne zaman yapılacak ve sonuçlanacak?

İngiltere Başbakanı David Cameron 2015 Mayıs ayındaki seçimin ardından AB ile yürüttüğü müzakerelerin sonucunda, 23 Haziran 2016 günü referanduma gitme kararı almıştı. Referandum sonuçlarının 24 Haziran Cuma, Türkiye saatiyle sabaha karşı erken saatlerde açıklanması beklenmektedir.

Ayrıntılar:

  • 23 Haziran tarihinde yapılacak olan referandum, İngiltere'ye has kurallar çerçevesinde gerçekleşecektir.

  • 12 yerel merkeze bağlı ve 382 yerel bölgeden gerçekleştirilecek referandumda sandıklar TR saati ile 24.00’te kapanacaktır. (GMT – 22.00)

  • Resmi olarak sandıklar kapanmadan referanduma ilişkin açıklamalara izin verilmemektedir. Ancak özel sektör anket sonuçları piyasalar tarafından dikkate alınabileceği ihtimaline karşın yatırımcılarımızın işlemlerinde dikkatli olması önerilmektedir.


24:00

Oylama sona erdi. Yasal prosedürün tamamlanmasının ardından sandık başkanları sonuçları seçim merkezlerinde okuyarak ve büyük ihtimalle kameralar önünde ilan edecekler. Fakat referandumun karmaşık yapısı nedeniyle, genel seçimlerin aksine bu sefer kapı önü anketlerinin medyada hemen yer alması beklenmiyor.

02:00

İlk sonuçlar küçük nüfuslu Gibraltar ve Scilly Adası’ndan gelecek, genel resme dair bilgi vermesi beklenmiyor.

02:30

Yaklaşık 600,000 seçmenin yaşadığı Sunderland ve Newcastle şehirlerindeki sonuçların açıklanmasıyla esas hareketin başlaması bekleniyor.

02:45

Londra finans merkezi ve Swindon şehirlerindeki sonuçların alınması bekleniyor. Ancak Londra finans merkezi bölümü yani City of London; seçmen sayısı diğer seçim bölgelerine göre küçük kalacağı için Birleşik Krallık geneli hakkında net bilgi vermeyebilir.

03:00

Anketlerde güçlü şekilde BREXIT oylarının görüldüğü Oldham şehrinden seçim sonuçları öğrenilecek. Dolayısıyla buradan gelen oylarda AB’den ayrılalım tarafının güçlü çıkması şaşırtıcı olmayacaktır.

03:30

Bu saat itibariyle daha çok bölgeden seçim sonuçları yayınlanmaya başlayacak. Avrupa Birliği taraftarı İskoçya başta olmak üzere, Essex ve Hartlepool şehirlerinden de sonuçlar alınacak ve yavaş yavaş genel resme dair daha net yorumlar yapılabilecek.

04:00

40’a yakın bölgeden sonuçların açıklanmış olması bekleniyor. Anketlerde net bir sonuç yansıtmayan Wrexham ve Kuzey Galler gibi bölgelerin oyları takip edilecek.

05:00

Oy verme işleminin sona ermesinden 5 saat sonra, yaklaşık 140 sandık sonucunun açıklanmış olması bekleniyor.

05:30

Kuzey Batı İngiltere ve İskoçya’nın Edinburgh şehrinden gelen sonuçlarla birlikte toplam sandıkların %50’sinin sonuçlanması bekleniyor.

06:00

Kuzey İrlanda ve Birmingham yaklaşık 2.9 milyon seçmeni kapsayan 100’e yakın sandık sonucuyla bu saat oldukça önemli sonuçlar yansıtabilir.

07:00

Glasgow, Manchester ve Liverpool gibi büyük şehirlerden gelecek sonuçların ardından 385 sandıktan geriye açıklanmayan yaklaşık 30 sandık kalacak. Bu neden seçim sonuçlarının bu saat itibariyle büyük ölçüde belli olması bekleniyor.

08:00-09:00

Geriye kalan iki büyük şehir Leeds ve Bristol’dan gelen sonuçlarla seçimin resmi olarak da sonuna gelindiği söylenebilir. Zira geriye kalan şehirlerdeki toplam nüfus sadece 350,000 olarak kaydediliyor ve genel seçim sonucunda etkisinin olması fazla beklenmiyor.

Sayımın resmi olarak tamamlanmasının ardından Seçim Kurulu Başkanı Jenny Watson resmi açıklamayla sonuçları duyuracak.

Önemli Bilgilendirme!

Her ne kadar seçim sonuçlarının yukarıdaki çizelgeye göre açıklanması beklense de; tüm Birleşik Krallık genelinde daha önce bu çapta bir referandum yapılmadığı için, açıklanan saatlerde farklılık yaşanma ihtimali unutulmamalıdır. Sonuçların başa baş bir görüntü vermesi durumunda seçim kurulunun resmi açıklanması beklenebilir.

Kaynak: Ayrıntılar bölümünde yer verdiğimiz takvimsel etkinliklerde Bloomberg çalışmasından faydalanılmıştır.

İNGİLTERE HALKI NE DÜŞÜNÜYOR?

Kimler oy kullanabilecek?

İngiliz ve İrlanda vatandaşları ile Birleşik Krallık vatandaşı olan 18 yaşını aşmış ve 7 Haziran’a kadar kayıt yaptırmış olan tüm vatandaşlar oy kullanabilecek. Kısaca Avustralya, Kanada, Hindistan, Pakistan, Nijerya’nın da dahil olduğu 54 ülkede yaşayan ve İngiltere’de de ikameti bulunan kişilerden oluşan tüm vatandaşlar, referandumda yer alabilecek.

İngiltere halkı mevcut oylamada hangi tarafta yer almak istiyor, neden?

Referandum sürecine ilerlerken çeşitli firmaların anket sonuçları yayınlanmaya devam ediyor. Geniş katılımcı kitlelerine ulaşan anketlerde dikkat çeken noktalar ise;

  • Online yapılan anketlerde AB’den çıkma taraftarları daha yüksek paya ulaşıyor

  • Milliyetçi kesim, mülteci politikaları, dayatmaları ve maliyetleri nedeniyle AB’den ayrılmak istiyor

  • Özellikle finans sektöründeki kurumlar ve çalışanları ise Londra’nın mevcut avantajlarını kaybetmesini istemedikleri için, İngiltere’nin AB’de kalmasını istiyorlar.


Oylamada bölgelere göre tercihler ne yönde ağırlık kazanıyor?

Birleşik Krallığı oluşturan ve referandumda da oy kullanacak olan Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda vatandaşları, mevcut anket sonuçlarına göre ciddi ölçüde AB’de kalmak istiyorlar. Kuzey İrlandalı kalma taraftarları, ayrılma taraftarlarına göre 30 puan önde görünüyorlar. (Kaynak: YouGov)
bolge


Yaş gruplarına göre referanduma yaklaşım nasıl?

Anketlere katılan genç nüfus yani 18-29 ve 30-39 yaş aralığındaki seçmenlerin büyük kısmı, AB’de kalma yönünde oy kullanacaklarını dile getirirken, ayrılmak isteyenlere 20 ile 40 puan fark atmış durumdalar.

Daha yüksek yaş gruplarına geçildiğinde ise özellikle 60 yaş üstü kesimin ayrılma konusunda daha istekli olduğunu,  kalma taraftarlarından 20 puandan fazla olduğu gözleniyor. (Kaynak: YouGov)

yas

Şu ana kadar Brexit ile alakalı çıkan anketlerde oylama nasıl bir yönde ilerliyor?

Başta medya kuruluşları, haber kanalları ve gazeteler olmak üzere referandumla ilgili çeşitli anketler de gündemi sıcak tutmayı sürdürüyor. Başbakan Cameron’un referandum tarihini açıkladığı günden beri her hafta açıklanan anketleri takip ediyoruz. Özellikle Mayıs ayı genelinde AB’de kalma yönünde anket sonuçlarını takip ettik. Haziran ayında BREXIT tarafındaki oyların arttığı gözlense de Milletvekili JO COX'un ölümünün ardından yapılan anketlerde, BREMAIN yani AB'de kalalım oylarının tekrar tırmanmaya başladığı not ediliyor. Ancak yakın tarihteki İngiltere genel seçimlerindeki kötü tecrübe nedeniyle, bu ülke özelinde anket sonuçlarının sağlıklı olup olmadığı noktasında soru işaretleri göz ardı edilmemeli.

brexit kalalim

 

16 Haziran Perşembe günkü saldırının ardından AB'de Kalalım oyları artıyor


brexit ayrilalim


​Milletvekili Jo COX'un ölümü, BREXIT tarafını zayıflatmaya başladı


brexit kararsiz


Son gelişmeler Kararsız seçmenlerin fikirlerini fazla değiştirmedi


FARK2


Anketlerdeki ayrılalım/kalalım farkı


 REFARANDUM ETKİLERİ NASIL SONUÇLANABİLİR?

Brexit’in İngiltere’ye faturası ne olabilir?

  • Kritik tarih yaklaştıkça hem İngiliz hükümeti hem de uluslararası kuruluşlar, Brexit’in İngiltere ekonomisine maliyeti konusunda çeşitli rakamlar paylaşıyor.

  • Son olarak G7 Maliye Bakanları Zirvesi ve G7 Liderler Zirvesi’nde, İngiltere’nin AB’de kalmasının hem birlik hem de dünya ekonomisi için daha iyi olacağı beklentisini vurguladı.

  • İngiliz hükümeti ise AB’den ayrılmanın hane halkına maliyetinin senelik 2200 Sterlin civarında olacağını tahmin ediyor.

  • Dev finans şirketleri ise Brexit halinde Londra’nın avantajlı statüsünü kaybedeceğini ve hatta şirket merkezlerini İngiltere dışına taşıyabileceklerini duyurdular.

  • Brexit taraftarları ise AB’den ayrılmanın İngiltere’nin kabul ettiği yıllık göçmen sayısını 84,000 kişi kadar azaltacağını ve bunun da İngiliz halkının iş imkânlarını iyileştireceğini savunuyorlar.


Brexit’in gerçekleşmesi halinde süreç nasıl işleyecek

Şu ana kadar hiçbir ülke için kullanılmayan, Lizbon Antlaşması’nın 50. maddesi AB’den çıkma sürecinin çerçevesini çizmektedir.

  1. Referandumdan AB’den ayrılma yönünde bir karar çıkarsa, İngiltere Başbakanı’nın bunu hemen Avrupa Konseyine bildirmesi gerekiyor.

  2. Sonrasında müzakereler başlıyor ve diğer Birlik üyesi ülkeler ile ilişkilerin düzenlenmesi üzerine temaslarda bulunuluyor.

  3. Bir uzlaşma anlaşmasının, AB üyelerinin parlamentolarında onaylanması gerekebilir.

  4. AB’den ayrılmak isteyen ülke, yani İngiltere, söz konusu görüşmelerde yer alamaz ve ona sunulan şartların son halinde söz hakkı yoktur. Ancak İngiltere’nin ekonomik büyüklüğü ve AB için önemi dikkate alındığında bu durum esnetilebilir.

  5. AB anlaşmaları, İngiltere’nin yeni statüsü kapsamında değiştirilir


Konuya ilişkin olarak Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, İngiltere ile AB arasındaki bağları koparmanın 2 yıl, yeni ilişki tipi için müzakerelerin ise 5 yıl alacağını söyledi. Yani Tusk’a göre ayrılık referandumunun ardından gelecek süreç 7 yıl kadar uzayabilir.

Brexit & Bremain gerçekleşirse piyasalara etkileri neler olabilir?

İngiltere’de yapılacak referandum, başta GBPUSD olmak üzere çoğu Sterlin’li paritelerde, İngiltere borsası olarak bildiğimiz FTSE100 endeksinde ve Dolar endeksi başta olmak üzere EURUSD ve Altın fiyatlarında sert hareketler görülebilir.

  • Referandum sonucunda Brexit senaryosunun ön planda kalması durumunda, GBPUSD başta olmak GBPJPY, GBPCHF, GBPTRY, FTSE ve EURUSD gibi varlıklarda negatif bir görünüm izlerken, EURGBP, Dolar endeksi ve Altın fiyatında önemli yükselişler izlenebilir. Bunun yanı sıra bazı risk modellemelerine göre olası BREXIT senaryosunda, Avrupa borsalarındaki değer kayıplarının %25’i bulabileceği belirtiliyor.

  • Referandum sonucunda Bremain senaryosunun ön planda kalması durumunda, GBPUSD başta olmak GBPJPY, GBPCHF, GBPTRY ve FTSE gibi varlıklarda pozitif bir görünüm izlerken, EURGBP paritesinde önemli kayıplar izlenebilir. EURUSD, Dolar endeksi ve Altın fiyatında ise mevcut piyasa hassasiyeti ile fiyatlamalar izlenebilir.


Referandum Öncesi Yurtdışı Büyük Bankaların Tahminleri

“BREMAIN – İngiltere Avrupa Birliği’nden Ayrılmaz” Senaryosunun olası sonuçları:

bremain

NOT: Tabloda yer alan rakamlar, ilgili kurumların kendi tahminleridir ve sadece bilgi vermek amacı ile paylaşılmıştır. GCM Forex söz konusu öngörüler ve orta çıkarabileceği sonuçlardan sorumlu değildir.

“BREXIT – İngiltere Avrupa Birliği’nden Ayrılması” Senaryosunun olası sonuçları:

brexit

NOT: Tabloda yer alan rakamlar, ilgili kurumların kendi tahminleridir ve sadece bilgi vermek amacı ile paylaşılmıştır. GCM Forex söz konusu öngörüler ve orta çıkarabileceği sonuçlardan sorumlu değildir.

Geçmiş referandumlar bize ne anlatıyor?

Yakın tarihte yapılan iki referandum dikkat çekiyor. Bunlardan 9 Kasım 2014 tarihinde Katalan hükümeti tarafından gerçekleştirilen ve ‘’Katalonya’nın Politik Geleceği’’ adı verilen referandum, hem siyasi hem de ekonomik tarafta fazla yansıma bulamadı. Katalan hükümeti 2.305.290 oyun geçerli sayıldığı referandumda %80.8’lik oranda, Katalonya’nın Eyalet olmasını istedikleri yönünde oy kullandı.

Yine İngiltere Yine Piyasalarda Oynaklık

Aynı yıl yapılan ve hem siyasi arenada hem de finans piyasalarında yoğun şekilde gündemde kalan bir diğer referandum ise İskoçya Bağımsızlık referandumu oldu. 18 Eylül 2014 tarihinde gerçekleştirilen oylamada, İskoçya’nın Birleşik Krallık ’tan ayrılıp bağımsız bir ülke olup olmayacağı oylandı. Resmi rakamlara göre 3.623.344 kişinin oy kullandığı referandumda oyların %55.3’ü Birleşik Krallıktan ayrılmama yönünde oy kullanırken, %44.7’lik kısım ise bağımsızlık yönünde oy kullandı. Referanduma katılım ise %84.59 olarak kaydedildi.

Bu oylamada finansal piyasaları ilgilendiren kısım ise, ayrılma taraftarlarının çoğunluk oyu almaları halinde İngiliz Sterlini yerine, bağımsız İskoçya’nın Euro para birimine geçmesi projesiydi. Referandumdan kısa bir süre öncesine kadar ciddi belirsizlik yaratan bu süreçte Sterlinde oluşan değer kayıpları oldukça dikkat çekiciydi. Öyle ki Temmuz-Eylül döneminde GBPUSD paritesi 1.7190 seviyesinden 1.6050 seviyesine kadar geriledi. Ancak olumlu sonuçlanan referandumdan sonraki aylarda da değer kaybetmeye devam eden Sterlin, ABD Doları karşısında 2015 Ocak ayında 1.5000 seviyesini test etti.

Sonuç olarak; Avrupa kıtasının ve Avrupa Birliğinin siyasi ve politik geleceğine yön verecek olmakla birlikte, finans piyasalarında da olası bir Siyah Kuğu etkisi nedeniyle 23 Haziran referandumu son derece önemlidir. Sonuçların açıklanmasıyla birlikte oluşabilecek fiyatlamalarda özellikle Brexit yani AB’den ayrılma senaryosunda daha volatil hareketlerin beklendiği unutulmamalıdır.
GCM YATIRIM sizin için hazır! Yatırıma başlamaya hazır mısınız?
Yardıma mı ihtiyacınız var? Müşteri temsilcimize merhaba deyin!
Web sitemizi ziyaret eden kullanıcılara mümkün olan en iyi yatırım deneyimini sunabilmek için çerezler (cookieler) kullanmaktayız. Çerez politikalarımızın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.