Mayıs Ayında Altın Fonlarına Net Giriş: Avrupa ve Asya Desteği
Dünya Altın Konseyi’nin son yayımladığı rapora göre; Mayıs ayında küresel altın borsa yatırım fonlarına (BYF) yapılan girişler, bir önceki on iki aylık kayıp serisini sona erdirdi. Bu dönemde Avrupa ve Asya yatırım fonları küresel girişlere öncülük ederken, Kuzey Amerika ve diğer bölgeler sınırlı kayıplar yaşandı. Girişlerin etkisiyle küresel altın borsa yatırım fon varlıkları, ay sonu itibarıyla 3.088 tona yükseldi ve toplam yönetim altındaki varlıklar %2 artarak 234 milyar Dolara ulaştı.
Kaynak: Dünya Altın Konseyi
Mayıs ayında altın borsa yatırım fonlarında bir dizi değişim söz konusu oldu.
Fiziki destekli altın borsa yatırım fonlarına, Mayıs ayında 529 milyon Dolar net giriş yaşandı. Altın fiyatının zirve yenilediği Mayıs ayında, borsa yatırım fonlarının yönetim altındaki varlıkların toplamı 234 milyar Dolara yükseldi. Bu durum Nisan 2022'den beri en yüksek seviyeye işaret etti.
Kaynak: Dünya Altın Konseyi
Burada özellikle, küresel çaptaki ekonomilerin yer aldığı bölgelerde farklılıklar gözlemlendi. Avrupa ve Asya gerçekleştirdiği girişler ile dikkat çekti. Avrupa'da 287 milyon Dolar giriş gerçekleşti ve bu durum bölgenin 12 aylık kayıp serisini sonlandırmasına neden oldu. Asya’da ise, 398 milyon Dolar tutarındaki girişi ile art arda 15'inci aylık giriş serisi sürdü. Asya'da bu durumun itici güçlerini Çin ve Japonya’daki talep oluşturdu. Kuzey Amerika'da 2 aylık girişin ardından Mayıs ayında 139 milyon Dolar tutarında çıkış yaşandı. Bu çıkış, Aralık 2019'dan bu yana görülen en düşük gerileme olarak kaydedildi. Diğer bölgelerde ise; Türkiye'deki çıkışlar ile Güney Afrika'daki kazançlarla dengelendi ve toplamda küçük bir çıkış (18 milyon Dolar) gözlemlendi.
Kaynak: Dünya Altın Konseyi
Mayıs ayında küresel altın alım satım hacimleri ise düşüş gösterdi. Şangay Vadeli İşlemler Borsası'ndaki ivme kaybı ve önemli borsa yatırım fonlarındaki düşüşler bu durumun oluşmasında etkili oldu. Tezgah üstü işlem hacimleri ise sınırlı geri çekilme gösterdi.
Diğer yandan jeopolitik risklerin sürmesi, altın borsa yatırım fonlarına olan talebi destekledi. Jeopolitik Risk Endeksi'ndeki artışlar, altın borsa yatırım fonlarına olan girişlerle uyum gösterdi. Bu durum da yatırımcıların jeopolitik risklere olan ilgisinin devam ettiğini gösterdi.
Ayrıca, Fed'in son toplantısına ilişkin tutanaklarda görece şahin tutum, Mayıs ayı sonuna doğru altın fiyatları üzerinde baskı oluşturdu ve bu durum, Kuzey Amerika'daki çıkışların yaşanmasına önemli bir etmen olarak izlendi. Önümüzdeki süreçte de özellikle Fed’in para politikasını şekillendiren enflasyon ve istihdam verileri ile Fed’in adımları takip edilmeyi sürdürecek.