Kakao Endüstrisindeki Sorunlar: Arz Açığı ve Rekor Fiyatlar
Dünya’da kakao endüstrisi arz sorunlarıyla karşı karşıya kaldı. Kakao üretiminde yaşanan sorunlar, kakao arzının, talebin gerisinde kalmasıyla fiyatların yükselmesine neden oldu. Bu durum, kakao endüstrisinin temel hammaddesi olan kakaonun pahalı hale gelmesine yol açtı.
Kakao fiyatının tarihi zirvelere ulaşması, kakao üreticilerini ve diğer endüstri oyuncularını zor koşullar altında bırakıyor. Özellikle, kakao üretimi büyük ölçüde Batı Afrika ülkelerine odaklandığından, bu bölgelerdeki hasat kayıpları endüstriyi derinden etkiliyor.
Kaynak: Bloomberg, Uluslararası Kakao Organizasyonu
Hasat kayıpları, var olan talep düşünüldüğünde, arz açığının oluşmasına yol açıyor. Son 3 sezonda hasat kaybı yaşandı, fakat 2023-24 sezonu son 5 sezondaki en büyük arz açığına işaret ediyor.
Uluslararası Kakao Organizasyonu’na göre; Fil Dişi Sahili ve Gana gibi önde gelen kakao üreticilerinden gelen üretim azalması, fiyatların Mart 2024'te önemli ölçüde artmasına neden oldu. Gana'daki üretim açığının nedenleri arasında, kakao ağaçlarının virüse yakalanması, kaçak madencilik nedeniyle kakao çiftliklerinin azalması, yaşlanan ağaçlar ve olumsuz hava koşulları gibi faktörler yer alıyor.
Kaynak: Uluslararası Kakao Organizasyonu
Fil Dişi Sahilleri’nde üretim açığı şu anda kısa vadeli bir olay gibi görünse de bazı raporlar Fil Dişi Sahili çiftliklerinin önemli bir kısmının virüse yakalandığını belirtiliyor. Bu durum, gelecek sezon için belirsizlik yaratıyor. Dolayısıyla bu durum, kakao piyasasının uzun vadeli dengesizliklerinin sürebileceğine işaret edebildiği için, bu riskleri de izlemek gerekebilir.
Kaynak: Uluslararası Kakao Organizasyonu
Diğer yandan kakao fiyatları 11.700 Dolar seviyelerinden 8.800 Dolara kadar düşüş gösterdi. Yükselen oynaklık nedeniyle, vadeli sözleşmelerde pozisyonları desteklemek için yükselen marj, piyasadaki traderların pozisyonlarını kapatmasına yol açtı. Bu durum açık pozisyon sayısının düşmesine neden olurken, fiyatta bir miktar düşüşe olanak tanıdı. Ayrıca Batı Afrika’daki üretim alanlarındaki yağışların, kakao haşatına bir miktar destek vererek, arz endişelerini azaltmasına etki etti.
Diğer yandan, kakao üretiminin uzun vadeli riskler de barındırdığını hatırlatmak gerekebilir. Bunlar arasında çiftçilerin düşük kazancı, iklim değişikliği, tarım tekniklerindeki yetersizlikler ve bitki yenileme eksikliği gibi konular yer alıyor. Ayrıca, Avrupa Birliği'nin yeni orman kesimi düzenlemeleri gibi faktörler, kakao arzını zorlaştıran başlıklar bulunuyor.
Kakao Analizi
Kakao fiyatını kısa vadeli görünümde incelediğimizde, 13 periyotluk üstel hareketli ortalamanın güncel olarak desteklediği 9130 – 9250 bölgesini izlemekteyiz. Fiyat, ilgili bölge altında seyrettikçe düşüş isteği sürebilir. Geri çekilmelerin devam etmesi durumunda 7725 – 7550 ve 7350 seviyeleri ile karşılaşılabilir.
Pozitif yönlü beklentilerin baskın hale gelebilmesi için, 9130 – 9250 bölgesi üzerinde kalıcılığı görmek gerebilir. Bu durumda 9400 ve 9600 seviyelerine doğru hareketler izlenebilir. Bu durumda 34 periyotluk üstel hareketli ortalamanın destelediği 9850 seviyesi altında kalıcılık sürmesi halinde, ana eğilim negatif yönde sürebilir.