ABD’de Yoğun Veri Akışı Başlıyor: Piyasalar Kar Satışına Mı Yöneliyor?
Küresel piyasalarda, başta Fed olmak üzere büyük merkez bankalarının faiz indirimine yönelik beklentilerin yoğunlaşması, Aralık ayı yoğunlukla olmak üzere 3. Çeyrekte endekslerin rekor seviyelere ulaşmasına neden olmuştu. Ancak yeni yılın kar satışlarıyla başladığını, tahvil piyasalarında, özellikle 10 yıllıklarda satışların gerçekleştiğini izledik. Buna paralel olarak yığılmış faiz beklentilerinin bir miktar azaldığını gördük.
Bu kar satışının piyasa katılımcılarının faiz indirimlerinin aşırı fiyatlandığı beklentisini satmak için mi olduğu görmek için önemli bir haftadayız. Söz konusu beklentileri şekillendirme potansiyeline sahip, içinde tarım dışı istihdam değişiminin de olduğu yoğun bir veri akışı piyasaları bekliyor. Tek bir döneme ait bu veriler tabi ki tüm senaryoyu değiştirmek için yeterli olmayabilir, ancak önem derecesi nedeniyle hareketliliği artırma ihtimali göz ardı edilmemeli.
ISM’ın açıkladığı imalat PMI, son 13 aydır aktivitede daralmayı işaret ediyor. Bunlar arasında yeni siparişler, teslimatlar ve birikmiş siparişler uzu süreli daralmayı destekleyen kalemler arasında öne çıkıyor. Raporda ılımlı yavaşlama ve belki de güçlenebilecek büyümeyi işaret eden kısım ise ulaşım ekipmanları tarafında aktivitenin artması. Raporda arz sorunu yaşanan kalemler arasında elektrik ekipmanları ve yarı iletkenler gösterildi.
Piyasa beklentisi Aralık ayında daralmanın devam ettiği yönünde (47,1. Önceki 46,7).
JOLTS’un açıkladığı iş olanakları Ekim ayında bir önceki aya göre 617 bin azalmış ve 8 milyon 733 bin olmuştu. İş ilanlarındaki düşüş, faiz politikasıyla birlikte işverenlerin işe alımlarda daha gönülsüz olduğunu gösteremeye devam ediyor. Zayıflayan istihdam piyasasına ilişkin işaretler, Fed’in faiz indirimini bekleyenler açısından önemli ipucu oluşturuyor. Piyasa beklentisi Kasım ayında ilanların 117 bin artarak 8 milyon 850 bine yükseleceği yönünde.
Bugün 12 – 13 Aralık’ta gerçekleşen 2023’ün son FOMC toplantısına ilişkin tutanaklar yayımlanacak. Piyasalar yılı faiz indirim mesajlarını yoğun şekilde bekleyen bir şekilde sonlandırmıştı. Ancak yeni yıl bu şekilde başlamadı. Dolayısıyla piyasaların Fed’e yakınsaması ardından tutanakları daha gerçekçi değerlendirmelerin kar realizasyonlarını destekleyip desteklemeyeceğini izleyeceğiz.
ABD’de ADP’nin açıkladığı özel sektör istihdamı Kasım ayında 103 bin artmış, Ekim ayı değişimine yakın bir görünüm sergilemişti. Piyasa beklentisi altında kalan artış, istihdam piyasasında zayıflamaya ilişkin ipucu verdiği için hali hazırda Mart ayında faiz indirimi bekleyen piyasa kesimine destek oluşturmuştu. Taşımacılık ve hizmetler 55 bin istihdam artışla en çok katkıyı sağlarken, eğlence ve konaklama hizmetleri 7 bin istihdam kaybıyla veriyi negatif yönde etkileyen başlıkların başında gelmişti.
Piyasa beklentisi Aralık ayında özel sektör istihdamının 113 bin artabileceği yönünde. Bu son 4 ayın ortalamasını bir miktar yukarı çekebilir, ancak Ağustos ayındaki 180 binin oldukça altında kalmaya devam etmiş olacak.
Tarım dışı istihdam değişimi Kasım ayında 199 bin artışla piyasa beklentisinin (180 bin) üzerinde gerçekleşmişti. Ancak piyasanın faiz indirimine odaklı seyri, geçtiğimiz yılın yakın dönemlerindeki güçlü artışlarla karşılaştırma yapma iyimserliğini tercih etti. İstihdam artışına en çok katkıyı eğitim ve sağlık hizmetleri (mor) sağladı.
Piyasa beklentisi Aralık ayında istihdamın 163 bin artabileceği yönünde. Bu beklentinin karşılanması istihdam artışının yavaşladığını gösterecek ve bu nedenle piyasanın tepkisi oldukça önemli olacak. Tekrar faiz indirimi yönünde eğilim görülmesi, önümüzdeki süreçte tekrar Fed – piyasa makasının açılmasına, belirsizlikle birlikte volatilite artışına sebep olabilir.
Teoride harcama eğilimi için önemli kalemlerden biri olan ortalama saatlik kazançlar Kasım ayında önceki yılın aynı dönemine göre 4% artmıştı. Aylık artış 0,4% düzeyinde oluşmuştu. Aralık ayı için beklenti hem aylık hem yıllık veride zayıflama görüleceği, sırasıyla 0,3% ve 3,9% düzeyinde oluşacağı yönünde.
ABD ekonomisinin büyük bölümünü temsil eden hizmet PMI, ISM verilerine göre 11 aydır aralıksız genişliyor. Hatta işletme aktivitesi 42, fiyatlar ise 78 aydır genişleme trendine sahip. Dolayısıyla verinin ivme kaybı dışında ılımlı yavaşlama ve hatta büyümede ivme kazanımı gibi senaryoları desteklediğini söylemek yanlış olmayacaktır.
Kasım ayındaki veride stoklar, biriken siparişler ve yeni ihracat emirleri de genişleme bölgesine dahil olarak pozitif sinyal vermişti. Hizmet sektöründe yapı malzemeleri, elektrik bileşenleri, istihdam, transformatörler ve araçlar arz sorunu olan kalemler olarak belirtilmiş.
Piyasa beklentisi Aralık ayında hizmet aktivitesinin genişlemeye 52,6 puan ile devam edebileceği yönünde.