Kimya, Petrol Plastik Sektöründeki Gelişim
Önceki raporlarımızda da belirttiğimiz gibi; sıkılaştırıcı para politikalarının gölgesinde kur, faiz ve büyüme dengesi içerisinde üretim alt yapısının temel göstergesi olan sanayi endeksi ülke ekonomisi açısından kritik öneme sahip olduğunu görmekteyiz. Bu bakımdan, enflasyonist ortamda ulusal para birimindeki değer kaybına karşı sıkılaştırıcı para politikasının uygulanması finansman maliyetinde artışa neden olacak, dolayısıyla üretimde büyük girdi maliyetleri olarak yer tutan finansman maliyetlerinin artması üretim hacminin ve cironun daralması anlamına gelecektir.
Plastik Sanayicileri Derneği'nin (PAGDER) İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından yayınlanan "Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" 2022 yılı listesine göre firma sayısı 27'den 24'e gerileyen Kimya, Petrol, Plastik sektörü güç kaybetti. Ayrıca PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunarak “sektörün tüm verilerinde artış görünüyor olsa da 2021 yılı ortalama döviz kuru ile 2022 yılı ortalama döviz kuru arasında %86 artış olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda bu artışların gerçeği yansıtmadığını görüyoruz” ifadelerini kullandı. Bunlara ek olarak sektör ihracatının 2021 yılına kıyasla %1,9 üzerinde daraldığını, aynı süreçte plastik sektörünün toplam ihracatının %16 oranında arttığını söyleyebiliriz dedi. Bu ikili durumun başlıca sebeplerinden birisi 2022 yılında başlayan Ukrayna-Rusya savaşı ve bu savaşa bağlı olarak artış gösteren enerji fiyatlarının geleneksel ihracat pazarlarımızın başında gelen Avrupa'da resesyon korkusunu tetikleyerek bu ülkelere ihracatımızın yavaşlaması olduğunu belirtti.
Bu bağlamda sektörel verilere göz attığımızda sanayi üretim hacminde ve ciroda daralma olduğunu görebiliyoruz.
Sanayi Üretim Endeksi Aylık Raporu
TÜİK Ağustos 2023 verilerine göre, sanayi üretim endeksi aylık değişim raporunda da görüldüğü üzere sanayi üretimi azalan eğilime girerek temmuz ayında %0.8 geriledi.
Kaynak: TÜİK
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2023 yılı Ağustos ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %0,2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %2,4 artarken; imalat sanayi sektörü endeksi %1,3 geriledi.
Bununla birlikte sektörel ciroda da daralma görülüyor.
Sanayi Ciro Endeksi Aylık Raporu
Sanayi sektörleri toplamında ciro endeksi, 2023 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre daralarak aylık %2,3 arttı.
Kaynak: TÜİK
Toplam cironun alt detaylarına bakıldığında; 2023 yılı Ağustos ayında aylık sanayi sektörü ciro endeksi %2,0, inşaat ciro endeksi %2,6, ticaret ciro endeksi %1,9 ve hizmet ciro endeksi %4,6 arttı.
Borsa İstanbul’da Kimya, Petrol Plastik Sektörü
TUPRS, SASA, GUBRF, HEKTS ve PETKM gibi başlıca şirketlerin yer aldığı Kimya, Petrol, Plastik sektörüne yönelik araştırma raporumuzda sektör açısından önem arz eden (aktif karlılık, öz sermaye karlılığı, esas faaliyet karı büyüme, net satışlar büyüme ve borç kaynak oranı vb.) gibi önemli finansal performans göstergeleri değerlendirilmiştir.
Analiz sonuçlarına göre, sektörde ön plana çıkan ilk beş şirket sırasıyla OZRDN, EGGUB, BRKSN, DEVA ve EGPRO olmuştur.
Bununla birlikte temel çarpanlar bazında yaptığımız filtreleme sonucunda; esas faaliyet karında büyümesi en yüksek olan ve özsermaye karlılığı ortalamaların üstünde olan şirketler sıralamasında ön plana çıkan ilk üç şirket ise sırasıyla OZRDN, BRKSN ve MEDTR olmuştur.
Bu bağlamda OZRDN’ın sektörde ilk sırada yer almasında %90,82 ile sektör ortalamasının üstünde esas faaliyet karında büyüme ve %88,19 ile sektör ortalamasının üstünde net satışlarda büyüme oranına sahip olmasının etkili olduğu yorumunu yapabiliriz. Yine bu bakış açısı ile incelediğimizde BRKSN ikinci sırada yer almasında %236,58 ile sektör ortalamasının üstünde esas faaliyet karında büyüme ve %78,32 ile sektör ortalamasının üstünde net satışlarda büyümeye sahip olmasının etkili olduğunu söyleyebiliriz. Buna karşın MEDTR her iki çarpanda da düşük değerlere sahip olmasına rağmen üçüncü sırada yer almasında %26,40 sektör ortalamasının da altında borç kayak oranına sahip olmasının etkili olduğunu söyleyebiliriz. Tüm bunlara ek olarak OZRDN ve BRKSN aktif ve özsermaye karlılığını göz önünde bulundurduğumuzda yine sektör ortalamasının üstünde yer aldığı görülüyor. Ayriyeten ön plana çıkan şirketlerin PD/DD ve F/K oranlarının sektör ortalamasına yakın seyretmesi göze çarpıyor.
Teknik Değerlendirme
Teknik açıdan değerlendirirsek Kimya, Petrol, Plastik sektörü referans göstergeler olarak takip ettiğimiz 22, 60 ve 100 günlük üssel hareketli ortalamaların üstünde genel pozitif görünümünü koruyor diyebiliriz. Bununla birlikte endeksin pozitif ivmesinin teyit kazanabilmesi adına 12800-13030 bölgesi üstünde kalıcılık sağlaması aranabilir. Mevcut durumda endeksin kaldığı yerden pozitif ivmesine devam etmesi halinde tekrar 13030 ve 13250 seviyelerine doğru hareketlilik olabilir. Bu seviyelerin de aşılması durumunda tekrar zirve seviyeye doğru yükselişi görebiliriz. Ancak endekste pozitif ivme devam etse 12800-13030 bölgesi üstünde kalıcılık sağlanmadığı sürece aşağı yönlü baskı devam ederek 12523 ve 12350 seviyelerine doğru geri çekilme görülebilir. Bu seviyelerin de kırılmasıyla birlikte endekste 11850 seviyesine doğru geri çekilme gözlenebilir.
Temel çarpanlar (esas faaliyet karı büyümesi ve özsermaye karlılığı) bazında sektörde ilk üçte yer alan şirketleri teknik açıdan değerlendirirsek;
OZRDN Yükselen kanal içerisinde hareketini sürdüren varlık 43.50 fiyat seviyesi üstünde kalıcılık sağlaması durumunda Fibonacci Expansion 45,24 ve 48,37 seviyelerine doğru yükselişini sürdürebilir. 43,50 seviyesinden olası baskı gerçekleşmesi durumunda kanalın alt bandına doğru geri çekilme gerçekleşebilir.
BRKSN Son hareketleriyle birlikte alçalan trend çizgisini aşmayı başaran varlık 22 ve 50 günlük üssel hareketli ortalamalar üstünde hareketini sürdürüyor. Varlık 7 Kasım tarihinde negatif kapatsa da ortalamalar üstünde kaldığı sürece pozitif hareketine devam etmek isteyebilir.
MEDTR Son hareketiyle birlikte 22, 50 ve 100 günlük üssel hareketli ortalamalar üstüne geçen varlık ortalamalar üstünde hareketini sürdürüyor. Bu bakımdan varlık ortalamalar üstünde kaldığı sürece pozitif ivmesini sürdürebilir.