Fed Beyanatı ve İstihdam Verileri Öncesinde Ons Altın ile Gümüş’te Görünüm
Fed para politikası beyanatı öncesinde, değerli madenlerde bir miktar geri çekilme son 2 gündür gündemde kalmayı sürdürüyor. Her ne kadar bu tip bir düşüş gerçekleşse de ons altın Ekim ayının başında gördüğü 1810’lu seviyelerin oldukça üzerinde fiyatlanıyor. Diğer yandan ons gümüş aynı dönemde 20 dolar düzeyinin yaklaşık %10 üzerinde işlem görüyor. Bu dönemde özellikle Hamas – İsrail savaşının yaratmış olduğu jeopolitik risklerin ortaya çıkması, böyle bir fiyatlamanın yaşanmasına en büyük katkıyı sağladı.
Bu dönemde ABD 10 yıllık hazine tahvili %4,55 oranından %5’lere yaklaşan oranlara yükseldi. Orta Doğu'daki jeopolitik risklerin güvenli liman talep, tahvil faizi getirisindeki yükselişe baskın çıkarak, değerli metalleri desteklemeyi sürdürdü.
Tahvil faizindeki bu tip toparlanma, Fed’in para politikasıyla uyumlu kalmaya devam ediyor. Fed Eylül ayındaki toplantısında sunduğu beyanatta, noktasal tahmin tablosunda görece şahinleşerek %5,50 – %5,75 aralığında iyice yoğunlaştı. Bu durum Fed’in sıkı para politikasında bir adım daha atabileceğini ve öngörülerine göre bu politikayı beklenenden daha uzun sürdürebileceğine işaret ediyor. Bu duruma rağmen piyasa, Fed’in bu toplantıda politika faizini sabit bırakacağını hatta düşük ihtimal ile indirim olabileceğini fiyatlıyor.
Piyasa – Fed arasındaki ayrışma masada kalmaya devam ediyor. Dolayısıyla Fed beyanatında çıkan karar ve mesajlar en önemli gelişme olarak takip edilmeye devam edilecek.
Beyanat sonrasında ise önem derecesi yüksek olan istihdam verileri takip ediliyor olacak. Fed’in sıkı para politikasını sürdürmesine rağmen tarım dışı sektörlerde istihdam yaratılmaya devam ediliyor. Haziran ayından bu yana artış eğiliminde olan tarım dışı istihdam değişimi, Eylül ayında 336 bin kişilik artış göstermişti.
Piyasa tarafından, Ekim ayı tarım dışı istihdam değişiminin 125 ile 235 bin kişi arasında olması bekleniyor. Medyan beklenti 180 bin kişilik artışla, Haziran ayından bu yana yükselen ivmenin yavaşlamasına işaret ediyor. Bu tip bir yavaşlamanın son 2 aylık dönemde %3,8’e çıkmış işsizlik oranına ne ölçüde etkileyeceği ise merak konusu.
Ons Altın Analizi
Ons altın orta vadede teknik olarak; ilgili ortalamaların desteklediği 1925 – 1945 bölgesi üzerinde hareket ettiği sürece, yükseliş isteği öne çıkabilir. Toparlanma eğiliminin devam etmesi durumunda 2000 ve 2020 seviyelerine doğru hareket alanı oluşabilir.
Alternatif görünümde, düşüş isteğinin öne çıkabilmesi için, 1925 – 1945 bölgesi altında kalıcılığın görülmesi gerekebilir. Bu durumda 1900 ve 1885 seviyeleri ile karşılaşılabilir.
Gümüş Analizi
Ons gümüş orta vadeli teknik görünümde, fiyat 22,35 – 22,80 bölgesi içerisinde oluştukça, karar aşaması senaryosu geçerli olabilir.
Pozitif yönlü beklentinin pekişebilmesi için 22,80 seviyesi üzerinde kalıcı fiyatlamalara ihtiyaç duyulabilir. Oluşabilecek toparlanmalarda 23,25 ve 23,80 seviyeleri gündeme gelebilir.
Negatif yönlü beklentinin öne çıkabilmesi için 22,35 seviyesi altında kalıcılığın oluşması gerekebilir. Gerçekleşebilecek düşüşlerde 22,05 ve 21,60 seviyeleri ile karşılaşılabilir.