AMD, Yapay Zeka Rekabetinde Vites Artırabilecek mi?
Yılbaşından bu yana %60’ın üzerinde artış gösteren Advanced Micro Devices (AMD), dikkatleri üzerine topluyor. AMD hisse senedi fiyatındaki bu artış, özellikle şirketin yapay zeka (AI) alanında potansiyeli göz önüne alındığında, AMD yarı iletken sektöründe öne çıkıyor.
Bu potansiyele rağmen, şirket 2023'ün ikinci çeyreğinde gelirinde %18 oranında bir düşüş söz konusu oldu. Böylece şirket geliri 5,36 milyar dolar düzeyine geriledi. Bu durumda net kar %94’e yakın bir oranda düşüşe yol açtı. Oyun ve bilgisayar pazarını etkileyen küresel makroekonomik zorluklar gibi ağırlıklı olarak sistematik risklerin rol oynadığı düşünülüyor. Bu tabloya rağmen piyasa, çip pazarındaki talebin 2023'ün ilk çeyreğinde dip yapmış olabildiğini ve dolayısıyla ileriye yönelik beklentilerde daha iyimser tarafta kalıyor. Özellikle makroekonomik koşulların yılın ikinci yarısında şirketi destekleyici yönde değişmesi bekleniyor. Ayrıca AMD'nin yapay zekaya yönelik stratejik hamlesi, şirketin son bilanço performansını gölgede bırakabilir.
Teknoloji yarışı kızışıyor ve yapay zeka pazarının 2030 yılına kadar 2 trilyon dolar değerinde olacağı tahmin ediliyor. Şu anda Nvidia üst düzey yapay zeka grafik işlem birimi (GPU) yongalarıyla, pazardaki en önemli oyuncu olarak karşımıza çıkıyor. AMD ise, yakın zamanda büyük dil modellerini eğitmek için tasarlanmış bir "hızlandırıcı" yapay zeka çipi olan M1300X'i tanıtarak, rekabete katılmaya çalışıyor. M1300X'in 192 GB'lık belleği, Nvidia'nın H100 belleği 120 GB, AMD'yi yapay zeka sektöründe güçlü bir rakip olma potansiyeli taşıtabilir.
Otomotiv endüstrisinde inovasyon hızı artmaya devam ettikçe yüksek performanslı bilgi işlem ve grafik teknolojilerine olan ihtiyaç da artıyor. AMD, ürün yelpazesiyle bu noktada lider konumda olduğunu bildiriyor. AMD, araç içi bilgi-eğlence sistemlerine güç sağlama, sürücülere destek sistemleri geliştirme, otonom sürüşe otomobil üreticilerine tek noktadan hizmet sunduğunu belirtiyor.
Diğer yandan AMD, Amazon Web Services, Google dahil olmak üzere bulut hizmet sağlayıcılarına AMD EPYC işlemci tabanlı gizli bilgi işlem sanal makinelerinin omurgası olan AMD Güvenli Şifrelenmiş Sanallaştırma (SEV) teknolojisi hizmetini veriyor. Şirket, Microsoft Azure ve Oracle gibi firmalara da hizmet sunuyor.
AMD, GPU üretiminde alanında geçtiğimiz yıllarda bir atılım gerçekleştirmişti. Ancak şirketin, sektördeki pazar payının %87'sini elinde bulunduran Nvidia ile rekabeti oldukça zorlayıcı koşullar barındırıyor. Nvidia'nın GPU üzerindeki uzun yıllara dayanan hakimiyeti nedeniyle, Nvidia’yı çip pazarındaki yapay zeka patlamasının orta noktasına konumlandırmıştı.
AMD geçtiğimiz günlerde, yapay zeka yazılımı ve çözümleri sunan Mipsology'yi satın aldığını duyurmuştu. AMD’nin yapay zeka çipini ise 2024 yılında piyasaya sürmesi ve bu yatırımın karşılığının zaman alması bekleniyor. AMD’nin büyük bir potansiyel barındırmasına karşılık pazar payı açısından zorlu bir süreçten geçiyor. Bu tablonun teknolojik atılımlarla ne ölçüde değişeceği ise ana tema olarak takip edilmeyi sürdürecek gibi gözüküyor.
AMD Analizi
AMD hisse fiyatı orta vadeli teknik görünümde, 20 ve 50 periyotluk üstel hareketli ortalamaların desteklediği 107,30 – 109,00 bölgesi altında hareket ettiği sürece, geri çekilme isteği ön planda olabilir. Aşağı yönlü hareketlerin sürmesi durumunda 103,00 – 101,00 ve 99,55 seviyeleri ile karşılaşılabilir. Bu esnada 200 periyotluk üstel hareketli ortalamanın desteklediği 99,55 – 101,00 aralığı düşüşleri sınırlandıran bir görünüm çizebilir. Bu aralık, görece uzun vadede yeni yükseliş potansiyeli oluşturabilir.
Orta vadede yükseliş isteğinin baskın olabilmesi için, 107,30 – 109,00 bölgesi üzerinde kalıcı fiyatlamaları görmek gerekebilir. Bu halde 112,10 ve 116,00 seviyelerine doğru hareket alanı oluşabilir.