ECB’nin Enflasyon – Büyüme Açmazındaki Adımı Bekleniyor
Küresel çapta merkez bankaları sıkılaştırıcı adımlarını atarken, son dönemde enflasyon oranlarının gerileme sergilemesi, bu konuda adımların yavaşlamasına neden olmuştu. Fed’in politika faizindeki artışların sonuna yaklaşıldığı beklentisi hakim iken BoE’nin de bu doğrultudaki açıklamaları da eklendi. ECB tarafında son dönemdeki veriler özellikle Almanya'da bir resesyon riskine işaret etmesiyle, politika faizinde piyasa değişim beklentilerini azaltıyor.
Euro Bölgesinde ECB’nin faiz artışlarıyla birlikte manşet enflasyon oranı düşüş sergilerken, bu düşüş yavaşlama belirtileri gösterdi. Son 2 aylık dönemde %5,3 oranında sabit kaldı. Politika faizi ise %4,25 oranında bulunuyor.
Bu sıkılaştırıcı adımlar, sadece enflasyon üzerinde değil, büyüme üzerinde de etkisini hissettiriyor. Euro Bölgesi, son dört çeyreklik dönemin 1 tanesi daralmayı göstermesi dahil, oldukça düşük oranlarda büyüme sergiliyor. Teknik bir durgunluk olmasa da büyüme oranları %0’a çok yakın düzeyde bulunuyor.
Bu durum hem imalat hem de hizmet aktivitelerinde de belirgin şekilde sürüyor. Euro Bölgesi’nde hizmet aktivitesi son gelen veri ile 50 seviyesinin altında daralma bölgesinde hareket ediyor. İmalat aktivitesi ise son 6 ayda, hem daralma bölgesinde hem de bu daralmanın şiddetinin arttığı bir dönemden geçiyor. Özellikle Almanya’nın büyüme oranları son üç çeyrekte durgunluğa işaret ederek, imalat aktivitesinin durumunu daha net bir şekilde gösterebilir. Dolayısıyla faiz artırımları, özellikle reel ekonomi üzerinde etkisini hissettirmeye devam ediyor.
Bu çerçeveye rağmen; Euro Bölgesi’nde enerji, gıda, alkol ve tütün hariç hesaplanan çekirdek enflasyonun üzerinde istenilen düzeyde baskı yaratıldığını söylemek oldukça güç konumda bulunuyor. Ekonomik büyümenin oldukça düşük, manşet enflasyonun ise gerileme hızını yavaşladığı ortamda çekirdek enflasyon %5,5’ten %5,3’e geriledi.
ECB, Temmuz ayında politika faiz oranını yükseltmesinin ardından Eylül ayında faiz artırımı olasılığını korudu. Ancak son toplantı tutanaklarına göre, bazı üyeler böyle bir hamlenin artık gerekli olmayabileceğini öne sürüyor. Bu tabloda ECB, hem enflasyonla mücadele etmeyi sürdürmeyi hem de büyümedeki yavaşlamayı yönetmek arasında bir denge bulmaya çalışıyor. ECB'nin 14 Eylül'deki para politikası kararı için piyasa, politika faiz oranını değiştirmeme ihtimali %60’ın biraz üzerinde ihtimal veriyor. 25 baz puanlık artış için piyasa beklentisi ise %39’a oldukça yakın gözüküyor.
EURUSD Analizi
EURUSD paritesi teknik olarak; ilgili ortalamaların desteklediği 1,0800 – 1,0900 bölgesi altında hareket ettiği sürece, düşüş isteği öne çıkabilir. Geri çekilme eğiliminin devam etmesi durumunda 1,0700 ve 1,0650 seviyelerine doğru hareket alanı oluşabilir. Bu esnada 1,0650 – 1,0700 aralığının tutumu, aşağı yönlü fiyatlamaların devamlılığı için takip edilebilir.
Alternatif görünümde, yükseliş isteğinin öne çıkabilmesi için, 1,0800 – 1,0900 bölgesi üzerinde kalıcılığın görülmesi gerekebilir. Bu durumda 1,0950 ve 1,1000 seviyeleri ile karşılaşılabilir.
EURGBP Analizi
EURGBP paritesini teknik açıdan; 144 periyotluk üstel hareketli ortalamanın desteklediği 0,8615 – 0,8650 bölgesi altında fiyatlandıkça, geri çekilme eğilimi baskın olabilir. Aşağı yönlü fiyatlamaların sürmesi halinde 0,8550 ve 0,8510 seviyeleri gündeme gelebilir. Bu esnada 0,8490 – 0,8510 aralığının tutumu, düşüş isteğinin sürebilmesi açısından izlenebilir.
Alternatif görünümde, pozitif eğilimin öne çıkabilmesi için, 0,8615 – 0,8650 bölgesi üzerinde kalıcılığa ihtiyaç duyulabilir. Bu halde 0,8685 ve 0,8730 seviyelerine doğru hareket alanı oluşabilir.