Yükselen Enerji Maliyetlerine Karşılık Baz Etkisi: Konu İngiltere Enflasyonu
İngiltere’de tüketici fiyat enflasyonu, Haziran 2023'te %7,9'a düşerek, Mart 2022'den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Bu gerilemede akaryakıt fiyatlarındaki düşüş etkili oldu. Aynı zamanda bu durum piyasa beklentisinin (%8,2) altına işaret ediyordu. Aylık bazda TÜFE %0,1 artış sergilemişti.
Buna ek olarak, enerji ve gıda gibi kalemleri içermeyen çekirdek TÜFE, 2023 Mayıs ayındaki 31 yılın en yüksek seviyesine işaret eden %7,1'den %6,9'a geriledi.
İngiltere Merkez Bankası (BoE), Ağustos 2023 toplantısında politika faiz oranını 25 baz puan artırarak %5,25'e yükseltti. BoE böylece, politika faiz oranını art arda 14’üncü kez artırdı. Bu durum BoE’nin politika faizini Küresel Finans Krizi sonrasındaki en yüksek seviyelere çıkardığına işaret etti. Para Politikası Kurulu (MPC), faiz artış kararını 9 üyeden 8’i ile aldı. 1 üye faizin değişmemesi yönünde görüşünü bildirdi. Faiz artış kararı alan 8 üyeden 2’si ise 50 baz puanlık artış kararı aldı.
MPC, sıkılaştırma döngüsünün başlangıcından bu yana faiz oranlarındaki önemli artış göz önüne alındığında, mevcut para politikası duruşunun kısıtlayıcı olduğuna dikkat çekti. Bununla birlikte, enflasyonu orta vadede %2 hedefine döndürmek için, BoE faizin yeterince uzun süre yeterince kısıtlayıcı olmasını sağlayacaklarını belirttiler. Bunların yanında BoE, enflasyonun yılsonuna kadar enflasyonun %5'e düşmesini bekliyor.
BoE sıkılaştırıcı para politikası adımlarını sürdürerek manşet enflasyon üzerinde baskı yaratmayı başarabilse de çekirdek enflasyonu istenilen düzeyde indiremedi. Bu duruma rağmen gözler manşet enflasyon üzerinde kalmayı sürdürebilir. Haziran ayının sonlarından itibaren yükselen enerji fiyatlarının manşet enflasyon oranına ne ölçüde etkileyeceği mercek altında olacak gibi gözüküyor. Diğer yandan geçen sene yaz aylarında yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle, baz etkisini de göz ardı etmemek gerekebilir.
Piyasa tarafında oluşan, Bloomberg anketinde, manşet enflasyonun %7,9 oranından %6,7 oranına gerileyeceği beklentisi mevcut. Verinin bu beklentiden sapma yapıp yapmayacağı ve eğer bir sapma varsa bunun şiddeti, fiyatlama üzerinde etkisini gösterebilir.
GBPUSD Analizi
GBPUSD paritesini orta vadeli teknik açıdan incelediğimizde, 34 (1,2762) ve 55 (1,2721) periyotluk üstel hareketli ortalamanın desteklediği 1,2675 – 1,2820 bölgesini takip etmekteyiz. Parite 1,2675 – 1,2820 bölgesi içerisinde hareket ettiği sürece, karar aşaması senaryosu geçerli olabilir.
Yükseliş isteğinin öne çıkabilmesi için 1,2820 seviyesi üzerinde kalıcılığı görmek gerekebilir. Yaşanabilecek toparlanmalarda 1,2900 ve 1,2980 seviyeleri ile karşılaşılabilir.
Düşüş eğiliminin öne plana çıkabilmesi için 1,2675 seviyesi altında kalıcı fiyatlamalara ihtiyaç duyulabilir. Yaşanabilecek geri çekilmelerde 1,2600 ve 1,2550 seviyelerine doğru hareket alanı oluşabilir. Bu aşamada 100 periyotluk üstel hareketli ortalamanın desteklediği 1,2600 seviyesinin tutumu, aşağı yönlü fiyatlamaların devamlılığı açısından takip edilebilir.