Gram Altın Zirve Yenilemeye Devam Edecek mi?
Altın 2022 yılında, jeopolitik gelişmeler ve henüz ortaya çıkan durgunluk belirtilerinin etkisiyle güçlü bir talep gördü. Dünya Altın Konseyi’nin raporuna göre; son 11 yılın en yüksek talebi görüldü. Burada özellikle merkez bankalarının yaratmış olduğu talep çok güçlü seyretti. Tezgahüstü piyasalar hariç, toplam talep %18 oranında artış sergiledi. Bunun yanında toplam altın arzının yıllık bazda %2 oranında artış gösterdiğini belirtmekte fayda olabilir.
Her ne kadar talep artış gösterse de 2022 yılının genelinde yaşanan fiyat düşüşleri, borsa yatırım fonlarında çıkışlar izlendi. Başta Fed olmak üzere küresel çaptaki merkez bankaları, enflasyonla mücadele kapsamında politika faizlerini yükselttiler.
Fed’in politika faizini yükseltmesi ve bilançosunu küçültmesi sonrasında, altın fiyatlarını baskılayan ana gelişme olarak karşımıza çıktı. Güçlenen Dolar, zayıflayan altın fiyatı denklemi tekrar etti. Her ne kadar 2022 yılının başlarında Ukrayna – Rusya savaşı cereyan etse de bu gelişme altın fiyatlarını tek başına desteklemeye yetmedi. Altın fiyatındaki düşüşler, borsa yatırım fonlarından çıkışların yaşanmasına neden oldu. Yukarıdaki tabloda da görüldüğü gibi; altın borsa yatırım fonları 2022 Mart ayından, 2023 Şubat ayına kadarki dönemde sürekli çıkış yaşadı.
Günümüze geldiğimizde ise merkez bankalarının faiz artışları, doğal olarak, enflasyonu baskılayabildi. Özellikle ABD’nin enflasyonla mücadele kapsamında %4,75 oranına ulaşan agresif faiz artışları, enflasyonun %9,1 oranından %6 oranına gerilemesine neden oldu. Artan faiz sadece enflasyon üzerinde değil ekonominin tamamında etkisini hissettirdi. İmalat ve hizmet aktiviteleri bu dönemde baskılandı, bu duruma rağmen istihdam güçlü kalmayı başarabildi. Ancak 2023 Ocak ayında %3,4 düzeyinde gerçekleşen işsizlik oranı, 2023 Şubat ayında %3,6 oranına yükseldi.
Tüm bu çerçeveye ek olarak; önce ABD’de başlayan ve ardından Avrupa’ya sıçrayan banka krizleri eklendi. ABD’de Silicon Valley Bank ve Signature Bank ile başlayan banka batışlarına, dünya çapında hizmet veren İsviçre bankası Credit Suisse krizi eklendi. Son 2 haftaya damga vuran krizler, faiz artışlarının yavaşlayabileceğine yönelik beklentilerin doğmasına neden oldu. Özellikle Fed’in 2023 Mart ayındaki toplantısında faiz artış oranının, “ 25 baz puan mı yoksa 50 baz puan mı? ” tartışmaları sürerken, bankacılık krizi sonrasında artış beklentileri önemli ölçüde törpülendi. Geçtiğimiz ayda %20’lere yaklaşan 50 baz puanlık faiz artış ihtimali şu anda %0 oranında. Geçtiğimiz ayda faizin sabit bırakılması hiç beklenmezken, şu an piyasa tarafından %32 ihtimal veriliyor. Ana beklenti ise %68 ihtimalle 25 baz puanlık artış tarafında ağırlık kazanıyor.
Bu tablonun böylesine değişmiş olması, dolar karşısında fiyatlanan finansal varlık fiyatlarını önemli ölçüde etkiledi. Mart ayının başında 1800 dolar seviyelerine yaklaşan ons altın, şu an 2000 dolar seviyesi etrafında işlem görüyor. Yine aynı dönemde, EURUSD paritesi 1,05’lere kadar geri çekilmesinin ardından 1,07 seviyesi etrafında fiyatlanıyor. Sterlin ise 1,18’i görmesinin ardından 1,22’li seviyelerde hareket ediyor. Aynı zamanda durgunluk endişelerinin enerji emtialarında baskı yarattığını ve diğer kıymetli metallerin fiyatlarını desteklediğini hatırlatmak gerekebilir.
Gram altın ise bu süreçte, her ne kadar USDTRY paritesinin sınırlı pozitif hareket etmesine karşın, bir önceki zirvesi olan 1185’in üzerini görerek rekor tazeledi. Mart ayının başında 1100 TL civarında hareket eden kıymetli metal, şu an için rekorunu 1228 seviyesi civarına kaydetti. USDTRY paritesinin sınırlı hareket etmesinden kaynaklı olarak gram altın, daha çok dışarıdaki gelişmelerden kaynaklı olarak hareketlerini sürdürüyor. Yukarıdaki grafikte Özellikle Temmuz 2022 döneminden bu yana ons altın ve gram altın değişimlerinin birbirlerine yaklaştıkları görülebilir. Bu sebeple önümüzdeki FOMC toplantısı, Fed’in vereceği mesajlar ve projeksiyonları gram altın açısından önemli hale geldi. Düşen enflasyon, bankacılık krizi ve henüz yavaşlayan istihdam karşısında, Fed’in alacağı kararlar gram altında baskı yaratabileceği gibi zirvelerin yinelenmesine olanak tanıyabilir.
Gram Altın Analizi
Gram altını orta vadede teknik olarak incelediğimizde, 34 periyotluk Envelopes’un güncel olarak desteklediği 1140 – 1160 bölgesini takip etmekteyiz. Değerli metal 1140 – 1160 bölgesi üzerinde hareket ettiği sürece, beklentimiz pozitif yöndedir. Toparlanmaların sürmesi halinde 1220 – 1240 ve 1260 seviyelerine doğru hareket alanı oluşabilir. Bu aşamada 1260 seviyesinin tutumu, yükseliş beklentisinin sürebilmesi adına etkili olabilir.
Alternatif durumda, negatif yönlü beklentinin pekişebilmesi içini 1140 – 1160 altında kalıcı fiyatlamalara ihtiyaç duyulabilir. 1140 seviyesi altında oluşabilecek düşüşlerde 1120 ve 1100 seviyelerine doğru hareket alanı oluşabilir. Bu esnada 1100 seviyesinin göstereceği tepki, düşüş beklentisinin devamlılığı açısından etkili olabilir.