PMI Verileri: Sektör Daralmalarında Henüz Dip Görülmedi
- Ekonomilerde sert iniş – faiz artışında yavaşlama ikilemi
- İmalat ve hizmet aktivitelerinde daralma sürüyor
Özellikle gelişmiş ülke merkez bankalarının enflasyonla mücadele için uyguladığı faiz artışı politikası, ekonomiler üzerinde etkisini göstermeye başlayarak soğumaya yol açarken, önümüzdeki dönem aktivite beklentilerini de baskılıyor. Son olarak ABD’deki zayıf veri akışı, Fed’in gevşeyeceği beklentisinden çıkarak ekonominin sert iniş yapacağı endişesine dönüştü.
Fed başta olmak üzere, büyük merkez bankaları enflasyonun baskılanma süreci için doğal olarak buna öncülük edecek şekilde sektör aktiviteleri ve istihdamda soğuma sinyalleri görmek istiyor. Ancak bunun şiddetinin nasıl ayarlanacağı da ileride sıkça bahsedeceğimiz tartışmalara yol açacak.
Piyasanın büyüme verilerine ilişkin hassas olduğu düşünüldüğünde, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD’de açıklanacak “öncü” imalat ve hizmet aktivitesi rakamlarının önem derecesi artıyor.
ABD tarafında veri akışı PMI’lar ile sınırlı kalmayacak. Perşembe günü 4. Çeyrek büyümesine ilişkin ilk okuma, Cuma günü ise Fed’in enflasyon göstergesi olarak takip ettiği kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi verisi izlenecek.
- ABD’de imalat ve hizmet aktivitesinde daralma beklentisi sürüyor
ABD’de hizmet ve imalat aktivitesi bir süredir daralma bölgesinde. İmalat aktivitesi doğal olarak yakından takip ediliyor, ancak hizmet aktivitesi ABD ekonomisindeki payı nedeniyle bir miktar daha fazla önem taşıyor ve bu sektör Haziran 2022’den bu yana daralıyor.
Talep zayıflığı çıktı miktarında azalmaya ve doğal olarak işletme beklentilerinde karamsarlığa neden oluyor. Girdi ve çıktı fiyatlarında artış hızının yavaşlaması Fed’in görmek istediği tablolardan. Girdi fiyatlarında artış hızının yavaşlamasının rekabet ve satışları hızlandırma nedeniyle tüketiciye yansıması da sağlıklı. Ancak diğer kalemlerdeki daralmayla birleşince karamsarlık tüm resme yayılıyor.
ABD’de PMI verilerinin yılın ilk ayında da sektörlerde faiz etkisinin süreceği ve daralmanın devam edeceği yönünde.
- Avrupa PMI’ları rahatlama sağlayabilecek mi?
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasından bu yana Avrupa Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadelesi daha da zor bir hal aldı. Hali hazırda küresel çaptaki enflasyonist ortam, yükselen enerji ve gıda fiyatlarıyla körüklendi. Stoklama konusundaki başarı şu ana kadar fiyatların dizginlenmesinde etkili oldu. Ancak yeni stoklama dönemi belirsizliği artırıyor.
Ancak şok etkisiyle birlikte imalat ve hizmet aktivitesinde yaşanan daralma Aralık ayında ivme kaybetmiş bir görüntü sergiledi. Euro Bölgesi ve İngiltere’de uzun süreli resesyon beklentilerinin şekillenebilmesi için aktivite verileri oldukça önemli.
Piyasa beklentisi Avrupa’da imalat ve hizmet aktivitesinde daralmanın devam edeceği, ancak söz konusu daralmanın ivme kazanmayacağı yönünde. Hatta Euro Bölgesi hizmet aktivitesinin 5 ay aranın ardından tekrar genişleme eşiği üzerinde çıkma ihtimali bulunuyor.
Geçtiğimiz hafta ABD’de açıklanan verilerle birlikte resesyon endişesi fiyatlaması son dönemde alışageldiğimiz kötü veri piyasa dostu fiyatlama getirir denklemini rafa kaldırmıştı. Bu hafta açıklanacak PMI verileri için de böyle bir tablo söz konusu. Resesyon endişesinin yanı sıra, fiyatlamasının verilere karşı hassasiyetini koruyup korumadığını öğreneceğiz.
Hafta boyunca açıklanacak veriler özellikle EURUSD, altın, petrol ve ABD endeksleri üzerinde etkili olabilir. Bu varlıkların teknik görünümleri ilişkin haftalık değerlendirmelere ulaşmak için tıklayınız.