ABD Enflasyonu Piyasaları Rahatlatacak Düşüşü Sağlayacak mı?
- Enerji fiyatlarındaki düşüşün enflasyonu baskılaması bekleniyor
- Çekirdek enflasyon soru işareti oluşturmayı sürdürüyor
ABD faiz ortamıyla birlikte ekonomide oluşan baskı bazı anketlere de yansıyarak önümüzdeki dönemde ekonominin soğuyacağına ilişkin ipucu sağlıyor. Bu durumun enerji fiyatlarının son dönemdeki baskılanmayla birleşerek ABD enflasyonunu bir miktar daha gevşetmesi bekleniyor.
Piyasa beklentisi enflasyonun 7,1%’den 6,6%’ya gerileyeceği yönünde. Ancak bu bile Fed’in 2% hedefinden oldukça uzak. Son olarak Fed’in enflasyonla mücadele konusunda kararlı olduğu da görülmüştü.
Ancak çekirdek enflasyon sorun oluşturmaya devam ediyor. 6%’dan 5,7%’ye gerileme beklense de, bu veride araç satışları ve barınma giderleri gibi kalemlerin de destek sağlaması gerekiyor.
Verinin seyri, geçtiğimiz hafta ön plana çıkan 5% üzerindeki faiz ihtimallerinin kalıcılığı açısından önemli olabilir.
Ons Altın ABD Enflasyonunu Bekliyor
ABD’den TÜFE verisi beklenirken Ons Altın tarafındaki yukarı yönlü fiyatlama reaksiyonu dikkat çekmektedir. Psikolojik 1900 seviyesine bir adım daha yaklaşan kıymetli madenin Enflasyon verisi ile 1900 seviyesini destek noktası mı yoksa direnç noktası mı kabul edecek sorusuna cevap bulabilir. Fiyat açısından 1700 seviyesinden başlattığı yükseliş trendin alt noktası 1805 – 1825 bölgesi önemli olmakla birlikte Ons Altın ilgili bölge üzerinde pozitif görünümüne devam etmek isteyebilir. Bu düşünce ile 1915 ve 1966 bariyerlerine doğru trend hareketi izlenebilir. Özellikle 1870 seviyesi üzerindeki seyrin devamlılığı, zayıf tepki / güçlü trend temasını gündeme taşıyarak 1900 üzerindeki olası kalıcılığı güçlendirebilir. Aksi takdirde trend alt bölgesine doğru geri çekilme izlenebilir. Bu tür bir geri çekilme izlenmesi durumunda ABD Merkez Bankası Fed tarafından spesifik bir faiz değişikliği olmadığı müddetçe Altına yönelik pozitif trendin korunabileceği unutulmamalıdır.
Nasdaq’ta Düşüş Trendi Sürüyor
Nasdaq endeksi geride bıraktığımız hafta özellikle elektrikli araç üreten Rivian ve Tesla tarafında talep zayıflığı başlıklarına bağlı gelişmeler ile Fed’in sanılandan uzun süre yüksek faizde kalmasına neden olabilecek istihdam rakamları etkisiyle baskılanmayı sürdürdü. Önümüzdeki hafta ABD tarafındaki veri akışı, özellikle enflasyon rakamları ve Fed Başkanı Powell’ın konuşması takip ediliyor olacak.
Düşüş trendinde seyir sürerken, 20 ve 50 periyotluk üssel hareketli ortalamaların yakın takibi devam ediyor. Önümüzdeki süreçte bu ortalamaların desteklediği 11100 – 11450 direnci ve altında fiyatlamalar devam ettiği sürece aşağı yönlü görünüm güncel kalabilir. Düşüşlerde 10650 seviyesi sonrasında 10360 ve 9765 seviyeleri hedeflenebilir.
Olası toparlanmalarda 11100 – 11450 direncinin güncel kalması yeni baskıya neden olabilir. 11450 üzerindeki fiyatlamalar ve günlük kapanışlarda ise ana beklentinin yukarı dönmesinden çok, düzeltme hareketinin ne kadar genişleyebileceği izlenebilir. Çünkü hedeflenebilecek 11930 ve 12200 dirençleri, aynı zamanda 200 periyotluk üssel hareketli ortalamanın desteklediği daha uzun vadeli düşüş trendi içinde yer alıyor.
Yılın ilk haftasında; Dolar endeksinin yukarı yönlü hareket etmesi, EURUSD paritesinin bir miktar aşağı yönlü hareket etmesine olanak tanıdı. Haftaya 1,0697 seviyesinden başlayan parite, analiz hazırlanırken 1,0491 seviyesinde işlem görmektedir. Önümüzdeki haftada Fed Başkanı Powell’ın konuşması, ABD TÜFE verileri ve Michigan tüketici hissiyatı parite üzerinde olası etkileri nedeniyle takip edilebilir.
Enflasyon Paritede Belirleyici Olabilir
EURUSD paritesini orta vadeli grafiğini incelediğimizde, Fibonacci 50% ve 61,8%'lik düzelte bölgelerinin belirlediği 1,0515 – 1,0745 bölgesini takip etmekteyiz. Parite 21 peiryotluk üssel hareketli ortalamanın desteklediği 1,0515 - 1,0600 desteği üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü görünüm ön planda olabilir.
Pozitif yönlü beklentinin pekişebilmesi için 1,0745 seviyesi üzerinde kalıcı fiyatlamaların görülmesi gerekebilir. Gerçekleşebilecek toparlanmalarda 1,0785 ve 1,0860 seviyeleri ile karşılaşılabilir. Bu aşamada 1,0745 seviyesinin tutumu, yükseliş beklentisinin devamlılığı açısından takip edilebilir. 1,0745 seviyesi üzerinde olası kalıcılık yükseliş isteğini pekiştirebilir, aksi halde bu seviye yukarı yönlü hareketleri baskılama potansiyeli barındırabilir.
Negatif yönlü beklentinin ön plana çıkabilmesi için 1,0515 seviyesi altında kalıcı fiyatlamalara ihtiyaç duyulabilir. Olası geri çekilmelerde 1,0440 ve 1,0350 seviyelerine doğru fiyatlamalar izlenebilir. Bu esnada 100 periyotluk üstel hareketli ortalamanın desteklediği 1,0350 seviyesinin tutumu, düşüş isteğini sınırlandıran bir görünüm çizebilir.