Enerji Piyasasında Son Durum – 2: Arz Sorunu ve Yükselen Fiyatlar
Rusya – Ukrayna savaşı nedeniyle arzda yaşanan ve artması beklenen, alternative tedarik yöntemlerinin de yakın zamanda çözülemeyeceği sorunları ortaya çıkardı. Konuya ilişkin ayrıntıları bir önceki raporumuzda paylaşmıştık. İncelemek için tıklayınız.
- Ortalamanın altındaki stoklar ve doğalgaz fiyatı
ABD’de doğalgaz stokları 5 yıllık ortalamanın altında kalmaya devam ediyor. Hatta stok miktar son 5 yılın en alt sınırına yakın seyrediyor. Mart dönemi sonrası genelde stoklarda artışın başlaması bekleniyor. Stoklar son yıllarda mevsimsel karşılaştırmalarda daha dip bölgelerde birikmeye başlarken, jeopolitik gelişmeler son dönemde fiyatı canlı tuttu.
Grafikte doğalgaz fiyatının son dönemde yaşadığı sıkışma görülebilir. Rusya gündemine rağmen fiyat henüz 4,716 – 4,918 bariyerini kıramadı. Önümüzdeki süreçte bu bariyerin tutumu yön arayışı için önemli olabilir.
4,716 – 4,918 bariyerinin güncel kalması 4,388 ve 4,081 seviyelerine yönelik fiyatlamaları destekleyebilir. Gerilimin devam etmesi halinde, talepte mevsimsel olarak beklenen zayıflamaya rağmen fiyat 4,716 – 4,918 bariyerini zorlayabilir. Bu direncin kırılması ve bölgede gerçekleşebilecek günlük kapanışlar, yakın zamanda olduğu gibi 5,156 ve 5,393 seviyelerinin gündeme gelmesine neden olabilir.
- Biden’ın rakibi: Yüksek benzin fiyatı
Biden yönetimini en çok zorlayan sorunlardan biri yüksek akaryakıt fiyatları. Bu nedenle uzun süredir OPEC+’ya üretimi kararlaştırılan kademeli artışlardan daha fazlasını yapma yönünde baskı yapsalar da, şimdiye kadar başarılı olamadılar. Üzerine Ukrayna savaşının da eklenmesiyle benzin fiyatları yeni zirveler gördü. Biden hem siyasi yönde kredi kazanmak için, hem de enflasyonun baskılanması için benzin fiyatlarını düşürmek istiyor. Ancak stratejik petrol rezervlerinin serbest bırakılması sadece o günü kurtarıyor.
Benzin fiyatı 3,5300 direncinde baskılansa da, grafikte görüleceği gibi önceki dönemdeki maraton nedeniyle yukarı yönlü görünüm küçük düzeltmelerle bozulabilecek durumda değil. Kısa vadeli görünüm bu tür agresif yükselişler sonrası sıkça değişebilir. Ancak günlük grafikte 2,7900 desteği üzerinde görünüm pozitif olarak yorumlanabilir.
Öte yandan yükselişi kısa süre bastıran 2,9200 – 3,0700 bölgesi artık destek olduğu için, bu bölge üzerinde ivmenin korunma potansiyeli oluşabilir. 3,6300 direnci 2008 zirvesi olarak izlenebilir. Sonrasında ise 4,0000 direnci, savaşın uzaması halinde gündeme gelebilir.
- Kalorifer yakıtı: Mart ve Rusya etkileri
Rusya etkisi kalorifer yakıtı fiyatında da başrolü oynuyor. Buna ek olarak damıtılmış yakıt stokları 5 yıllık ortalamanın oldukça altında seyrediyor. Bu durum 5 yıl boyunca da kademeli şekilde pekişti. Önümüzdeki süreçte ısınma talebi, yani Mart etkisi ve Ukrayna savaşı önemli başlıklar olarak takip edilecek.
3,8400 direncinin sorgulanması ardında geri çekilme olsa da, benzin fiyatına benzer şekilde önceki dönem maratonu yukarı yönlü görünümün ufak çaplı düzeltmelere karşı dayanıklı hale gelmesine yol açıyor.
Önceki dönemde oluşan 3,0000 direnci yeni destek olarak takip ediliyor. 3,0000 – 3,2100 desteği üzerinde ivme koyunma potansiyeli oluşabilir. Bu da tekrar 3,8400’e, kırılması durumunda da 4,0200 – 4,1600 bölgesine yönelik hareketleri destekleyebilir.
3,0000 desteği altındaki olası günlük kapanışlarda ise 2,4000 – 2,6000 bandına yönelik fiyatlamalar gündeme gelebilir.