Akıllı Para Ne Yapıyor
19 Temmuz 2016
Dünya piyasalarında büyük fonların ve yatırımcıların, yani akıllı paranın finansal varlıklarda taşıdıkları pozisyonları ve bir nevi beklentilerini, haftalık olarak açıklanan açık pozisyon raporları ile görebiliyoruz. Bu raporlar sayesinde işlemcilerin genel olarak, ilgili ürünlerdeki algısını da inceleme fırsatı buluyoruz.
EURUSD
Küresel piyasalarda genel anlamıyla risk iştahında toparlanmanın yaşandığı bir dönemdeyiz. Özellikle BREXIT sonrası FED faiz artırım ihtimalinin bu yıl için kalmaması, ABD Doları aleyhine algıda etkili oluyor. Fakat yine aynı gelişmenin Euro bölgesi için negatif baskılar yaratması ise, Avrupa Merkez Bankası’nın gevşek ve genişleyici para politikasını devam ettirme ihtimalini güçlendiriyor. Bunun sonucu olarak da büyük spekülatörler EURUSD net satış yönünde hareket etmeyi tercih ediyorlar. Mart-Mayıs döneminde etkili olan hareketin ardından, Temmuz ayının başlaması ile tekrar net satış pozisyonları hızlı şekilde artmaya başladı. Öyle ki sadece son iki haftada 3,5 milyar USD değerinde yeni satış pozisyonları eklendi. Güncel olarak 12 Temmuz itibariyle toplam net satış pozisyonu büyüklüğü ise 12 milyar USD düzeyini geçmiş bulunuyor. Bu hafta Perşembe günkü ECB toplantısı ve ilerleyen süreçte Euro lehine bir gelişme olmadıkça, spekülatif pozisyonlarda mevcut resmin değişme ihtimalinin zayıf olduğu belirtilebilir.
USDJPY
Temmuz ayına Japonya’da yapılan parlamento seçiminin yansımaları ile başlayan Yen, iktidardaki Abe hükümetinin gücünü artırmasının etkilerini fiyatlamaya devam ediyor. Ancak bu noktada özellikle geçen haftanın ikinci yarısında etkili olan fiyat hareketinin, mevcut rapordaki rakamlara yansımadığını söylememiz gerekebilir. 12 Temmuz dahil olan işlemleri kapsaya raporda Yen net alış pozisyonlarının bir miktar gerilediğini görüyoruz. Spekülatörler 5-12 Temmuz haftasındaki işlemleriyle Yen net alış pozisyonlarını 5,7 milyar USD civarına indirdi. Sene başından beri güvenli liman algısında öne çıkan Yen talebinin, Japonya’da seçimden güçlenerek çıkan Abe hükümetinin teşvik programına dönük beklentilerle nasıl şekilleneceğini ise takip edeceğiz.
GBPUSD
Brexit ardından yaşanan hızlı değer kaybı ile küresel piyasalarda gündeme oturan GBPUSD paritesinde, spekülatörler ilk haftaki bekleme modunu geçen hafta itibariyle geride bırakmışa benziyorlar. Güncel işlemlerin dahil olduğu 12 Temmuz tarihli raporda, spekülatörlerin tekrar net satış tarafında güçlendiğini görüyoruz. Bir önceki haftaya göre yaklaşık 800 milyon USD artış kaydeden net satış pozisyonları böylece 4,8 milyar USD civarına ulaştı. Her ne kadar grafikte yer alan şekliyle lot bazında incelediğimizde, gelinen seviyeler Haziran ayındaki tarihi düşük noktalara yakın olsa da; Sterlinde yaşanan %10 civarı düşüş nedeniyle pozisyon büyüklüğünün bu noktaya yaklaşmadığını belirtebiliriz. Piyasa beklentisi aksine geçen hafta faizlerde değişiklik yapmayan İngiltere Merkez Bankası kararı sonrası, Sterlin işlemcilerinin algısının nasıl şekillendiğini ise önümüzdeki hafta inceleyebileceğiz.
HAM PETROL
Mayıs ayının ikinci yarısıyla başlayan ve düzenli olarak gerileyen spekülatif net alış pozisyonlarının bir süredir uyarı sinyali verdiğini geçmiş raporlarımızda belirtmiştik. Nitekim spekülatör ilgisinin azalmaya devam etmesinin sonucu da fiyatlara yansımaya başladı. Kısa sürede 50$ seviyesinden 45$ düzeyine gerileyen petrol fiyatları bu durumu açıklıyor. Mayıs ayındaki 375,000,000 varil civarında oluşan zirvenin ardından net alış pozisyonlarının azalmaya devam ettiğini söyleyebiliriz. Geçtiğimiz hafta yani 5-12 Temmuz itibariyle 295,000,000 varil düzeyine gerileyen net alış pozisyonları, benzer algının devam etmesi ve petrol talebinin azalması olarak yorumlanabilir.
ALTIN
Yılbaşından bu yana spekülatörlerin getiri arayışında ön planda olan Altın, küresel belirsizliklerin de gündemde kalmasından faydalanmaya devam ediyor. Ocak ayından beri yaklaşık %30 değer kazanan altın, piyasa algısının değişmemesine paralel hareketini koruyor. Özellikle Brexit endişelerinin yarattığı hareketle Haziran ayında yoğun spekülatif alışlar görülen emtia, Temmuz ayına ise biraz daha sakin başladı denebilir. Güncel rakamları gördüğümüz 12 Temmuz tarihli raporda net alış pozisyonları 40milyar $ civarında kaydedildi. Bu seviyeler emtia için tarihi en yüksek net alış pozisyonları olmayı sürdürüyor. Hem getiri arayışı hem de küresel belirsizliklerin devam etmesi, spekülatörlerin emtiaya olan talebini canlı tutuyor diyebiliriz.
NOT: Raporda yer alan net alış/satış pozisyon rakamları, ilgili finansal varlığın kontrat büyüklüğüne göre hesaplanan değerleri ifade etmektedir. Grafiklerde sunulan rakamlar her bir varlık için lot büyüklüğündedir.