FOREX PİYASASI
Haftanın ilk işlem gününde Dolar endeksi gerilerken, ABD endeks vadeli işlemleri de kayıp yaşadı. Asya ve Avrupa endeksleri ise pozitif seyretti. ABD ile Çin arasındaki gerilime dair daha fazla netlik beklenirken, bu süreçte Asya ve Avrupa şirketlerinin daha seçilir hala geldiği kanısı güçleniyor.
ABD Çin dışındaki ticaret ortaklarıyla görüşmelerine dair iyimser mesajlar vererek pozitif algıyı canlı tutsa da, piyasalar Çin ile ilgili de ilerleme bekliyor. ABD Başkanı Trump, Pazar günü yaptığı konuşmada Çin Devlet Başkanı ile görüşme planlamadığını açıkladı. Ancak Trump, ticaret koşullarının iyileştirilmesi için Çin’e uygulanan tarifelerde iyileştirme sağlanabileceğini de belirtti.
OPEC+ üretimi Haziran ayında da günlük 411 bin varil artırma kararı vererek, küresel arzın fazla oluşturacağı kanısını güçlendirdi. Bu da petrol fiyatlarının haftaya kayıpla başlamasında etkili oldu. Hafta ortasında, Trump’ın sıkça eleştirdiği Fed, para politikası beyanatını gerçekleştirecek. Banka’nın değişiklik yapması beklenmezken, Haziran toplantısına ilişkin bulanık görünümü ne kadar netleştireceği merak konusu.
Petrol vadeli işlemleri, yeni haftaya OPEC+’nın Haziran ayında üretimi günlük 411 bin varil daha artırma kararı ardından düşüşle başladı. Ancak ABD ile Çin arasında ilişkilerin iyi yönde ilerleyebileceği beklentisi gölgede kalmasına karşın kayıpların sınırlanmasında etkili oluyor.
ABD doğal gaz vadeli işlemleri geride bıraktığımız hafta gerileyen üretim ve sıvı doğal gaz ihracatına olan güçlü talepten destek alarak 20%’nin üzerinde kazanım sağlamasının ardından yeni haftaya kazanımlarını koruyarak başladı.
Piyasalar Çin ve ABD ilişkilerine dair iyimser gelişmelere henüz temkinli yaklaşıyor. Dolardaki zayıflığa karşılık, ons altın haftaya yükselişle başladı. Kazanım 2,5%’i geçerken, gümüşte yükseliş 1%’i aştı. Bakır 1,4% kadar değer kazandı.
Platin ve paladyum yeni haftaya sırasıyla 0,1% ve 1,5% civarında yükselişle başladı.
Soya fasulyesi vadeli işlemleri yeni haftaya ABD – Çin ilişkilerine dair bekleyişin hakim olmasıyla önceki haftaki hareket alanında seyrini sürdürdü.
Buğday vadeli sözleşmesi ABD’de ılımlı hava tahminleriyle birlikte güçlenen üretim görünümü fiyatın baskılanmasında etkili oluyor.
Pamuk vadeli kontratı zayıf talep görünümü ile kararsız bir seyir izlese de, ABD – Çin ilişkilerine dair iyimserliğin fiyatı destekleme potansiyeli takip ediliyor.
Şeker vadeli işlemleri Brezilya arzına yönelik beklentilerin güçlenmesiyle sert kayıplar yaşamasının ardından gün içinde sınırlı toparlanma gösterdi.
Kakao vadeli sözleşmesi zayıf talep ve iyileşen üretim görünümü ile birlikte kayıplar oluşmasının ardından yeni haftaya sınırlı toparlanma ile başladı.
Mısır vadeli kontratı yeni haftaya kayıplarını genişleterek başladı.
ABD Tarım Bakanlığı İhracat Denetimleri (5 Mayıs Pazartesi)
ABD Enerji Bilgi Dairesi Kısa Vadeli Enerji Görünümü Raporu - STEO (6 Mayıs Salı)
Amerikan Petrol Enstitüsü Haftalık Ham Petrol Stokları (6 Mayıs Salı)
ABD Enerji Bilgi Dairesi Haftalık Ham Petrol Stokları (7 Mayıs Çarşamba)
Fed Para Politikası Beyanatı (7 Mayıs Çarşamba)
ABD Tarım Bakanlığı Net İhracat Satışları (8 Mayıs Perşembe)
Baker Hughes Sondaj Kuyusu Sayısı (9 Mayıs Cuma)