FOREX PİYASASI
Asya seansından itibaren endeksler ABD ile Çin arasında daha ılımlı bir tablo oluşacağı iyimserliği ile yükseldi. Çin Ticaret Bakanlığı, dün yaptığı açıklamada ABD ile ticaret görüşmeleri ihtimalini değerlendirdiklerini ifade etmişti. Ancak Pekin tarafının, önce tek taraflı tarifelerin kaldırılmasını talep ettiği de hatırlatıldı.
Avrupa endeksleri ve ABD endeks vadelileri bu gelişmelerle birlikte pozitif seyretti. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,20% bölgesinde seyrediyor. Dolar endeksi ise gün içinde kayıplarını öne çıkardı.
ABD’de özel sektör istihdamındaki artış ve 1. çeyrek büyümesinin beklentileri karşılayamaması ardından bu kez tarım dışı istihdam verisi izleniyor olacak. Konuya ilişkin raporumuza aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz;
Fed Yol Haritasında Gözler ABD İstihdam Verilerinde
Petrol vadeli işlemleri Çin’in ABD ile müzakerelere yeşil ışık yakmasıyla birlikte artan risk iştahıyla Cuma sabahına kadar yükselmesinin ardından, günün büyük kısmında kar satışına maruz kaldı. Bu düşüş şu ana kadar teknik düzeltme olarak takip ediliyor. Yine de risk iştahındaki bu hızlı değişime neden olan gündemi sabırlı takip etmekte fayda var. Trump’ın söylemleri hızlı şekilde değişebiliyor.
ABD doğal gaz vadeli işlemleri hafta başındaki etkili yükseliş, sonrasında ise gerileyen üretim ve artan ihracat talebinin desteğiyle haftalık kazanımını 17%’nin üzerine çıkardı. Yaklaşık bir aylık hareket değerlendirildiğinde hala düzeltme alanında seyir devam etse de, kısa vadede yukarı yönlü görünüm şimdilik pekişmiş durumda.
Ons altın vadeli işlemleri ABD – Çin görüşmelerine ilişkin iyimserliğin güvenli liman ihtiyacını azaltmasına karşın gün içinde yükseldi. Haftalık bazda kayıp görülmeye devam ediyor. Gün içindeki yükselişte ise temkinli yaklaşımın somut gelişme olmadan bırakılmama ihtiyacı etkili olabilir. Gümüş de yükseliş eğilimi gösterdi. Bakır 1%’in üzerinde kazanım sağlasa da, haftalık bazda 3% üzerinde kaybını sürdürdü.
Platin ve paladyum gün içinde yükseliş eğilimi gösterirken, geçtiğimiz haftaya kıyasla sınırlı pozitiflik sağlayabildi.
Soya fasulyesi vadeli işlemleri Çin’in ABD ile müzakerelere açık olabileceği sinyali vermesinin ardından gün içinde yükseliş eğilimini öne çıkardı.
Buğday vadeli sözleşmesi ABD’nin önemli üretim alanlarındaki hava koşullarının üretim görünümünü iyileştirmesi ile baskılanmasının ardından, ABD – Çin görüşmelerine ilişkin iyimserlikle gün içinde kayıplarını toparlama çabası gösterdi.
Pamuk vadeli kontratı ABD ile Çin’in ticaret görüşmelerine başlayabileceği iyimserliği ile gün içinde 1%’in üzerinde toparlanma sağladı.
Şeker vadeli işlemleri Brezilya üretimine ilişkin iyimserlikle kayıplarını Cuma günü de sürdürdü.
Kakao vadeli sözleşmesi talep görünümündeki zayıflık ve Fildişi Sahili üretimine ilişkin kaygıların azalması ile haftalık kaybını derinleştirdi.
Mısır vadeli kontratı gün içinde görece dengeli bir seyir izledi.
ABD Tarım Bakanlığı İhracat Denetimleri (2 Mayıs Cuma)
ABD İstihdam Verileri (2 Mayıs Cuma)
Baker Hughes Sondaj Kuyusu Sayısı (25 Nisan Cuma)