Resesyon Endişesi mi ve Yavaşlayan Enflasyon mu: Fed’in İndirim Gerekçesi İçin Önemli Veri Akışı
ABD’de geçtiğimiz ay açıklanan tarım dışı istihdam verisine kadar yoğunlukla tartışılan konu, Fed’in enflasyonda yavaşlama beklentileri karşılığında hizmet enflasyonundaki katılığa ne kadar odaklanacağı, 25 baz puanlık faiz indirimini ne zaman gerçekleştireceğiydi ki bu da Eylül ayına odaklı bir konuydu. Ancak Temmuz ayına ilişkin istihdam rakamlarıyla birlikte tetiklenen resesyon endişesi, hala devam etmekte olan bazı ihtimalleri ortaya çıkardı. Bu ihtimaller, Fed’in önceden tahmin edilene göre daha hızlı ve yoğun faiz indirim patikasına girebileceği şeklindeydi. Her ne kadar istihdam verisinin yarattığı panik havası daha sakin bir ortama dönse de, bu ihtimallerin fiyatlaması hala var.
Piyasalarda vadeli işlemler ve swap piyasalarının hareketlerine göre hesaplanan ihtimal dağılımlarına bakıldığında, kabaca üçte ikilik kesimin 18 Eylül’de 25 baz puanlık indirimi öngördüğü izleniyor. Geri kalan kısım ise 50 baz puanlık indirim öngörüsünde. Bu 50 baz puanlık indirim öngörüsünün, daha önceki dönemde gündeme çok az gelmesi nedeniyle resesyon endişesi kaynaklı olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Hatta 25 baz puanlık ihtimal içerisindeki katılımcıların bile bir kısmının bu görüşe sahip olduğu düşünülebilir. Bu görüşün ağır bastığı bir faiz indirimi, ekonominin baskılanacağı zeminine oturduğu için çok da piyasa dostu bir senaryo olarak görünmüyor. Ancak verilerin resesyon endişesini azaltması, baskılanan enflasyon gerekçesini öne çıkararak daha ılımlı bir tablo oluşturabilir. Bu nedenle de bu hafta yoğun olan, haftaya da enflasyon ile son bulacak veri akışı yakından izleniyor olacak.
Tarım Dışı İstihdam ve Ortalama Saatlik Kazançlar
Tarım dışı istihdam Temmuz ayında 114 bin artışla beklentinin altında kalmış ve istihdam piyasasındaki bu hızlı soğuma da resesyon endişesini öne çıkarmıştı. Piyasa beklentisi 160 – 170 aralığında bir artış tahminini gösteriyor. Bu beklentinin karşılanması, eski düzeylere dönen artış hızıyla piyasaların sakinleşmesini ve zayıflayan enflasyona odaklı bir politika izleneceği beklentine katkı sağlayabilir.
Yukarıdaki tabloda güncel istihdam artışı beklentisi görülebilir. Bunun 136 binlik kısmının özel sektör, 28 binlik kısmının kamu sektörü tarafından sağlanması bekleniyor.
Temmuz paniği öncesine kadar yüksek seyri nedeniyle özellikle odaklandığımız ortalama saatlik kazançların Ağustos ayında tekrar ivme kazanması bekleniyor. Aylık artış beklentisi 0,3%, yıllık ise 3,7% düzeyinde. Ancak bunun Eylül toplantısına ilişkin indirim beklentilerini değiştirmesini beklemiyoruz.
ADP Özel Sektör İstihdamı
ADP’nin açıkladığı 122 binlik özel sektör istihdam artışı, yılın en düşük seviyesini işaret ederek, Temmuz ayı için tarım dışı istihdam verisi öncesi endişeleri artırmıştı. Ücret artış hızının da aynı dönemde yavaşladığı görülmüştü. Tarım dışı istihdamına benzer şekilde, özel sektör istihdamının da artış hızını tekrar yükseltmesi bekleniyor. Analist tahminleri 145 binlik artışı işaret ediyor.
JOLTS İş İlanları
ABD’de toplam iş ilanı sayısı yükselen faiz ortamının etkisiyle uzun süredir gerilerken, Mayıs – Haziran döneminde tekrar 8 milyonun üzerine tırmanmıştı. Buna en çok katkıyı konaklama ve gıda hizmetleri sağlarken, iş ilanının en çok azaldığı kesimi dayanıklı mal üretimi kanadı oluşturmuştu. İş ilanlarının dengeli bir seyir izlemesi Eylül toplantısı ve yıl sonu faiz beklentileri için etkili olmayabilir. Ancak düşüş trendinin devam edip etmemesi veya ilan sayısının kayda değer şekilde hızlanması ekonomiye ilişkin görüşleri etkileyebilir. Piyasa beklentisi toplam ilan sayısının sınırlı gerileme ile 8 milyon 100 bin olacağı yönünde.
ISM Hizmet PMI
ABD’de ISM hizmet PMI verisi, sektör aktivitesinin Nisan ve Haziran ayındaki aksaklıklar dışında genişleme eğilimini yüksek faiz seviyelerine rağmen korumuştu. Bir süredir daralan istihdam kalemi Temmuz ayında genişleme göstermiş, buna fiyat ve yeni sipariş kalemleri de eşlik etmişti. Bu tablo ile birlikte ISM Hizmet PMI Temmuz’da 51,4 puan olarak açıklanmıştı.
ABD’de hizmet sektörü ekonominin belkemiği durumunda. Dolayısıyla sektörün dayanıklı kalması resesyon endişelerinin sönümlenebilmesi açısından önemli. Analist tahminleri 29 Ağustos Perşembe itibariyle 50,9 düzeyinde. Sınıra yakın seyir nedeniyle verinin beklenti – sonuç ilişkisi yakından takip ediliyor olacak.
ISM İmalat PMI
ABD’de ISM imalat PMI, Mart ayından bu yana sürekli olarak genişleme eşiği olan 50 puanın altında oluşarak sektörde daralmayı işaret etti. Daralma hızı da yine Mart ayından bu yana artarak devam etti. Temmuz ayında PMI 46,8 olarak Kasım 2023’ten bu yana en düşük aktivite daralmasını da göstermiş oldu. Hizmet sektörü dayanıklı kalsa da, imalat aktivitesinin seyri pek parlak görülmüyor. Ancak analist tahminleri, PMI’ın Ağustos’ta 47,8 puana ulaşarak en azından daralma hızının yavaşlayabileceği yönünde.