ABD İstihdam Verileri: ADP Sonrası Gözler Tarım Dışı İstihdamda
Dün Fed Başkanı Powell Avrupa Merkez Bankası’nın düzenlediği bir panelde açıklamalar yaptı. Powell enflasyonun son dönemdeki seyri hakkında ılımlı konuşsa da temkinli duruşu elden bırakmadı. Powell, hala yeterli kanıt ihtiyacını yineledi ve istihdam piyasasına dikkat çekti. İstihdamdaki güçlü seyrin, faiz indirimi konusunda aceleci olmama lüksünü sağladığını belirtti. Bu da istihdam verilerine daha odaklı bir değerlendirilme yapılmasına olanak tanımış oldu. Tabi istihdam verisinde sadece gelir sahibi kişi sayısını incelemiyoruz. Bu veriler altında gelir artış hızını da ölçerek, harcanabilir gelirdeki değişimleri ölçmeye de çalışıyoruz.
ADP bugün Haziran ayına ilişkin özel sektör istihdam verilerini açıkladı. Aşağıdaki tabloda son 12 aylık görünüm görülebilir.
Özel sektör istihdamı hesaplamalara göre Haziran’da 150 bin artarken, ücret artış hızları birer puan düşerek beklenti altında kalan veriye destek verdi. Özellikle dikkat ettiğimiz aynı işe devam edenlerin ücretlerindeki artış hızı uzun süreden beri ilk kez 5%’in altına geriledi. Aslında bu durum Fed’in faiz indirimini bekleyen kesim için iyimser bir tablo sunsa da, hem istihdam artış hızı, hem de ücret artış hızı teori olarak hedeflenen 2% enflasyon için hala güçlü. Ancak bu şu anki faiz düzeyinin etkinliğini de gösteriyor olabilir.
Bu veri sonrasında gözler Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisine çevrildi. Bu veriyle ilgili son 12 aylık seyri ve Haziran ayı beklentilerini aşağıdaki grafiklerde görebilirsiniz.
Tarım dışı istihdam son 12 aylık dönemde ortalama 230 bin civarı artış gösterdi. İlk grafikteki gri çizgide görülebileceği gibi, Mayıs ayında 272 bin artış görülmüştü ve Haziran beklentisi 189 bin civarında bulunuyor. Önceki aya kıyasla ılımlı bu beklentinin altında gelebilecek artışlar kısa vadede iyimserlik oluşturarak doları baskılama potansiyeline sahip. Ancak, beklentiden çok uzaklaşamayan istihdam artışları Fed’in görüşünü değiştirmekte zorluk yaşayabileceği için kısa vadeli fiyat hareketlerinin kalıcı olma ihtimali düşük olabilir. Burada diğer risk ise beklentinin üzerinde artış yaşanması. Bu durumda risk iştahında düşüş, dolarda yükseliş ve karşıt varlıklarda baskılanma görülebilir.
Ücret artış hızı için ise psikolojik olarak önemli bir eşiğin kırılması bekleniyor. İkinci grafikte görüleceği gibi, Haziran ayında ücret artış hızının yıllık bazda 3,9%’a gerilemesi ve pandemiden bu yana en düşük seviyeye ulaşması bekleniyor. Bu ılımlı bir tablo sunsa da, aylık ücret değişim beklentisi olan 0,3% hala mütevazi bir tablo sunmuyor. Yine de beklenti – sonuç ilişkisi için rapor sonrası bilgileri değerlendirmekte fayda var.
ADP ve Cuma günü verileri arasında çok güçlü bir korelasyon olacağını düşünerek hareket etmek riskli olabilir. Ancak ADP verisinin Cuma günü beklentilerin güncel durumunu şekillendirdiği de bir gerçek. Ek olarak tarım dışı istihdam için özel sektör istihdamının 160 bin civarında katkı sağlaması bekleniyor ki bu da bugün açıklanan veriden çok uzak bir tablo sunmuyor.
Özetle ADP verisi ılımlı bir tablo sunsa da, hala Fed için yeterli kanıt sınıfına dahil edilmeyebilir. Ücret artışı hızındaki yavaşlama da buna dahil. Cuma günkü veriler de beklentileri karşıladığı takdirde aynı statüde kalabilir. Dolayısıyla veri sonucunun beklentileri ne kadar karşıladığı önemli olabilir. Enflasyon beklentileri üzerindeki etkisi nedeniyle ortalama saatlik kazanç verisinin de dikkatli şekilde takip edilmesi gerekiyor.