TCMB Başkan Değişikliği Sonrası Genel Değerlendirme
9 Haziran 2023 tarihinde göreve başlayan TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan son dönemde ailesi üzerinden medyada yer alan haberler sonrasında 3 Şubat 2024 tarihinde sosyal medya hesabından paylaştığı mesaj ile gündemimizi meşgul etti. Söz konusu paylaşımında görevden affını isteyen Erkan’ın şahsi bir konu üzerinden bu aksiyonu alması, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in sürece ilişkin hızlı reaksiyonu piyasalar üzerinde karamsar bir etki bırakmasının önüne geçebilmek adına olumlu okumaktayız. Sayın Şimşek’in önerisi doğrultusunda atanan Dr. Fatih Karahan’ın 4 Şubat tarihinde verdiği mesajda “Enflasyon, hedefimizle uyumlu seviyelere gerileyene kadar gereken parasal sıkılığı korumakta kararlıyız” vurgusu başkan değişimine karşın politika değişikliğine yer yok stratejisi ile mevcut olumlu süreci desteklemektedir. TCMB'ye yeni başkan atanması sonrasında Morgan Stanley, HSBC, JP Morgan, Deutsche Bank gibi yabancı kurumların yer verdiği raporların geneli itibariyle mevcut politikanın devamlılığı ön planda olmakla birlikte içlerinden Deutsche Bank’ın TCMB’den 250 ya da 500 bps daha faiz artırımı beklemesi, JP Morgan’ın ise TCMB Başkanın görev süresinin uzun ömürlülüğüne ilişkin belirsizlik yarattığı vurgusu ayrıca dikkat çekmektedir.
TCMB yeni Başkan Karahan ile piyasalar açılışı öncesinde ilk hamlesi Türk lirası mevduat payının artırılması ve kur korumalı mevduattan Türk lirası mevduata geçişin desteklenmesine yönelik Zorunlu Karşılıklar oldu.
TCMB tarafında değişen başkan sonrasında herkesin en fazla dikkat ettiği konu ise piyasalar nasıl bir reaksiyon göstereceği olmuştur. Söz konusu sürece ilişkin en net görünüm hiç şüphesiz ki 8 Şubat Perşembe günü TCMB’nin yılın ilk enflasyon raporu sunumunda verilecek mesajlardadır. Hem yeni başkanın sunum yapacak olması hem de yılın ilk enflasyon raporu sunumu olması mevcut günün önemini daha da artırmaktadır. Burada yıl sonu enflasyon beklentisinde bir revize olacak mı, yıl içerisinde uzun bir süre faizlerin yüksek kalması (sabit faiz politikası) mı yoksa faiz artışları devam edecek mi sorusunun cevapları TL varlıkların seyri için önemlidir.
5 Şubat Pazartesi günü ise borsa açılış zamanına denk gelecek Ocak ayı enflasyon verisi de bu süreçte dikkatle takip edilecektir. Bilindiği üzere Ocak ayı maaş zamları ve ÖTV artışı gibi faktörlerle 2023 Ocak dönemine benzer bir yüksek enflasyon çıkma düşüncesi ön plandadır. Bu açıdan TL varlıklar için hareketli bir hafta başlangıcı izleyebiliriz.
Genel görünümde borsada yaşanılacak olası geri çekilmeleri trend içerisinde düzeltme / kar realizasyonu olarak görmekle birlikte temel hikayesi olan, uygun rasyolara / çarpanlara sahip ve fiyatı şişmemiş (teknik olarak alım fırsatını destekleyen) sektörlerin / şirketlerin avantajını koruduğunu söyleyebiliriz. TL çaprazlı paritelerde ise (USDTRY, EURTRY gibi) TL’deki değer kaybının devamlılığının kontrollü bir şekilde süreceğini düşünmekteyiz.
Teknik açıdan Bist100 için 13 ve 34 günlük ortalamalar (8055 – 8315 bölgesi), Dolar TL içinse 8 periyotluk Envelope göstergesi (30,10) üzerindeki pozitif seyir devam etmektedir.