Petrolün Yükselişi Fed’in Şahin Molası ve Petrol Fiyatlarının Oluşturduğu Risk
Haftanın biri takvim gelişmesi olmak üzere iki kritik gelişmesi bulunuyor. Bunlardan ilki hafta ortasında gerçekleşecek Fed para politikası beyanatı. İkincisi ise petrol fiyatlarında süregelen yükseliş. Bu yükseliş, Fed için son zamanlarda yoğunlaşan faiz artırım sürecinin sonlandığı beklentisini etkileyebilecek potansiyele sahip olduğu için dikkatli ve sürekli şekilde incelenmeli.
Fed için hafta başında hazırladığımız videoya aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz;
Fed’in Şahin Duruşla Faizi Sabit Bırakması Bekleniyor
Fed Başkanı Powell, Jackson Hole’de gerçekleştirdiği açıklamada enflasyonu yönetebilmek için ek faiz artırımlarına ihtiyaç duyulabileceğini belirtmişti. Aynı konuşmada Eylül toplantısında faizlerin sabit tutulabileceğini ve veri odaklı seyri sürdüreceklerini açıkladı.
Ancak Powell’ın konuşmaları ve veri akışını birleştirdiğimizde ortaya karışık bir tablo çıktı. 20 Eylül’de faizinde değişmeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Ancak Kasım ayı beklentisinde 30 – 40% arası değişen bir faiz artırım ihtimali söz konusu. Bunun için de 20 Eylül gelişmeleri ve 1 Kasım’da gerçekleşecek beyanata kadarki veri akışı önemli olacak. Ancak bu raporda daha çok petrol fiyatlarının enflasyonda yol açtığı risklere değineceğiz.
Fed beklentileri
Fed’in faizi sabit bırakırken, şahin mesajlar vermesi bekleniyor. Bunu birkaç şekilde yapabilir. Bunlardan biri projeksiyonlar;
Haziran ayında yayımlanan projeksiyonlarda yıl sonu faiz tahmini 5,6 bölgesinde bulunuyordu. Bunun değişiklik göstermemesini bekliyoruz-ki bu durum Fed’in faiz artırım döngüsünü sonlandırdığı senaryosunu tek başına değiştirmeyecek. Sadece enflasyonun maruz kaldığı risklere karşı güvenlik alanı görevi görebilir. Ayrıca enerji fiyatlarının yükselişi bu güvenlik alanını çok daha zorunlu hale getirebilir.
Fed’in enerji fiyatlarındaki seyri nasıl yorumladığı da projeksiyonlar ve faiz beyanatı dışındaki önemli maddeler arasında olacak. Çekirdek enflasyondaki katılığa rağmen bir düşüş trendi var. Ağustos ayı enflasyonu ise enerji fiyatlarının satış fiyatlarındaki etkisini göstermeye başladığını işaret etti.
Projeksiyonlardan devam edecek olursak büyüme tarafında yukarı yönlü bir güncelleme gelme ihtimali 3. Çeyrek beklentilerinin perakende satışların da sağladığı destekle kuvvetlenmesinin ardından artış gösterdi. Bu sürpriz olmayacaktır.
Manşet PCE tarafında enerji fiyatlarındaki seyrin nasıl yorumlandığını göreceğiz ve bu sadece Kasım ayı beklentileri için değil, 2024 için bile ipucu sunacak. Çekirdek PCE tarafında ise daha sınırlı bir güncelleme oluşabilir.
Özetleyecek olursak, Dolar fiyatlaması ve borsalardaki risk iştahı için Fed’in faiz kararından çok projeksiyonlarda ve açıklamalarda enerji fiyatlarındaki değişime nasıl yaklaşılacağı şahin – güvercin duruş değerlendirmesi için önemli olacak. Tartışılan tek konu bu olmayacak. İlk faiz indirimi için piyasaların öngördüğü dönem Haziran 2024. Fed sonrası bu tablonun ne yönde değişeceği de takip edilecek.
Petrol Kasım ayından bu yana en yüksek seviyelerinde
OPEC+’nın en güçlü iki üreticisi Suudi Arabistan ve Rusya’nın kesinti kararları arz sıkılaşmasını ön plana çıkararak petrol fiyatlarının Kasım 2022’den bu yana en yüksek seviyelere ulaşmasını sağladı. Bu fiyatların daha üzerindeki seviyelerin görüldüğü tarihler, ABD’de enflasyonun 8%’in üzerine çıktığı zamanlara tekabül ediyor.
Suudi Arabistan üretimini günlük 1 milyon varil, Rusya da ihracatını günlük 300 bin varil kısma kararını yıl sonuna kadar uzattığını açıklamıştı. Bu da petrolde tekrar 100 Dolarlı seviyelerin konuşulmaya başlanmasını sağladı. Ancak bu seviyelerin 2014-2015 döneminde enerji piyasasının en büyük riski haline gelen ABD üreticilerinin iştahını açabileceği de unutmamak gerekiyor. Fakat bu bir anda devreye girebilecek bir gelişme olmadığı gibi, takibi de sağlanabilir. Benzer borçlanma maliyetleri bulunmadığı için bu risk şimdilik daha düşük görünüyor.
Son dönemde güncellenen ve yakın dönemde takip edilecek bazı gelişmeler;
- OPEC, Uluslararası Enerji Ajansı ve ABD Enerji Bilgi Dairesi’nin arz açığı yorumları ve bunun 2023 sonundan itibaren ne kadar somutlaşacağı.
- ABD’de enflasyona neden olan enerji fiyatlarına karşı nasıl adımlar atılacağı,
- Panama Kanalı’nda kısıtlamaların derecesi ve süresi
- Libya’da yaşanan doğa felaketi sonrasında üretimin tekrar başlamasına rağmen istikrar sağlanıp sağlanamayacağı
- Kuzey Irak’tan Ceyhan’a tekrar sevkiyat başlayıp başlamaması durumu
- Çin talebi ile ilgili her türlü ipucu
- 4 Ekim’de planlanan OPEC Teknik Komite toplantısı
Petrol fiyatlarının seyri sadece ABD enflasyonu değil, Avrupa için de risk oluşturuyor. ECB faiz beyanatıyla şimdiki adımı geçti. ABD’de pas geçilmesinin Dolar endeksi için tek başına güçlü kar realizasyonlarına neden olma ihtimali düşük görünüyor. Ancak enflasyon ve enerji fiyatları hakkındaki görüşleriyle şekillenecek faiz beklentileri bu tabloda daha söz sahibi olabilir.
Aşağıda daha önceki raporlarımızda paylaştığımız haftalık periyottaki petrol grafikleri görülebilir. Boyalı alanların kırılması ile birlikte uzun vadeli görünüm yukarı dönerken, bu bölgelerin olası geri çekilmelerde destek olarak tutumları takip edilecek. Yukarıda ise ilk etapta ABD petrolünde 94, Brent petrolde 100 Dolar dirençleri izlenecek.