ABD Özel Sektör İstihdamında Sürpriz Artış
ABD’de Temmuz ayında özel sektör istihdamı 324 bin artış ile piyasa beklentisini (~190 bin) tekrar aştı.
İstihdam artışındaki ana kalem Haziran ayında olduğu gibi turizm ve eğlence sektörü oldu. Zayıflık oluşan kalem ise faiz artışına hassasiyeti nedeniyle imalat sektöründe oldu.
İmalat sektöründe 36 bin iş çıkışı olurken, turizm ve eğlence sektörü sezonun avantajıyla 201 bin istihdam sağladı.
Sağlanan istihdam seviyesine göre sınıflandırıldığında negatif etki eden kalem ise 500’den fazla çalışan bulunduran büyük işletmeler oldu. Bu şirketlerde 67 bin iş çıkışı gerçekleşti.
2023 yılının verilerine baktığımızda, gerek artış miktarı, gerekse önceki aya göre değişim yönü açısından ADP verisi ile BLS’nin açıkladığı tarım dışı istihdam değişimi arasında korelasyonun sağlıklı olmadığı söylenebilir.
Örnek verecek olursak, ADP özel sektör istihdamının Haziran ayında 497 bin arttığını açıklamıştı. BLS ise tarım dışı istihdamın aynı dönemde 209 bin arttığını açıkladı. Bunun 60 bini kamu istihdamı olduğu için, çekirdek veri olarak nitelendirebileceğimiz verinin 149 bin olduğunu söyleyebiliriz.
Öte yandan ADP ile BLS’nin açıkladığı ücret artışı rakamları arasında da oldukça dikkat çekici bir makas var. İş değiştirenlerin ücretleri yıllık bazda 10%’un üzerinde artarken, iş devamı sağlayanlarda bu oran 6%’nın üzerinde. BLS verisi ise son olarak yıllık bazda 4,4%’lük artışı işaret etmişti.
Fakat bu güçlü olmayan korelasyona rağmen, veri piyasalar üzerinde etkili olmayı sürdürüyor. Güçlü veri ardından Dolar endeksinde yukarı yönlü hareket pekişti ve endeks 7 Temmuz’dan bu yana en yüksek seviyesini test etti. Swap piyasaları faiz konusunda henüz etkili bir değişim sağlamasa da, tabi Fitch’in ABD kararının da olumsuz etkisini göz ardı etmemek gerekiyor, ABD endeksleri üzerinde baskı oluşmuş durumda.
Hafta içi açıklanan ISM imalat PMI verisi gerek manşet rakam, gerekse istihdam kaleminin daralmaya devam ettiğini gösterdi. Hizmet aktivitesinin dengeleyici rolü sayesinde Temmuz ayında tarım dışı istihdam artışının 200 bin civarında olması bekleniyor. Ortalama saatlik kazançların da aylık bazda 0,3% artışla yıllık olarak 4,4%’ten 4,2%’ye baskılanması bekleniyor.