Dolar Bazlı BİST 100 Performansları
Bu çalışmada BİST 100 şirketlerinin 3.Ç finansal sonuçları itibariyle alınan sonuçların yıllıklandırılmış performanslarını dolar bazlı değerlendirmeye alarak, geçen yıl eylül ayı başlangıcından itibaren dolar kurunda yaşanan artışla kıyaslayacağız.
Önemli bilanço kalemlerinde 01.09.2022 tarihinden bu yana yaklaşık 8,30 TL’den 18,60’lı rakamlara yükseliş yaşayan dolara karşı kıyaslamada bulunacağız. Yabancı ilgisinin uzun zamandır düşüş trendinde olduğu Borsa İstanbul’da olası yabancı ilgisinin artışı ile özellikle yabancı yatırımcıların dolar bazlı bakışında dikkat çekebilecek şirketleri tespit etmeye çalışacağız.
Aşağıda verilen tabloda 2022 3. Çeyrek finansal sonuçları açıklanan BİST30 şirketlerinin farklı kalemlerde gerçekleştirmiş oldukları dolar bazlı büyüme oranları ve yıllık fiyat performansı mevcuttur.
Tablo ve veriler incelendiğinde, birçok şirketin TL bazında zirvelerde olan 3 haneli yüzdesel büyüme ve getiri oranlarının burada sönük kaldığını görmek mümkün. Enflasyonun rakamlardaki köpük etkisinin dolar bazlı bakış ile arındırıldığında birçok şirkette büyüme ve fiyat performansında dolar yükselişinin gerisinde kaldığı görülmektedir.
Bu anlamda yatırımcıların daha önceki raporlarımızda da üzerinde durduğumuz enflasyon oranları ve dolar bazında büyüme sağlayabilen, hikayesi olan şirketleri tercih etmeleri sağlıklı olacaktır.
İncelemeye alınan 87 şirketten dolar bazında;
- 60 şirket ‘Net Kar’ büyüme pozitif
- 32 şirket ‘Özkaynak’ büyüme pozitif
- 71 şirket ‘Fiyat Performans’ pozitif
Tarafta devam ettirmektedir. Özellikle dolar bazlı özkaynak artışı yaşayan şirket sayısı sınırlı iken fiyat performansında çok daha fazla sayıda şirketin olması dikkat edilmesi gereken bir husustur. Yatırımcılar temel anlamda fiyat yükselişi anlamlandırılabilen finansal verileri güçlü şirketler ile dışarısında kalan şirketleri mutlaka ayırmalıdır. Özkaynak artışı güçlü ike fiyat performansında geride kalan şirketler incelenmeli. Seçici olmak kaydıyla makul çarpanlarda, geleceği olan sektörlerde faaliyet gösteren bu şirketlere yönelim daha sağlıklı olacaktır.
Bu filtre çerçevesinde MGROS, SOKM, NUGYO, AKFGY, JANTS, TUPRS, MAVI, ERBOS, BUCIM, PRKAB, KARTN, LOGO ve YATAS şirketlerinin özkaynak artışlarının fiyat performansına kıyasla geride kaldığı görülmektedir.
Bu filtrelemede incelemeye alınan şirketlerin temettü dağıtımı gibi özkaynaklara eksi değer yazılmasına karşın zararsız faktörlerin etkisi dahil edilmediğinden dolayı yalnızca bu filtreleme ile nihai sonuçlar aramak sağlıklı olmayacaktır. Ancak bu şirketlerin araştırılması ve üzerine çalışılmasıyla değer yaratan şirketlere ulaşılabilir. Araştırma üzerine bir fikir oluşturulabilir.