Altın ve Gümüşte Gündem: Ticaret ve Büyüme Belirsizliği
Altın ve gümüş tarife gündemi ile birlikte en çok hareket sağlayan varlıklar arasında yer alıyor. Özellikle altın ticaret geriliminin artmasıyla birlikte güvenli varlık talebinde öne çıkan enstrümanlardan oldu. Gümüş ise bu süreçte sanayi metali de olması nedeniyle büyüme endişelerine de bağlı olarak bazı dönemlerde negatif ayrıştı. Güncel olarak riske bakışı etkileyen başlıca küresel gelişmeleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Trump yönetiminin 2 Nisan’da açıkladığı kapsamlı tarifeler küresel ticarete ilişkin belirsizliği artırdı. Ancak şu ana kadarki süreçte Çin dışındaki ülkelerle müzakere sürecinin oluşması riskten kaçışı bir miktar da olsa azalttı. Son olarak da, Çin’in müzakerelere açık olabileceği sinyali gelmesi iyimserliği destekledi. Ancak henüz somut bir iyileşme olmaması nedeniyle altın kar satışı sonrası temkinli kalmayı sürdürdü.
- Tarife ve olası vergi politikaları doları zayıflatarak altını destekleyen diğer bir faktör oldu.
- Altını rekora götüren koşullardan birisi de enflasyon beklentileriydi. Bu hala güncelliğini korusa da özellikle başta Fed olmak üzere merkez bankalarının duruşuna ilişkin belirsizlik devam etmektedir. Bu açıdan özellikle Fed’in Mayıs ve Haziran toplantıları önem taşıyor.
- Ukrayna-Rusya, ABD-İran ve ABD-Yemen arasındaki ilişkiler riskten kaçışı etkileyen jeopolitik etkenlerdi.
- Nisan döneminin ortasına kadarki süreçte yatırım fonlarının altın alımları da maratonu desteklemişti.
Önümüzdeki süreçte ticaret müzakereleri ve jeopolitik gelişmeler yine belirleyici başlıklardan olacaktır. Ancak bunun yanı sıra ABD ekonomisin sağlığını gösterecek verilerde yakından takip edilecek başlıklardan olacak. 2 Mayıs Tarım Dışı İstihdam verisi ve 7 Mayıs Fed para politikası beyanatı yakın tarihte takip edilecek önemli gelişmeler olacak.
Haftanın önemli verilerden biri olan Tarım Dışı İstihdam verisine ilişkin raporumuza aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz;
Fed Yol Haritasında Gözler ABD İstihdam Verilerinde
Diğer yandan altın-gümüş rasyosu son yılların en yüksek seviyelerine ulaştı. Bunun başlıca sebepleri ABD-Çin arasında yaşanan ticaret geriliminde emtia fiyatları baskılanırken, ons altın güvenli varlık özelliğiyle bu baskıya karşın daha dirençli olması, gümüşün tersine fiyatını yükselten bir etken oldu. Diğer yandan ABD ekonomisindeki resesyon endişesi ve tarifelerin endüstriyel talepleri azaltacağı beklentisi, rasyonun yükselmesine neden olan bir diğer faktör oldu.
Dolayısıyla önümüzdeki süreçte tarifeler konusunda herhangi bir iyimser ilerleme rasyonun tekrardan tarihi ortalamalarına yakınsamasında etkili olabilir.
Teknik Görünüm
Ons altın, uzun süredir süren yükselişini tarifelerin oluşturduğu belirsizliğin müzakere yoluyla çözülebileceğine dair iyimser havanın artmasıyla ve dolar endeksinin değer kazanmasıyla baskı altında kalarak üst üste kayıplar yaşadı.
Ons altın, teknik açıdan değerlendirdiğimizde son zamanlardaki baskı ortamına rağmen 50 günlük üstel hareketli ortalamanın sınırını oluşturduğu yükseliş trendinin güncelliğini koruduğunu görüyoruz. Söz konusu ortalamanın da bulunduğu 3113—3174 bölgesi üzerinde yukarı yönlü görünüm korunuyor. Yükselişlerde 3327 ve 3382 seviyeleri test edilebilir. Olası düşüşün devam edebilmesi içim 3113 seviyesi altında günlük kapanışları görmekte fayda var. Bu durumda 3055 ve 2999 destekleri test edilebilir.
Sert yükseliş sonrası düşüşler şimdiye kadar %23,6 ve %38,2’lik düzeltme bölgesi olan 31,60-32,38 desteği ile sınırlı kaldı. Bu şekilde devam ettiği müddetçe 33,65 ve 34,45 seviyelerini test edebilir. Olası düşüşlerin devam edebilmesi için 31,60 seviyesi altında kapanışları görmekte fayda var. Bu durumda 30,96 ve 30,32 seviyeleri test edilebilir.