Yapay Zeka Trendinde TSMC: Üçüncü Çeyrek Beklentileri
Yapay zeka trendi sürerken, bu trend içerisinde yonga üreticileri dikkatleri üzerine çekiyor. Bu çerçevede; Nvidia, AMD, Intel, Qualcomm ve Samsung gibi rakipleri bulunan Taiwan Semiconductor Manufacturing Co’nun (TSMC), üçüncü çeyrekte yapay zeka trendine ışık tutabilmesi açısından ele alınacak ilk bilançolardan birini sunması bekleniyor. TSMC’nin 2024 yılı üçüncü çeyreklik döneme ait finansal sonuçlarını 17 Ekim günü sunacak.
Şirkete yönelik beklentileri ele almadan önce son çeyreklik performansını özetleyecek olursak;
TSMC, yılın ikinci çeyreğinde 20 milyar 817 milyon Dolarlık gelir üretti. Bu durum gelirin yıllık bazda %40 oranında büyüdüğünü gösterdi. Özellikle 2024 yılının ikinci çeyreği ve yılın ilk çeyreğinde gelir artış hızı yükselme eğilimindeydi. Üçüncü çeyreklik dönemde de gelirin yıllık büyüme hızının %35 oranında oluşarak, şirketin geçmiş dönemlerdeki performansının üzerine çıkması bekleniyor. Hem piyasanın hem de şirketin beklentilerine yazının devamından ulaşabilirsiniz.
Aynı dönemde şirketin brüt karı 11,069 milyar Dolar ile sonuçlandı. Gelirdeki yıllık bazda hızlanma, brüt karda da hissedildi. Bu durum, şirketin brüt kar marjındaki istikrarı sürdürmeyi başarabildiğine işaret etti.
Faaliyet karı 8 milyar 856 milyon Dolar oranında gerçekleşirken, yine gelirdeki hızlanmanın etkileri görüldü. Yine şirket faaliyet kar marjındaki benzer sonuçları elde etmeyi başardığından bahsedilebilir.
Net kar 7,715 milyar Dolar ile yıllık bazda %38 oranında artış gösterdi. Net kar marjı da son 4 çeyrektir açıklanan sonuçlarla benzer oranlarda sonuçlanarak, marjların korunduğunu gösterdi.
TSMC’nin gelir oluşturmasında en büyük payı, yüksek performanslı işlem yapan yongalar (HPC) ve akıllı telefonlarda kullanılan yongalar oluşturdu. İki segmentin payı, şirket gelirlerinin yaklaşık %85’ini oluşturdu. HPC gelirinin büyüme oranı ise çeyreklik bazda %28 oranında artış göstererek, şirkete önemli ölçüde katkıda bulundu. HPC, ağırlıklı olarak süper bilgisayarlarda ve bilgisayar kümelerinde kullanıldığını hatırlatmak gerekebilir.
Hem daha yüksek performans hem de daha düşük enerji harcayan düşük nanometreye sahip yongaların kullanımı artıyor. Bu durum TSMC için de geçerli. Şirketin piyasaya sunduğu 3 ve 5 nanometre boyutundaki yongaların gelirdeki payı artarken, geriye kalan boyuttaki çiplerin payı ya sabit ya da gerileme gösteriyor. 7 nanometre ve altındaki boyuttaki yongalar, toplam yonga gelirinin yaklaşık %67’sini oluşturdu.
Üçüncü çeyreklik döneme ait beklentiler kısmında hem şirketin hem de piyasanın beklentileri aşağıdaki gibi bulunuyor.
TSMC’nin belirlediği öngörülere göre; gelirin 22,4 ile 23,2 milyar Dolar aralığında oluşması bekleniyor. Brüt kar marjı için öngörü ise %53,5 – %55,5 aralığında oluşması yönünde bulunuyor. Faaliyet kar marjının da %42,5 – %44,5 aralığında gerçeklemesi bekleniyor.
Piyasa tarafındaki oluşan beklentileri daha ayrıntılı olarak ele aldığımızda;
Gelirin 23 milyar 302 milyon Dolar tutarında gerçekleşmesi bekleniyor. Bu durumda gelirin yıllık bazda %35 oranında artış göstermesi düşünülüyor. En yüksek beklenti 23,950 milyar Dolar iken en düşük beklenti 21,845 milyar Dolar düzeyinde bulunuyor.
Net karın 9 milyar 275 milyon Dolar seviyesinde oluşması öngörülüyor. Bu durumda net kar marjının %40 oranında gerçekleşmesi bekleniyor. En yüksek beklenti 9,732 milyar Dolar ve en düşük beklenti 8,590 milyar Dolar ile yer alıyor.
Hisse başı karın 1,79 Dolar ile sonuçlanması düşünülüyor. En yüksek beklenti 1,87 Dolar ve en düşük beklenti 1,65 Dolar seviyesinde bulunuyor.
Bu durumun yanında diğer kar ve marjlara değinecek olursak; bürt karın 12,780 milyar Dolar seviyesinde oluşması halinde %55 oranında brüt kar marjına işaret etmesi bekleniyor. Faaliyet karının 10,278 milyar Dolar ile sonuçlanması ve faaliyet kar marjının %44 oranında şekillenebileceği düşüncesi hakim.
TSMC Analizi
TSMC hisse fiyatını kısa vadede teknik açıdan değerlendirdiğimizde, hisse fiyatının 186,75 üzerinde seyre devam etmesi durumunda beklentimiz yükseliş yönündedir. Yukarı yönlü eğilimin devam etmesi halinde 192,25 – 193,75 aralığı ve 198,00 seviyeleri ile karşılaşılabilir. Bu aşamada 192,25 – 193,75 aralığının tutumu, pozitif yönlü beklentinin sürebilmesi adına izlenebilir.
Alternatif durumda, düşüş isteğinin hakim olabilmesi için, izlediğimiz seviye altında kalıcılığı görmek gerekebilir. Bu durumda 182,50 ve 179,00 destekleri gündeme gelebilir. Bu esnada 55 periyotluk üstel hareketli ortalamanın desteklediği 179,00 seviyesinin tutumu, düşüş isteğinin devamlılığı açısından etkili olabilir.