2024 1.Çeyrek Finansallarında Öne Çıkan SINAİ Şirketleri
2024 1. çeyrek finansalları, uygulamaya alınan enflasyon muhasebesi düzenlemeleri gerekçesiyle süreç olarak oldukça uzadı ve azı kafa karışıklıklarına neden olmaya devam etti. Ancak piyasada bu sistemin şok etkilerinin ilk etapta kısmen atlatılmış olduğunu da söylemek mümkün.
Mali ve finansal yapısı ile uygulamaya alınan muhasebeden pozitif etkilenen şirketler olduğu gibi negatif etki gören şirketler olduğu da görüldü. Bu etkilenimde ağırlıkla borçlu yapıda olan şirketlerin pozitif, özkaynaklarından beslenen ve net nakit yapıya sahip olan şirketlerin ise pozitif etkilendiği görüldü.
Enflasyon muhasebesi uygulaması ile bilançolarda karşımıza çıkan net parasal pozisyon kârı kalemi; mali yapısı güçlü şirketlerde genellikle negatif, borçlu şirketlerde ise pozitif sonuçlar (kâr) doğurdu.
Yüksek faiz ortamı devam ediyorken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) haziran ayı faiz kararını 27 Haziran tarihinde açıkladı. TCMB, politika faizini nisan ve mayıs aylarında olduğu gibi haziran ayında da %50'de sabit tuttu.
Mevcut yüksek finansman maliyetlerinin özellikle borçlu şirketlerde negatif etkileri gözle görülür şekilde hissedilmeye başladı. Açıklanan bilançolarda net finansman giderlerinin arttığı ve bu durumun kârlılıkta oldukça baskı kurduğu gözden kaçmadı.
Diğer yandan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 47,83 olduğunu açıkladı. Temmuz'da enflasyon aylık bazda yüzde 9,49 arttı. Böylelikle aylık enflasyon Ocak 2022'den bu yana en yüksek seviyeyi görmüş oldu.
Baz etkisinin de önemli bir unsur olduğu unutulmadan enflasyonun düşüş yönde ilerlemeye devam edeceği öngörüler arasında. Şu anki enflasyon görünümünün ekonomi yönetiminin çizdiği rotaya uygun ilerlediği görülüyorken; gelecek aylarda faiz indirim döngüsü söz konusu olabilir mi şeklinde ihtimaller, borsa için pozitif etki yaratabilecek başlıklar arasında yerini almaya başladı.
Faiz indirimlerinin borsada pozitif etki yaratması olumlu beklentiler arasında yer alıyor. Ancak en büyük hikâye normalleşme süreci olarak karşımıza çıkıyor. Zaman içerisinde Türkiye’nin kredi not artırımları ile görünümünün iyileşmesi devam ederek ‘yatırım yapılabilir’ seviyeye gelmesi senaryosu yerli ve yabancı yatırımcılar için önemli bir iştah unsuru oluşturuyor.
Yukarıda bahsedilen gelişmeler ve düşünceler çerçevesinde önümüzdeki dönemde borsaya olan ilginin artması tahmin ediliyor. Dönem şartlarına uygun şirketler denince akla gelen şirketler; borçluluk oranı makul seviyelerde olan, talepte olası baskılanmalar yaşansa dahi bunu tolere edebilecek düzeyde yüksek kâr marjıyla çalışan ve özsermaye kârlılığı yılsonu enflasyon beklentilerinin üzerinde olan şirketler oluyor. Bu özellikte şirketlerin güvenli limanlar olabileceğini anlaşılıyor.
Bu çalışmada amaç yukarıda bahsedildiği üzere görece güvenli mali ve kârlılık yapısındaki şirketleri tespit edebilmektir. Aşağıda yer alan kriterler filtre edilerek 2024 1. çeyrek finansallarını açıklamış olup, belirtilen kriterlere uygun SINAİ şirketleri listelenmiştir.
Yapılan taramada kullanılan kriterler aşağıda mevcuttur:
1- Borç/Kaynak (%) < 50
2- Brüt Kâr Marjı > 40
3- Net Borç/FAVÖK Oranı < 1,5
4- Firma Değeri/FAVÖK Oranı < 20
5- Piyasa Değeri/Defter Değeri < 5
6- Yıldız Pazar ve SINAİ endeksinde yer alması
Yapılan tarama neticesinde toplam 3 şirketin aranan kriterleri sağladığı anlaşılmıştır. Bu şirketlerin faaliyet göstermiş oldukları sektörel dağılımında net bir kırılıma rastlanmamış olmakla beraber her birinin farklı sektörlerde olduğu görülmüştür.
Not: Bu çalışmadan yola çıkarak şirketler hakkında ucuzluk ya da pahalılık konusunda nihai çıkarımlarda bulunmak kesinlikle sağlıksız ve yanıltıcı olacaktır. Sağlıklı olan yaklaşım tespit edilen şirketler hakkında daha detaylı araştırmalar yaparak detaylı analiz etmektir.