Dünya Platin Yatırım Konseyi, 2024 Yılında Arz Açığının Sürmesini Bekliyor
Dünya Platin Yatırım Konseyi tarafından sunulan rapora göre; 2024 yılında, platin piyasası arz açığı tahmini yukarı yönde revize edilerek 476 k.oz'a çıkarıldı. Zayıflayan arzın, endüstriyel talebi ve özellikle otomotiv sektöründen gelen talebi karşılayamadığı belirtiliyor.
Güney Afrika ve Rusya’daki madencilik faaliyetlerinden elde edilen üretimin azalması, toplam madencilik faaliyetlerinin baskılanmasına olanak tanıyor. Güney Afrika’da yükselen maliyetler nedeniyle maden kapatmaları etkinken, Rusya’da planlanan bakımlar ve Batı’nın yaptırımlarının etkili olması söz konusu. Diğer yandan tedarik risklerinin de bu duruma etki ettiği belirtiliyor. Ek olarak yılın ilk çeyreğinde, geri dönüşümden elde edilen üretimin oldukça zayıf olduğu ifade ediliyor.
Diğer yandan geri dönüşümden elde edilen üretimin, 2023 yılında düşüş gösterdiği göz önüne alındığında, yılın tamamında arzı destekleyen tarafta gelişmesi bekleniyor. Bu duruma rağmen toplam arzın 2023 yılına göre %3 azalması bekleniyor.
Dünya Platin Yatırım Konseyi’ne göre; 2024 yılının ilk çeyreğinde; küresel platin mücevherat talebinin, Hindistan’ın güçlü üretimiyle desteklendi. Hindistan’dan ABD ve BAE’ye ihracatın etkili şekilde arttığı ifade ediliyor. 2017 yılından bu yana otomotiv sektöründen gelen talebin, artan otomotiv üretimi ve hibrit araçların üretim artışı tarafından güçlü şekilde destekleniyor. Endüstri tarafında; cam ve kimya sektörlerindeki kapasite artışlarının tamamlanması ve bu sektörlerden gelen talebin baskılanması, endüstriyel talebin düşmesine etki etti. Yatırım amaçlı talep tarafında ise Japonya ve Kuzey Amerika’daki fiziki yatırımların azalması nedeniyle düşüş gösterdi.
Yılın tamamına yönelik öngörü ise; otomotiv ve mücevherat sektörlerinden talebi desteklemesi ancak endüstriyel ve yatırım sektörlerinden talebi baskılaması bekleniyor. Bu durumun 2023 yılına göre toplam talebi %5 oranında baskılaması düşünülüyor.
Dünya Platin Yatırım Konseyi, bu yılın ilk çeyreğinde platin piyasasında 369 k.oz açık kaydettiğini belirtti. Konsey, bu yılın tamamında 476 k.oz arz açığı öngörüyor. Arz açığı 2023 yılının tamamında 851 k.oz olarak gerçekleşmişti.
Arz açığının geçen yıla göre daha az gerçekleşmesinin temel nedeni; arzdaki düşüşün, talepteki düşüşe göre daha sığ kalmasından kaynaklanıyor. Fed ve ECB’nin para politikaları, Orta Doğu ve Doğu Avrupa’daki jeopolitik riskler, Çin ekonomisinin seyri gibi faktörler gündemde kalmaya devam edecek gibi gözüküyor.
Platin Analizi
Platin fiyatını orta vadede teknik açıdan değerlendirdiğimizde, 21 EMA’nın desteklediği 970 seviyesini takip etmekteyiz. Fiyat 970 seviyesi üzerinde işlem gördükçe, pozitif eğilim devam edebilir. Yükselişlerin sürmesi halinde 1030 ve 1050 dirençlerine doğru hareket alanı oluşabilir.
Alternatif durumda, negatif eğilimin baskın hale gelebilmesi için, 970 seviyesi altında günlük kapanışlara ihtiyaç duyulabilir. Bu durumda 955 ve 940 seviyeleri ile karşılaşılabilir. Bu aşamada 89 ve 200 EMA’ların desteklediği 940 seviyesinin tutumu, düşüş beklentisinin devamlılığı açısından etkili olabilir.
Paladyum Analizi
Paladyum fiyatını orta vadede teknik olarak incelediğimizde, 34 ve 89 EMA’ların desteklediği 987 – 1000 bölgesini izlemekteyiz. Fiyat ilgili bölge altında kaldıkça, düşüş isteği sürebilir. Geri çekilmelerin devam etmesi durumunda 958 ve 935 seviyeleri gündeme gelebilir. Bu aşamada trend çizgisinin desteklediği 935 seviyesinin göstereceği tepki, aşağı yönlü fiyatlamaların sürebilmesi açısından etkili olabilir.
Alternatif durumda, yükseliş isteğinin öne çıkabilmesi için, 987 – 1000 bölgesi üzerinde kalıcı fiyatlamaların görülmesi gerekebilir. Bu halde 1035 ve 1067 seviyelerine yönelik fiyatlamalar izlenebilir. Bu esnada 180 EMA’nın desteklediği 1067 seviyesinin tutumu, pozitif yönlü fiyatlamaların devamlılığı adına izlenebilir.