Palantir: Kamu Segmenti Yavaşlarken, Ticari Segment Güç Kazanıyor
Son zamanlarda yıldızı parlayan yazılım şirketi Palantir’in 2024 yılı son çeyreğini kapsayan finansal raporlarını 5 Şubat günü sunması bekleniyor. S&P500’ün ve Nasdaq Composite’in oldukça üzerinde performans sergileyen hisse fiyatı ile, Palantir dikkatleri üzerine çekiyor.
Palantir, özel ve kamu kuruluşların verilerini, kararlarını ve operasyonlarını geniş ölçekte entegre etmelerine yardımcı olan yazılımlar geliştiriyor. Şirket iki bölümde faaliyet gösteriyor: ticari ve kamu. Ticari segment, kamu dışı sektörlerde çalışan müşterilere hizmet veriyor. Kamu segmenti, Amerika Birleşik Devletleri federal hükümetindeki ve Amerika Birleşik Devletleri dışındaki hükümetlerdeki kurumlar olan müşterilere hizmet veriyor.
Palantir üç ana yazılım platformu oluşturmuştur: Gotham, Foundry ve Apollo. Gotham; kullanıcılara, istihbarat kaynaklarından gizli raporlara kadar uzanan veri setlerinde derinlemesine gizlenmiş desenleri tanımlama imkanı sağlıyor. Foundry, kullanıcıların büyük veri kümelerini yönetmesine, filtrelemesine ve görselleştirmesine olanak tanıyan merkezi bir veri işletim sistemi sunuyor. Apollo ise tüm ortamlarda sürekli teslimat ve dağıtıma yönelik işletim sistemi olarak karşımıza çıkıyor.
Palantir, Microsoft ile kamu kurumlarını hedef alan bulut bilişim ortaklığını yakın zamanda genişletti. Diğer yandan şirket, IBM ile küresel bir ortaklık kurdu. Anlaşma kapsamında Palantir, Foundry yazılımını IBM'in bulut bilişim müşterilerinin kullanımına da sundu.
Palantir gelirinin yaklaşık %60'ını kamu kurumlarından alıyor. Şirketin gelir artışı; 2020'deki %47, 2021'de %40 ve 2022'de %24'e oranında gerçekleşerek, yavaşlayan bir görünüm çizdi. Çeyreklik bazda ise, 2023 yılı üçüncü çeyreğinde gelir %17 oranında artarak 558 milyon Dolara yükseldi.
Palantir hisse fiyatı, Birleşik Krallık sözleşmesinin büyüklüğünün beklentiden kötü sonuçlanmasının ardından baskı ile karşılaştı. Piyasa ise, yakın zamanda ABD Ordusu ile olan sözleşmenin uzatılmasına odaklandı.
Şirketin, kamu gelirinin %12 artarak 308 milyon dolara yükselmişti. Ancak ticari pazar geliri ise %23 artışla 251 milyon dolara yükseldi. Burada kamu gelirleri beklenti altında kalırken, ticari segment geliri ise beklenti üzerinde bir performans kaydetti.
Aşağıdaki kısımda, Bloomberg tarafından hazırlanan şirketin bilanço performansına yönelik bazı kalemlerdeki beklentiler yer alıyor. Piyasa beklentisinden olası sapmaların, Palantir hisse fiyatı üzerinde oynaklık yaratma potansiyeli bulunuyor. Aşağıdaki kısımdan bu beklentilere ulaşabilirsiniz.
Hisse Başı Kar
Şirket hisse başı karının ilgili dönemde 0,07 Dolar olması bekleniyor. En yüksek tahmin 0,09 Dolar kar, en düşük tahmin 0,07 Dolar kar olarak karşımıza çıkıyor.
Gelir
Şirket gelirinin ilgili dönemde 603,143 milyon Dolar olması bekleniyor. En yüksek tahmin 613 milyon Dolar, en düşük tahmin 601 milyon Dolar olarak karşımıza çıkıyor.
Net Kar
Şirket net karının ilgili dönemde 177,083 milyon Dolar olması bekleniyor. En yüksek tahmin 205 milyon Dolar kar, en düşük tahmin 155 milyon Dolar kar olarak karşımıza çıkıyor.
Palantir Analizi
Palantir hisse fiyatını kısa vadede teknik olarak değerlendirdiğimizde, izlediğimiz göstergelerin yoğunlaştığı 16,00 – 17,00 bölgesini takip etmekteyiz. Hisse fiyatı 16,00 – 17,00 bölgesinde hareket etmeyi sürdürdükçe, karar aşaması senaryosu geçerli olabilir.
Pozitif yönlü beklentinin öne çıkabilmesi için 17,00 seviyesi üzerinde kalıcı fiyatlamalara ihtiyaç duyulabilir. Oluşabilecek toparlanmalarda 17,30 ve 17,70 seviyeleri gündeme gelebilir.
Negatif yönlü beklentinin pekişebilmesi için 16,00 seviyesi altında kalıcılığın oluşması gerekebilir. Gerçekleşebilecek düşüşlerde 15,70 ve 15,35 seviyeleri ile karşılaşılabilir.