Japonya Merkez Bankası: Yılın İkinci Yarısına Kadar Değişiklik Beklentisi Zayıfladı
Japonya Merkez Bankası’nın iki gün sürecek para politikası toplantısı 23 Ocak Salı sabahı sona erecek. Ocak ayının başında gerçekleşen deprem öncesinde, Banka’nın 2024’ün ilk aylarından itibaren negatif faiz uygulamasından çıkabileceği beklentisi öne çıkıyordu. Ancak bu süreçte deprem felaketi, ekonomide zayıflığı gösteren bazı veriler ve Banka yetkililerinin açıklamaları bu beklentileri büyük ölçüde törpüledi.
Swap piyasalarında ilk hamlenin Haziran ayında gelebileceğine 37% ihtimal veriliyor. Nisan ayında bu ihtimal 25% civarında.
Ülkede Aralık ayında enflasyon 2,8%’den 2,6%’ya gerileyerek Temmuz 2022’den bu yana en düşük seviyeye ulaştı.
Ülkede enflasyonu dönemsel olarak etkileyecek iki gelişme bulunuyor. Bunlardan ilki ücretlere yapılacak zamlar. Japonya’da düzenlenen bazı anketler ortalama 3,8%’lik zam beklentisini yansıtırken, bunun enflasyonu destekleyici olma ihtimali düşük görülüyor. Ancak ankette 5%’e kadar tahminler de bulunuyor.
İkinci konu ise doğal gaz ve elektrik için uygulanan teşvikler. Bunların da yakın zamanda sona ermesi bekleniyor. Dolayısıyla enflasyona nasıl bir katkı sağlayacağı önemli olacak.
Bu iki başlık ve tabi diğer gelişmelerle birlikte Boj’un projeksiyonlarını ne yönde güncelleyeceği, yukarıda paylaştığımız faiz ihtimallerinde değişimlere neden olabilir. Şu an için ilk hamlenin Haziran ayında gelme ihtimali en çok fiyatlanan değişim senaryosu olarak dikkat çekiyor.
Öte yandan haftanın son işlem gününde Japon enflasyonu için önemli göstergelerden biri olan Tokyo enflasyonu açıklanacak. Çekirdek enflasyonun 2,1%’den 1,9%’a kadar gerilemesi bekleniyor. Manşet enflasyonda da 2,4%’ten 2%’ye doğru yavaşlama beklentisi söz konusu. Dolayısıyla BoJ’dan herhangi bir ipucu gelmediği ve veriler bunu desteklemediği takdirde Yen’de zayıflığın devam etme ihtimali (beklentilere bakıldığında) daha ön planda görülüyor.