Borsa İstanbul’da İletişim Rüzgarı
Borsa İstanbul’da iletişim sektöründe işlem gören 2 şirket bulunmaktadır; TTKOM ve TCELL. Ana faaliyet konuları ise temel olarak telekomünikasyon, iletişim altyapısı kurma, teknoloji hizmetleri, eğitim, danışmanlık, yayıncılık gibi çok geniş bir alana yayılıyor. Bunun yanı sıra, özellikle telekomünikasyon hizmetlerinin sağlanması için kamu kurumlarıyla imzalanan sözleşmelerin geçerliliğini koruyor. Yenilenebilir enerji alanındaki faaliyetleri ile dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Turkcell’in güneş enerjisi, rüzgar enerjisi vb. konularda birçok hedefi de bulunuyor. Örneğin; 2025 yıl sonunda güneş enerjisinde 300 MW kurulu kapasite hedefi, kendi tüketimlerinin karşılanmasıyla enerji fiyatı dalgalanmalarına karşı korunma bununla beraber 2026 yılında kullanımının %65’ini kendi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayabilme hedefi bulunuyor. Türk Telekom tarafına bakıldığında da şirketin sürdürülebilirlik çalışmaları önem arz ediyor. Çevresel sürdürülebilirlik kapsamında sera gazı emisyonlarını azaltmak için düşük karbon salınıma sahip ürün ve hizmetler sunması dikkat çeken önemli unsurların başında yer alıyor. 1 Ekim 2023’de geçiş dönemi başlayan düzenleme için şirketlerin bu yönde bir yol haritaları oluşturmaları gerekiyor. Türk Telekom’un baz istasyonlarında sera gazı emisyonlarını azaltmak için doğa dostu klima kullanımı da olumlu bir reaksiyon olarak karşımıza çıkıyor. Öte yandan grubun GES yatırım planları için gruba, Türk Telekom’un mevcut toplam elektrik tüketiminin yaklaşık %65’ine karşılık gelen 405,8 MWe kurulu güç tahsis edilmesi de enerji alanında da gelişmelerin sürdüğünü gösteriyor.
Gelişmelere bakıldığında Türk Telekom Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) arasında 14.11.2005 tarihinde imzalanan ve 28.02.2026 tarihine kadar geçerli olan, telekomünikasyon hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin imtiyaz sözleşmesinin uzatılması için BTK'ya başvuru yapılmasına karar verdiği belirtilmişti. Bu bağlamda, şirket ilgili mevzuat doğrultusunda BTK'ya imtiyaz sözleşmesinin uzatılmasına ilişkin başvuruda bulunmuştu. 2024 yılında bu konuyla ilgili somut ilerleme görme beklentisi bulunuyor.
Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, yapacakları bir ortaklıkla Türkiye'ye büyük bir yabancı sermaye girişi olacağını söyledi. Önal, detayları sorulduğunda, bu işbirliğiyle Türk mühendislerin yer aldığı yeni nesil yerli teknoloji ürünlerinin yurtdışına ihraç edileceğini belirtti.
Diğer bir gelişmede Turkcell tarafında bulunuyor. Şirket 20 Aralık 2023 tarihli Yönetim Kurulu kararı çerçevesinde bağlı ortaklıklarından Lifecell LLC, LLC Global Bilgi ve LLC Ukrtower hisselerinin tamamının, tüm hak ve borçları ile birlikte NJJ Capital'e devri için hisse devir sözleşmesinin 29 Aralık 2023 tarihinde imzalandığını duyurdu.
Genel olarak sektöre bakıldığında 5G teknolojisi ve ekonomik konjonktür dikkate alındığında şirketlerin rekabet güçlerini kontrol altına almaları için karlılık ve yatırım odaklı çalışmalar yapmaları gerektiği söylenebilir. Yılın ikinci yarısından itibaren enflasyonda yüksek seyrin yavaşlamasıyla beraber gerçekleştirilen taahhüt anlaşmaları karşısında pozitif etkilenmesi beklenebilir.
Dupont Analizi
Dupont analizinin en önemli göstergesi olan özkaynak karlılığına baktığımızda TCELL’in mevcut politika faizi (%42,5) üzerinde özkaynak karlılığına sahip olduğu görülmektedir. TTKOM’un ise %21,42 ile oldukça geride kaldığı dikkat çekmektedir. Borç kaynak oranlarına bakıldığında birbirine yakın seyreden oranlar olduğu görülmektedir. Asıl önemli nokta borç kaynak oranı yüksek olan şirketlerin özkaynak karlılığını artıcı etkiye sahip olmasıdır. Borcun kaldıraç etkisiyle şirketler kar elde edebilirler. Şirketler doğru şekilde borçlandığı takdirde yani borçlarını çevirebilme yetisine sahip olduklarında özkaynak karlılığına olumlu katkıda bulunurlar. Bu durumda iki şirket karşılaştırıldığında TCELL’in %72,53 seviyesinde olan borç kaynak oranının özkaynak karlılığını artıcı etkiye sahip olduğunu söylemek mümkün olabilir. Aktif karlılıkları bakımından TCELL’in TTKOM’dan daha fazla aktifleri üzerinden kar elde ettiği varsayımına ulaşılabilir. Aktif devri hızı rasyosu ise iki şirketinde aktiflerini verimli kullandığı sinyalini vermektedir. Son olarak net kar marjına baktığımızda TCELL’in satışlarının %22,32’si kadar kar elde ettiği görülürken TTKOM’un %7,85 oranında kar elde ettiği görülmektedir. Değerlendirmeler sonucunda dupont analizinde TCELL’in TTKOM’a göre daha potansiyel olduğu söylenebilir. Dupont analizinde şirketleri sadece yukarıda belirttiğimiz rasyolara göre değerlendirmek bizi tamamen doğru sonuca götürmeyebilir. Dupont analizi sayesinde şirketlerin genel performansları hakkında bilgi sahibi olabiliriz. Bu sebeple aşağıdaki tabloda daha detaylı bilgi sahibi olmak amacıyla filtreleme metodu kullanılmıştır.
Filtreleme Metodu
Sonuç; Genel görünümde TCELL F/K oranının TTKOM’a göre düşük seyrediyor olması, FD/FAVÖK oranının düşük olması, betasının düşük olması ayrıca %10,88 ihracat gelirine sahip olması sebebiyle daha potansiyel bir görünüm oluşturmaktadır. Mevcut konjonktürde yapmış olduğumuz analiz TTKOM’un potansiyel oluşturmadığı anlamı taşımamakla birlikte sektör içinde TCELL’in daha uygun çarpanlara sahip olduğu varsayımına ulaşılmıştır. GCM Yatırım olarak Model Portföyümüzde TCELL’e yer vermekteyiz. Model Portföyümüze ulaşmak için tıklayabilirsiniz.
Teknik Görünüm
Düşüş trendinin sonlanmasıyla beraber 61,50 – 40,30 USD bölgesinde sıkışma eğilimi izlenen sektörde takip edilen ortalamalar üzerinde pozitif iyimserlik ön planda olmakla beraber güçlü bir pozitif görünümden söz edebilmek için 61,50 USD üzerinde kalıcı olunması gerekmektedir. Olası baskılanma halinde 40,30 USD seviyesi altına sarkma gerçekleşirse negatif görünüme adapte olunabilir.