Petrol Yılın Son Haftasına Hareketli Girdi
Petrol yılın son çeyreğine oldukça yoğun başlıklarla girmişti. Bunlardan ilki, İsrail’in Filistin’e düzenlediği ve hala devam eden saldırılardı. Piyasa katılımcıları bu gelişmeyi, yayılma özelliği taşıyıp taşımama durumuna göre değerlendirdi. Tansiyonun yükselmesi petrol fiyatlarını yukarı çekerek Brent petrolü 92 Dolara kadar taşısa da, sonrasında tekrar gerilemenin ön plana çıktığını izledik.
Diğer önemli başlık OPEC’ti. Örgüt’ün üretimi gönüllü kesintilerle artırma kararı etkili olmadı. Bunda öncelikle Angola ve diğer Afrikalı üreticilerin etkisi vardı. Örgüt’te çatlaklar bir süredir var. Bununla birlikte kesintilerin uygulanabilirliği de sorgulandı.
Bu süreçte piyasa katılımcılarının Fed’in faiz indirimine ilişkin yoğunlaşan beklentileri Doları aşağı çekse de, bu durum petrolde sadece kısa ömürlü rallilere destek sağlayabildi. Önümüzdeki yıl büyümelerde ve dolayısıyla talepte beklenen zayıflık, Fed beklentilerinin önüne geçti. Öte yandan yine ABD kanadında üretimin günlük 13 milyon varilin üzerine çıkarak rekor kırması, diğer OPEC dışı önemli üreticilerde de üretimin yüksek seyri baskıya neden olan ana başlıklardan oldu.
Son olarak Yemen’deki Husilerin Kızıldeniz’de bu kez ticari gemilere saldırmaya başlaması petrolde etkili yükselişler sağladı. Bölgede ticaret aksarken, gemiler Afrika rotasını izlemeye başladı. Bu da maliyetleri yukarı çeken bir unsur. 26 Aralık’ta gerçekleşen son saldırı ile Brent petrol 80 Doların üzerine ulaştı.
Yeni yılda OPEC, ABD üretimi, Çin ekonomisinin durumu gibi birçok başlığı takip ediyor olacağız. Ancak piyasalar yılın son haftasına jeopolitik riskteki artışla giriyor. Bunun hemen sona ermesi beklenmiyor. Ancak fiyat üzerinde etkisini ne kadar süre hissettirebileceği önemli olacak.
ABD petrolü 20 günlük üstel hareketli ortalamadan destek alıyor. Bu ortalamanın desteklediği 73,00 – 74,50 bölgesi sınırlayıcı etkisini koruduğu sürece düzeltme alanı genişlemek isteyebilir. Bu durumda 77,00 ve 80,00 seviyeleri hedeflenebilir. Burada dikkat edilmesi gereken, 95 Dolar bölgesinden başlayan düşüş ardından iki haftalık yükselişin henüz düzeltme alanı içinde yer alıyor olması. Yani tekrar baskı potansiyeli korunuyor. Kalıcı yükselişten bahsedebilmesi için tüm ortalamaların üzerindeki günlük kapanışları görmek gerekebilir.
73,00 altındaki fiyatlamalar ve günlük kapanışlarda ortalamaların desteğiyle tekrar düşüş trendi gündemimize gelebilir. Bu durumda da 70 ve 67 dolar seviyeleri hedeflenebilir.
Brent petrol tarafında aynı koşullar 78 – 80 bölgesi için geçerli. Yükselişlerde hedeflenebilecek 83 direnci, aynı zamanda 200 periyotluk üstel hareketli ortalama desteği alıyor. Bu nedenle söz konusu bölge üzerinde kalıcılık sağlanana dek yeni düşüş baskısı ihtimali göz ardı edilmemeli.
Düşüşlerde 78 desteğinin altındaki fiyatlamalar ve günlük kapanışlar ortalama destekli düşüş trendini tekrar gündeme getirebilir. Bu durumda 75 ve 72 dolar seviyeleri hedeflenebilir.