Gıda ve İçecek Sektöründe Öne Çıkanlar
Gıda – İçecek Sektörüne Bakış
Parasal sıkılaştırmanın kademeli olarak devam ettiği süreçte, enflasyonun 2024 yılının ikinci yarısına kadar baz etkisiyle beraber yüksek seyredeceği söylemlerinin Gıda – İçecek sektöründe nasıl karşılandığı konusuna değineceğiz. Son güncel verilere baktığımızda tüketici fiyatları Kasımda aylık yüzde 3,28, yıllık ise yüzde 61,98 olarak gerçekleşirken çekirdek enflasyon ise yüzde 69,89 olarak gerçekleşti. Gıda enflasyonu Kasım ayında yüzde 2,78 oranında artmış, yıllık enflasyon 4,83 puan azalarak yüzde 67,16 olmuştur. Gıda içecek sektörü ve bunun yanında perakende ticaret sektöründe hızlı bir sirkülasyon olması sebebiyle enflasyonda yüksek seyrin devamı halinde yükseliş potansiyelinin süreceğini söylemek mümkün olabilir.
Kaynak: Trading Economics
Kaynak: Bloomberg
→ Yukarıdaki grafikte manşet enflasyonun (beyaz) son dönemdeki faiz artırımları (turuncu) sonrasında baz etkisi ve konut sektörü fiyatlarına bağlı olarak gerilediği görülmüştür. Ancak bu süreçte gıda enflasyonu (mavi) ivmesini korumuştur. Bu ayrışmanın devam etmesi halinde gıda içecek sektörü diğer sektörlere göre pozitif ayrışma gösterebilir.
Gıda ve Tarım Ürünleri Fiyat Endeksi
Kaynak: Bloomberg
Yukarıda Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Ürünleri Fiyat Endeksi (beyaz) ve Türkiye Gıda Enflasyonu (mavi) görülmektedir. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Gıda Fiyat Endeksi, Kasımda önceki aya göre değişmeyerek 120,4 puan seviyesinde kaldı. Ancak 2022'ye göre endeks yüzde 10,7 düştü. Uluslararası tahıl fiyatlarındaki düşüş, bitkisel yağ fiyatlarındaki artışı dengeledi ve bu durum küresel gıda fiyatlarının sabit kalmasına neden oldu. Türkiye tarafında da döviz kurundaki yukarı yönlü hareketler ve enerji maliyetlerindeki değişimler gıda enflasyonunda önemli rol oynamaktadır.
→ Borsa İstanbul’a baktığımızda Gıda – İçecek sektöründe işlem gören 35 şirket olduğu görülmektedir. Piyasa değeri olarak incelendiğinde sektörü domine eden şirketlerde CCOLA ve AEFES bulunurken özkaynak karlılığı olarak değerlendiğinde YYLGD ve TUKAS gibi şirketler mevcut politika faizi üzerinde seyreden karlılıklarıyla dikkat çekmektedir.
→ Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu’nun yayınlamış olduğu verilere göre, Türkiye’de tarım, gıda ve içecek sektörü yılın ilk 10 ayında 21,29 milyar dolar ihracat, 18,26 milyar dolar ithalat gerçekleştirdi. Bu dönemde en fazla ihracat Irak, Almanya ve Rusya’ya yapılırken en fazla ithalat ise Rusya Ukrayna ve Brezilya’dan yapıldı.
Dupont Analizi
Tablo özkaynak karlılığına göre sıralanmıştır. Mevcut politika faizi (%40) üzerinde özkaynak karlılığına sahip olan şirketler GOKNR, OYLUM, FADE, YYLGD, VANGD, ELITE ve TUKAS olarak karşımıza çıkmaktadır. Genel görünümde YYLGD tüm rasyolarda ortalamaların üzerinde performans göstermesi sebebiyle potansiyel oluşturabilir. Genel çerçevede dupont analizi ile şirketlerin performansları hakkında bilgi sahibi olunduğundan ekstra filtreleme yaparak değişimleri gözlemlemek faydalı olacaktır. Bu bağlamda aşağıdaki tabloda beta, FD/FAVÖK, F/K, PD/DD ve Sharpe oranları kullanılmıştır. Sıralamada baz alınan değer F/K oranı olmuştur. Sektör ortalaması 19,52 olarak karşımıza çıkmıştır. Yapılan filtreleme metodunda; Sektör ortalamasının üzerinde seyreden oranlar turuncu, potansiyel oluşturabilecek olanlar ise yeşil olarak gösterilmiştir. Bu durumda KRVGD, ORCAY, AEFES, OYLUM ve KAYSE sektöre göre uygun çarpanlara sahip olmasıyla olumlu karşılanabilir. Yapmış olduğumuz analizde olumsuz olarak değerlendirdiğimiz şirketler veya olumlu olarak gördüğümüz şirketlerde değişimler izlenebilir.
Sektörün Teknik Görünümü
Teknik olarak bakıldığında 34 aylık üssel hareketli ortalamalar üzerinde (248 – 270 USD) pozitif görünüm seyrediyor. Yükseliş potansiyelinin devamı halinde ilk etapta 330 USD seviyesine doğru fiyat hareketi izlenebilir. Aylık kapanışın 330 USD üzerinde gerçekleşmesi halinde 398 (Fibonacci %38.2) seviyesi hedeflenebilir. Yaşanabilecek geri çekilmeler halinde turuncu ile belirttiğimiz boyalı alanın altında kalıcılaşma sektörde negatif görünümden söz edilebilmesine olanak sağlayabilir.