Fed Beklentileri Russell 2000’e Destek Veriyor
ABD’de manşet enflasyon oranındaki soğuma, Fed’in sıkılaştırıcı para politikası uygulamalarının yeterli boyuta ulaştığı düşüncesini ön planda tutmaya devam ediyor. Bu beklenti, ABD Dolarında güç kaybına neden olurken, hisse endeksleri yükseliş eğilimlerini sürdürüyor.
Son bir aylık döneme baktığımızda S&P500 %4.60, DJ30 yaklaşık %6 ve Nasdaq %4.20 oranında değer kazanımı yaşadı. Bu dönemde, Küçük ve orta ölçekli şirket hisselerinden oluşan Russel 2000 ise %6.80 oranında yükseliş sergiledi.
Ekonominin kendisine odaklandığımızda, son dönemde enflasyondaki soğumaya istihdam piyasası da eşlik ediyor. Bu durum piyasa tarafından, Fed’in faiz indirim ihtimallerini kuvvetlendiriyor. Aralık ayındaki toplantıda piyasa, Fed’in herhangi bir adım atmasını beklemiyor.
Fakat 2024 yılı için bu beklenti değişiklik sergiliyor. İstihdamdaki soğumanın desteğiyle piyasa, 2024 Mart ayında Fed’in faiz indirimini fiyatlıyor. Yaklaşık %61 ihtimalle bu yönde bir kararın alınması düşünülüyor. Yaklaşık %55’lik ihtimal 25 baz puanlık düşüşü fiyatlamalara dahil ederken, %7’ye yakın oranla 50 baz puanlık faiz indirimi bekleniyor. Politika faizinde herhangi bir değişiklik olmaması ihtimali ise yaklaşık %38.
Bu tablo Mayıs ayı toplantısı için, politika faizindeki beklenen geri çekilmenin daha yüksek ihtimalle gerçekleşmesini fiyatlamalara dahil ediyor.
Russell 2000, ABD’deki küçük ölçekli şirketlere odaklanması nedeniyle genellikle ABD ekonomisinin bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Ekonomideki son büyüme göstergelerinden PMI verilerine odaklandığımızda, belirgin bir şekilde imalat aktivitesi ve politika faizi ile ters bir korelasyon bulunuyor ve bu durum imalat aktivitesinin daralma bölgesinde seyretmesi üzerinde etkisini hissettiriyor.
Benzer yönde korelasyonun hizmet aktivitesi için de geçerli olduğundan bahsedebiliriz. Özellikle Temmuz ayındaki politika faizinin şimdiye kadarki dönemde son kez yükseltmesinin ardından, hizmet aktivitesi baskılansa da halen büyüme bölgesinde yer alıyor.
Russell 2000 Ekim ayı sonu itibariyle, bünyesinde en yüksek ağırlıkla sanayi, finansal, sağlık, ihtiyari tüketim ve teknoloji gibi sektörleri barındırıyor. Dolayısıyla endeks hem imalat hem de hizmet sektörlerine ağırlık veren bir yapıda. Buradan hareketle ve hem imalat hem de sanayi PMI verilerinin politika faiziyle olan ters korelasyonu göz önüne alındığında; politika faizindeki düşüş beklentisinin Russell 2000 endeksini destekleme potansiyeli ön planda kalmaya devam edebilir. Bu durumun sürebilmesi açısından enflasyon ve istihdam piyasasındaki değişimler odak noktası olarak kalmaya devam edebilir.
Russell 2000 Analizi
Russell 2000 endeksini teknik açıdan değerlendirdiğimizde, 20 (1808) ve 200 (1825) periyotluk üstel hareketli ortalamaların desteklediği 1815 – 1832 bölgesini takip etmekteyiz. Endeks 1815 – 1832 bölgesi üzerinde işlem gördüğü sürece, pozitif eğilim sürebilir. Yükseliş isteğinin devam etmesi halinde 1888 ve 1915 seviyelerine doğru hareket alanı oluşabilir.
Alternatif durumda, düşüş isteğinin öne çıkabilmesi için, 1815 – 1832 bölgesi altında kalıcılığın görülmesi gerekebilir. Bu halde 1790 ve 1770 seviyeleri ile karşılaşılabilir. Bu aşamada 50 periyotluk üstel hareketli ortalamanın desteklediği 1790 seviyesi geri çekilmeleri sınırlandıran bir görünüm çizebilir.