Jeopolitik Riskler, Altın ve Gümüşü Destekliyor
Altın ve gümüş fiyatları, Ekim ayının başında gördükleri düşük seviyelerin oldukça üzerinde hareket ediyorlar. Altın, 6 Ekim günü 1810 seviyelerine kadar geri çekilmesinin ardından 1940’lara kadar yükseliş sergiledi. Gümüş ise bu süreçte 20,80 seviyelerinden 23,20’li seviyelere kadar toparlanmalarını taşıyabildi.
Bu süreci ilk başta ABD 10 yıllık hazine tahvil faizindeki geri çekilmeler desteklerken, Ortadoğu’daki jeopolitik risklerin ortaya çıkışı kıymetli metallerde yükselişlerin hızlanmasına olanak tanıdı. Özellikle 13 ve 17 Ekim günlerindeki şiddettin yüksek olduğu Gazze ve İsrail’deki patlamalar, risk algısının yükselmesine olanak tanıdı.
Diğer yandan, beklentilerden daha güçlü gelen ABD perakende satışları ve sanayi üretim verileri, faiz oranlarının yüksek kalacağı beklentisini destekledi ve ABD 10 yıllık hazine tahvil faizlerinin tekrar %4,80’lerin üzerine çıkmasına etkide bulundu. Ancak risk algısı, tahvil faizindeki yukarı yönlü hareketin etkisini sönümlendirebilecek kadar güçlü çıktı.
Özellikle 17 Ekim günü İsrail’in Gazze’ye gerçekleştirdiği hastane saldırısının yarattığı yıkım, risk algısının güçlenmesine olanak tanıdı. Saldırı sadece Filistin de değil dünya çapında etki yarattı. Savaşın başka cephelere taşınıp taşınmayacağı, risk algısını etkileyebilme potansiyeli barındırabilir.
Aynı zamanda yaşanan bu gelişmeler karşısında piyasa, Fed’in 1 Kasım’daki beyanatında politika faizini %5,25 - %5,50 aralığında sabit bırakmasını bekliyor. Bu beklentiye, yaklaşık olarak son 1 haftadır %90 civarında ihtimal veriliyor.
Önümüzdeki dönemde; jeopolitik gelişmeler, talep ve istihdamdaki değişmeler ve Fed para politikası gündemde kalmaya devam edecek gibi gözüküyor. Jeopolitik riskin durumu, şu an için ons altın ve ons gümüş fiyatlarında ana unsur olarak takip ediliyor. Dolayısıyla fiyatlamayı takip edebilmek için, bu alana yönelik gelişmeleri izlemek gerekebilir.
Ons Altın Analizi
Ons altın teknik olarak; 34 ve 144 periyotluk üstel hareketli ortalamaların ortalamaların desteklediği 1900 – 1925 bölgesi üzerinde hareket ettiği sürece, yükseliş isteği öne çıkabilir. Yukarı yönlü eğiliminin devam etmesi durumunda 1960 ve 1980 seviyelerine doğru hareket alanı oluşabilir.
Alternatif görünümde, düşüş isteğinin öne çıkabilmesi için, 1900 – 1925 bölgesi altında kalıcılığın görülmesi gerekebilir. Bu durumda 1885 ve 1870 seviyeleri ile karşılaşılabilir.
Ons Gümüş Analizi
Ons gümüş teknik olarak; 21 ve 55 ortalamaların desteklediği 22,35 – 22,60 bölgesi üstünde fiyatlandıkça, pozitif yönlü fiyatlamalar baskın hale gelebilir. Toparlanma isteğinin sürmesi halinde karşılaşılabilecek seviyeler olarak 22,35 ve 23,80 not edilmiştir.
Alternatif görünümde, negatif yönlü beklentinin öne çıkabilmesi için, 22,35 – 22,60 bölgesi altında kalıcılığa ihtiyaç duyulabilir. Bu halde 22,05 ve 21,60 seviyeleri gündeme gelebilir.