Gıda İçecek Sektöründe Yön Nereye Gidecek?
Sektöre Genel Bakış; Parasal sıkılaştırmanın gündem maddesi olması, yıl sonu enflasyon beklentilerinde güncellemeler ve son olarak da OVP’nin açıklanmasıyla Borsa İstanbul tarafında dikkatleri üzerine çekecek olan Gıda İçecek sektörünü inceleyeceğiz. XGIDA koduyla işlem gören sektörün içinde 36 adet şirket bulunuyor. AEFES, CCOLA gibi şirketlerin bulunduğu sektörde enflasyon karşısında fiyatlama performansına dikkat edeceğiz.
→ Tüketici fiyatları Ağustos’ta aylık %9,09, yıllık ise %58,94 olarak açıklandı. Bununla beraber yıllık enflasyon işlenmemiş gıdada 13,93 puan artışla yüzde 93,64’e, işlenmiş gıdada ise 11,02 puan artışla yüzde 57,80’e yükseldi. Gıda ve alkolsüz içecekler grubu fiyatları Ağustos’ta aylık %8,48, yıllık ise %72,86 açıklanarak manşet enflasyonunda da üzerine çıktı. Enflasyon karşısında daha hızlı aksiyon alabilen gıda içecek sektöründe fiyatların raflara yansıması hızlı bir sirkülasyon halinde devam ediyor. Parasal sıkılaştırma sürecinin devam edecek olmasına bağlı olarak da önümüzdeki dönemlerde gıda içecek ve aynı zamanda perakende sektöründe yukarı yönlü potansiyelin artacağını düşünmekteyiz.
Gıda ve Enerji (Yıllık % Değişim)
Kaynak: TCMB
İşlenmiş ve İşlenmemiş Gıda (Yıllık % Değişim)
Kaynak: TCMB
→ Enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içecekler ile tütün ürünleri ve altın hariç enflasyon Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %64,85 artış gösterdiği de dikkat çekti. OVP’de Ocak – Ağustos döneminde birikimli TÜFE artış oranı %43,1 olarak belirtildi ve bu artışın sebebi temel mal fiyatlarında daha belirgin olmak üzere kur etkisi, hizmet enflasyonundaki katılık, gıda fiyatlarında artış, vergi düzenlemeleri ve maliyet yönlü baskılar olarak gösterildi.
Sektöre teknik açıdan baktığımızda zirve seviyesi olan 808 dolardan başlayan geri çekilmeyle beraber 2022 yılına kadar düşüş yaşandığı görülmektedir. 2022 yılının başında Rusya – Ukrayna savaşıyla beraber bir belirsizlik ortamının oluşması ve buna bağlı olarak tedarik zinciri problemi oluşması ve gıda fiyatlarında artışla beraber gıda içecek sektöründe yükselişin başladığı dönem oldu. 2023 yılının başına gelindiğinde ise Tahıl Koridoru ile belirsizliklerin ortadan kalkması endeks üzerinde gevşemeye sebep oldu fakat 17 Temmuz’da anlaşmanın sonlanmasıyla endekse olan talepte artış gözleniyor. Gelecek dönemde anlaşma konusundaki gelişmeleri yakından takip ediyor olacağız. Sektörde 240 aylık üssel hareketli ortalamanın da geçtiği 291 USD seviyesi üzerindeki seyrine devam etmesi durumunda yükseliş potansiyelini sürdürebilir.