ABD Enflasyonu Faiz ve Varlık Fiyatlarında Belirleyici Olabilir
Finansal piyasalar içerisinde istikrarlı bir şekilde yer edinebilmek için güncel gelişmeleri anlamak, doğru bir şekilde yorumlamak ve buna bağlı olarak uygun risk koşullar ile strateji oluşturmak gerekmektedir. Özellikle temel makro - ekonomik gelişmelerin güncel sonuçları, kısa vadeli işlemcilerin doğru yolda yürüyebilmesi adına bilgi düzeyini geliştirmesini zorunlu tutar. GCM Yatırım Araştırma Departmanı tam da bu süreçte sizlerin huzuruna çıkar. Uluslararası piyasalara yönelik pariteden emtiaya borsa endekslerinden hisse senetlerine kadar gün içerisinde 20’nin üzerindeki finansal varlığa yönelik fiyat beklentisini aktarırken bir yandan da gün içerisinde hangi gelişmeler dikkat çekmekte ve yeni döneme ilişkin hangi temel gelişmeleri radarımızda tutmalıyız sorusuna cevap verir. Forex, Emtia, Endeks ve Hisse olarak sizlerle paylaştığımız 3 ayrı bülten, yatırımcıların piyasa bilgisini güçlendirmesine ve doğru risk koşulları ile strateji benimsemesine imkan tanır.
Örneğin enflasyon teması ile merkez bankalarının atmış olduğu faiz adımları ülkelerin büyüme dinamikleri üzerinde önemli bir etki bırakmaktadır. Son süreçte ekonomik aktivite konusunda iyimser rakamlar göremememiz sürecin en canlı örneğidir. PMI gibi büyümenin öncü göstergelerinde oluşan aşağı yönlü reaksiyonlar sebebiyle piyasalar gelecek döneme ilişkin bankalardan daha sakin tempoda reaksiyon vermesini ister. Çünkü resesyon korkusu traderların stratejilerinde köklü değişim ve ürün çeşitlendirmesine gitmesine neden olur. Bu sebeple de Enflasyon, İstihdam ve Büyüme gibi temel ekonomik göstergelerin sonuçlarına anlık reaksiyonlar verir.
Enflasyon, Büyüme ve İstihdam üçlüsünün merkez bankalarının para politikası kararları üzerinde etkili olabileceği bir dönemde 12 ve 19 Nisanda ABD ile Euro bölgesi Enflasyon, 27 ve 28 Nisan Cuma günü ise ABD ile Euro bölgesi Büyüme verisi Mayıs ayının ilk haftasındaki kritik Fed ve ECB öncesinde dikkatle takip edilmesi gereken başlıklar olarak izah edilebilir.
10 – 14 Nisan haftasına döndüğümüzde ana odak noktamız hiç şüphesiz ki hafta ortasında ABD’den gelecek Tüketici Fiyat Endeksi verisinde olacaktır. Piyasalar yüzde 6,00 olan Manşet Enflasyon da yüzde 5,2, yüzde 5,50 olan Çekirdek Enflasyonda ise yüzde 5,6 beklentisi içerisindedir. Son dönemde enflasyondaki aşağı yönlü gevşemenin yavaşlaması özellikle de enerji ve gıda hariç hesaplanan Çekirdek Enflasyondaki düşüş hızının önemli ölçüde yavaşlaması ABD Merkez Bankasının faiz tarafındaki aksiyonunu sürdürmesine olanak tanımaktadır. Bankacılık Krizi, OPEC üretim kesintisi, PMI verilerindeki aşağı yönlü revizeler, resesyon ve enflasyon konularının birlikte popülerliğini korumasına, merkez bankaları ile piyasalar arasında ayrışmasını sağlamaktadır. Nitekim 3 Mayıs Çarşamba günü için Fed 25 baz puan faiz artışı yapmalı ile faizi sabit bırakmalı diyenlerin oranları birbirine oldukça yakındır. Bu açıdan ABD TÜFE verisi sonucu dikkatle takip edilmelidir.
Beklenti altında sonuçlanacak Enflasyon verisi ile birlikte piyasalar Mayıs ayında Fed tarafında faizin sabit bırakılması yönündeki düşüncesine ağırlık vereceği için Dolar Endeksi ve ABD tahvil faiz oranlarında aşağı yönlü, değerli metaller, ABD borsa endeksleri ve hisse senetlerinde ise önemli yükselişler izlenebilir.
Beklenti üzerindeki Enflasyon gelmesi durumunda ise piyasalar Mayıs ayında Fed tarafında faizin 25 baz puan artırılması yönündeki düşüncesine ağırlık vereceği için Dolar Endeksi ve ABD tahvil faiz oranlarında yukarı yönlü, değerli metaller, ABD borsa endeksleri ve hisse senetlerinde ise önemli düşüşlerin oluşması sağlanabilir.
Piyasa – Fed ayrışması söz konusuyken gündemi oldukça meşgul eden ve sihirli gösterge 200 günlük basit hareketli ortalama 3950 seviyesi üzerinde var güçlü mesajlar veren SP500,
1960 dolar seviyesi üzerinde 2070 tarihi zirvesine doğru yolculuğuna başlayan Ons Altın,
Yıl başından beri 1,05 ile 1,10 seviyeleri arasında bant hareketi ile orta vadeli görünümde net bir yön bulamayan EURUSD paritesi,
103 seviyesi altında baskılansa da 100 seviyesi altına inmeye tahammül edemeyen Klasik Dolar Endeksi,
Üretim kesintisi haberi ile birlikte 68 – 75 dolar bölgesini dip kabul ederek üç haneli rakamların telaffuz edildiği Brent Petrol ABD Enflasyon verisi ile birlikte mevcut yol haritasında nasıl bir reaksiyon verebilir sorusunun cevabı için dikkatle takip edilmelidir.